Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Rząd złożył do Brukseli wniosek o dofinansowanie, kwotą prawie 5 mln euro, 3-letniego programu zwalczania Salmonelli. To element walki z tą niebezpieczną dla człowieka bakterią, która ostatnio skutecznie niszczy renomę polskich jaj. Polska jest ich znaczącym eksporterem w Unii Europejskiej.

Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”.

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. 28 października Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella enteritidis w 2 stadach kur niosek. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu nakazał natychmiast wycofanie z obrotu 2 partii jaj konsumpcyjnych z sieci sklepów Biedronka. Mimo szybkiego działania część jaj został już sprzedana konsumentom. Kilka dni później, na początku listopada, kolejna niepokojąca informacja i znów Salmonella enteritidis. Powiatowy Lekarza Weterynarii w Rawiczu po raz kolejny musiał wydać decyzję nakazującą wycofanie z obrotu kilku partii jaj konsumpcyjnych. I w końcu 25 listopada Sanepid poinformował o wykryciu Salmonelli w kolejnej partii jaj konsumpcyjnych. Bakterie znaleziono podczas kontroli w sieci sklepów Dino.

Służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności zareagowały wzorcowo. Szybko powiadomiono konsumentów, niebezpieczny towar wycofano ze sklepów, a w stosunku do producentów jaj podjęto odpowiednie „działania nadzorcze”. Ale mimo to problem pozostał.

Krowa przyszłości, czyli rozwój technologii w produkcji zwierzęcej

Nauka musi iść w parze z praktyką i na odwrót. Nowoczesne rozwiązania wchodzą również do gospodarstwa. Zobacz, czy jest to konieczne!

15 kwietnia 2019

Jakie są zasady utrzymania knurów?

Dowiedz się z artykułu eksperta, jakie są optymalne warunki dla knurów!

17 kwietnia 2019

Jak żywiciel broni się przed pasożytem?

Przeczytaj kolejną część z cyklu o pasożytach trzody chlewnej. Dowiedz się, jak organizm broni się przed pasożytem!

12 kwietnia 2019