Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

Rząd złożył do Brukseli wniosek o dofinansowanie, kwotą prawie 5 mln euro, 3-letniego programu zwalczania Salmonelli. To element walki z tą niebezpieczną dla człowieka bakterią, która ostatnio skutecznie niszczy renomę polskich jaj. Polska jest ich znaczącym eksporterem w Unii Europejskiej.

Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”.

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. 28 października Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella enteritidis w 2 stadach kur niosek. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu nakazał natychmiast wycofanie z obrotu 2 partii jaj konsumpcyjnych z sieci sklepów Biedronka. Mimo szybkiego działania część jaj został już sprzedana konsumentom. Kilka dni później, na początku listopada, kolejna niepokojąca informacja i znów Salmonella enteritidis. Powiatowy Lekarza Weterynarii w Rawiczu po raz kolejny musiał wydać decyzję nakazującą wycofanie z obrotu kilku partii jaj konsumpcyjnych. I w końcu 25 listopada Sanepid poinformował o wykryciu Salmonelli w kolejnej partii jaj konsumpcyjnych. Bakterie znaleziono podczas kontroli w sieci sklepów Dino.

Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności zareagowały wzorcowo. Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”. Ale mimo to problem pozostał.

BHP przy obsłudze zwierząt – nowe rozporządzenie

Pojawiło się nowe rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny podczas zajęć przy zwierzętach gospodarskich.

19 września 2017

Pojenie cieląt dobrą siarą wpływa na ich zdrowie

Pojenie cieląt siarą w pierwszych tygodniach życia znacząco wpływa na rozwój i zdrowie zwierzęcia. Na co trzeba zwrócić uwagę, aby dobrze karmić cielę?

23 września 2017

Koszt produkcji mleka: przez co jest budowany?

Koszt wyprodukowania litra mleka jest uzależniony od wielu czynników. Sprawdźmy od jakich.

13 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij