Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Rząd złożył do Brukseli wniosek o dofinansowanie, kwotą prawie 5 mln euro, 3-letniego programu zwalczania Salmonelli. To element walki z tą niebezpieczną dla człowieka bakterią, która ostatnio skutecznie niszczy renomę polskich jaj. Polska jest ich znaczącym eksporterem w Unii Europejskiej.

Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”.

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. 28 października Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella enteritidis w 2 stadach kur niosek. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu nakazał natychmiast wycofanie z obrotu 2 partii jaj konsumpcyjnych z sieci sklepów Biedronka. Mimo szybkiego działania część jaj został już sprzedana konsumentom. Kilka dni później, na początku listopada, kolejna niepokojąca informacja i znów Salmonella enteritidis. Powiatowy Lekarza Weterynarii w Rawiczu po raz kolejny musiał wydać decyzję nakazującą wycofanie z obrotu kilku partii jaj konsumpcyjnych. I w końcu 25 listopada Sanepid poinformował o wykryciu Salmonelli w kolejnej partii jaj konsumpcyjnych. Bakterie znaleziono podczas kontroli w sieci sklepów Dino.

Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności zareagowały wzorcowo. Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”. Ale mimo to problem pozostał.

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Zwalcz choroby ziemniaka w jednym zabiegu [INFOGRAFIKA]

Wybór właściwego fungicydu w uprawie ziemniaka ma kluczowe znaczenie dla wielkości i jakości plonu. Jak rozwiązać problem wielu chorób?

17 czerwca 2019

Cykl zamknięty vs. cykl otwarty?

Dobór odpowiedniej technologii produkcji trzody chlewnej na fermie zależy od wielu czynników. Sprawdź jakich!

14 maja 2019

Start laktacji bez ketozy

Krowy dotknięte ketozą mają obniżone łaknienie, czego następstwem jest spadek wydajności mlecznej. Sprawdź, jak zapobiec schorzeniu!

17 czerwca 2019