Producenci żywca drobiowego protestują! -chodzi o zmiany w programie Salmonelli

Download PDF

Główny Lekarz Weterynarii chce przekazać badania i nadzór nad występowaniem Salmonelli w prywatne ręce. Producenci żywca drobiowego protestują i kierują list otwarty zarówno do GLW, jak i do szefa resortu rolnictwa.

Zmiany które spowodują wzrost kosztów dla hodowców drobiu!

Producenci drobiu nie zgadzają się na zmiany proponowane przez GLW, ponieważ przyczynią się one do nieuzasadnionego wzrostu kosztów. Nie poprawi to jednak efektów zwalczania serotypów Salmonella w Polsce.

KIP – DIP podkreśla ponadto, że propozycje GIW nie są wspólnym stanowiskiem wszystkich związków i organizacji drobiarskich w Polsce.

Producenci żywca drobiowego protestują i składają swoje propozycje

KIP – DIP przedstawiło więc swoje stanowisko odnośnie wprowadzanych zmian.

Krajowa Izba po pierwsze uważa, że badania laboratoryjne powinny być prowadzone nie tylko w Zakładach Higieny Weterynaryjnej, ale także w akredytowanych laboratoriach. Producenci żywca drobiowego protestują i są przeciwni powołaniu podmiotu trzeciego, który będzie wykonywał powyższe badania.

KIP – DIP uważa ponadto, że należy ostrożnie wprowadzać dodatkowe rozwiązania mające na celu przeciwdziałanie występowaniu Salmonelli ze względu na niską marżowość polskiego drobiarstwa.

Całą treść listu można przeczytać na stronie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz – Protest KIPDiP: zmiany w programach Salmonelli.

Inne zdanie Krajowej Rady Drobiarstwa – kto ma rację?

Nieco inaczej wypowiada się na ten temat KRD – Izba Gospodarcza w Warszawie, która m.in. uważa, że propozycje GIW dotyczą wzmocnienia całego systemu w ramach Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli (KPZ). Przez co odnoszą się one do pełnego łańcucha produkcyjnego.

Producenci żywca drobiowego protestują przeciwko zmianom, ale Krajowa Rada Drobiarska uważa, że zmiany są konieczne. Co więcej, należy przyjąć je jak najszybciej, ponieważ w innym przypadku mogą powstać większe problemy z eksportem polskiego drobiu. To z kolei źle wróży dla naszego kraju, który w ponad 50 % jest uzależniony od eksportu drobiu.

KRD twierdzi, że KIP – DIP chce zablokować jakiekolwiek zmiany mające na celu ograniczenie występowania Salmonelli. Sam natomiast protest producentów żywca drobiowego może źle wpłynąć na wizerunek polskiego drobiarstwa za granicami naszego kraju.

Całą treść komunikatu Krajowej Rady Drobiarstwa znajduje się na stronie: http://www.krd-ig.com.pl/index.php?lang=1

Salmonella niszczy reputację polskich jaj! – sprawdź o co chodzi!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o