Prawidłowe zakiszanie zielonek: jak to zrobić?

Download PDF

Kiszonki, sianokiszonki oraz pasze treściwe są podstawą w żywieniu bydła mlecznego w naszej strefie klimatycznej. Kiszonki z zielonek są też wyjątkowo tanią i wartościową paszą. Jednak ich jakość zależy nie tylko od jakości runi łąkowej czy odpowiedniego koszenia. Równie ważne jest właściwe zakiszanie zielonek.

Kiszonki z zielonek są podstawą zimowego żywienia krów mlecznych. Trwa ono dość długo, bo ok. 200 dni. Hodowcy krów muszą więc w sezonie wegetacyjnym roślin wyprodukować tyle kiszonek, by wystarczyły na cały sezon żywienia zimowego. Prawidłowe zakiszanie to podstawa uzyskania wysokiej jakości kiszonki. Błędy podczas zakiszania szybko przekładają się na obniżoną zawartość składników pokarmowych, mogą też spowodować, że kiszonka zepsuje się i nie będzie zdatna do spożycia.

Warto też zastosować preparaty, które stabilizują pryzmę podczas późniejszego jej skarmiania oraz ograniczają rozwój pleśni, drożdży i innych szkodliwych drobnoustrojów.

Stanisław Barwiński z KPODR

– Przed przystąpieniem do zakiszania warto skoszoną ruń łąkową pozostawić na polu na pewien czas. Oczywiście, pod warunkiem, że prognozy pogody nie zwiastują nadchodzącego deszczu – radzi Stanisław Barwiński z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie Jeśli jest wyjątkowo słonecznie i sucho, wystarczy, by skoszona trawa poleżała 1 dzień. W czasie, gdy wilgotność powietrza jest wyższa, skoszoną zielonkę warto pozostawić na 2 dni. Podsuszanie zielonek powoduje, że uzyskują one optymalną zawartość suchej masy i cukrów, stają się też łatwiejsze do zakiszania, a uzyskana kiszonka jest bardziej trwała i wydajna.

Kiedy zielonki są już podsuszone, można je zakisić w silosach lub naziemnych pryzmach. Wielkość silosu lub pryzmy powinna być tak dopasowana, by można było je w całości zapełnić w ciągu maksymalnie 2 dni. Szybkość zapełniania ma bowiem spore znaczenie dla prawidłowego procesu fermentacji. Silosy i pryzmy powinny być napełniane przy bezdeszczowej pogodzie. Równie ważne jest staranne i maksymalne ubicie zielonki tak, by nie pozostawiać pęcherzyków powietrza. W przeciwnym razie nie uzyska się warunków beztlenowych i zakiszanie nie przebiegnie właściwie. Po zakończeniu zapełniania i ugniatania należy odpowiednio wyprofilować pryzmę i starannie ją okryć, aby zawartość nie miała dostępu do powietrza. Aby poprawić jakość zakiszanego surowca, można wykorzystać dostępne na rynku dodatki kiszonkarskie.

– Stosowanie tego rodzaju preparatów przyspiesza proces fermentacji, chroni surowiec przed utratą suchej masy, polepsza wartość odżywczą skrobi i włókna w kiszonce, a także poprawia jakość białka, gdyż obniża ryzyko powstawania amoniaku – wyjaśnia ekspert. – Warto też zastosować preparaty, które stabilizują pryzmę podczas późniejszego jej skarmiania oraz ograniczają rozwój pleśni, drożdży i innych szkodliwych drobnoustrojów.

 

Podobne:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie bydła mlecznego
kr9292
Bardzo możliwe. Jeszcze koszona pewnie na początku września więc będzie problem cały rok. U mnie 32%skrobi, 34 SM. Koszona koniec września. Jeszcze gdyby postała z tydzień by...
zobacz więcej »
bartlomiej456
Oszczędzać oszczedzalem ale wcześniej było ok. 
zobacz więcej »
leszek1000
Wcześniej pewnie oszczędzałeś kuku. Możliwe że wcześniej powstały cysty. 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o