Polskie i unijne ceny drobiu i jaj

Polskie kurczaki są najtańsze w Unii Europejskiej, natomiast ceny jaj są wyższe od średniej na tym rynku.

Polskie kurczaki są najtańsze w Unii Europejskiej, natomiast ceny jaj są wyższe od średniej na tym rynku.

Średnia cena jaj  na rynku unijnym na przełomie listopada i grudnia wynosiła 5,6 zł/kg. Najdroższe jajka były w: Szwecji – 8,8 zł/kg, Cyprze – 7,5 zł/kg, Danii – 7,3 zł/kg i Chorwacji – 7,3 zł/kg. W Polsce za jajka płacono 5,7 zł/kg, czyli prawie 5% mniej niż 2 tygodnie wcześniej. Jeszcze mniej niż niż u nas, poniżej średniej ceny unijnej, za jajka płacono w: Hiszpanii – 4,5 zł/kg, Niemczech – 4,8 zł/kg, Belgii – 4,7 zł/kg i Rumunii – 4,6 zł/kg.

Średnia cena kurcząt w UE w tym samym czasie wynosiła 7,7 zł/kg. Najdrożej za kurczęta płacono w Szwecji – 11,6 zł/kg (prawie 7% więcej niż dwa tygodnie wcześniej), Niemczech i Finlandii – 11,1 zł/kg i we Francji – 9,6 zł/kg. W Polsce za kurczaki płacono połowę ceny, jaką otrzymywali producenci francuscy, czyli 4,8 zł/kg, czyli o 5,5% mniej niż 2 tygodnie temu. Poniżej średniej ceny unijnej kurczaki były też: w Portugalii – 6,2 zł/kg, na Węgrzech – 6,4 zł/kg i w Bułgarii – 6,5 zł/kg.

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

Jak karmić prosięta, gdy stracimy maciorę?

Zdarzają się sytuacje, w których prosięta po porodzie nie mają możliwości przyjmowania mleka matki. Jak w takim wypadku je wykarmić?

22 listopada 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016