Produkcja jabłek w Europie. Jak wyglądają prognozy do 2031 r.

W ostatnich dniach Komisja Europejska opublikowała prognozę produkcji rolnej do roku 2031. W dokumencie tym przedstawiono opracowania dotyczące zarówno produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Jak w świetle tego dokumentu będzie wyglądała produkcja jabłek w Europie?
Jabłka są nadal uważane za jedne z ulubionych owoców Europejczyków. Jednak by utrzymać ten stan, konieczne jest ciągłe monitorowanie preferencji konsumentów i dostarczanie im owoców odmian najlepszych. Mimo to produkcja jabłek w Europie ma utrzymać się na stabilnym poziomie. Największym zagrożeniem dla konsumpcji jabłek w Europie jest rosnąca konkurencja ze strony owoców jagodowych a także owoców tropikalnych.
Spis treści
Jak będzie kształtowała się produkcja jabłek w Europie w 2031 r.
W przedstawionym przez KE dokumencie przewiduje się, że do 2031 r. całkowita produkcja jabłek w UE będzie utrzymywała się na stabilnym poziomie mimo malejącego areału upraw. Jest ona szacowana na ponad 11 mln ton. Spadek powierzchni uprawy zrekompensuje się wzrostem wydajności z ha. Do tego przyczynią się w szczególności nowe, wysokowydajne odmiany na podkładkach karłowych a także ciągle udoskonalane technologie produkcji.
W dokumencie przewidziano, że w 2031 r. 7,6 mln ton jabłek zostanie przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Do przetwórstwa ma trafić 3,6 mln ton.
Jak będzie kształtowała się konsumpcja jabłek?
Dokument przewiduje, że stopniowo będzie wzrastać spożycie świeżych owoców kosztem przetworów. W przypadku jabłek wzrost ma być na poziomie 0,6% rocznie, do poziomu 15 kg per capita w roku 2031. Odpowiadać mają za to między innymi wzrost świadomości konsumentów. Kampanie mają na celu propagowanie spożywania świeżych owoców jako źródła wielu wartościowych związków biologicznie czynnych i korzyści zdrowotnych jakie daje dieta bogata w owoce i warzywa. Nie bez znaczenia są też publiczne programy zachęcające do spożywania owoców.
Produkcja jabłek w Europie – owoce dla przetwórstwa
Dokument wskazuje, że Polska, wraz z Francją i Włochami utrzymają dominującą pozycję dostawców jabłek dla przetwórstwa. W tych krajach będzie widoczny wzrost produkcji owoców dla przetwórstwa. W innych państwach dojdzie do spadku produkcji owoców przemysłowych.
Jednocześnie przewiduje się spadek spożycia tradycyjnych przetworów, np. soków i kompotów jabłkowych. Spadek ten powiązany jest m.in. ze zmianami preferencji konsumenckich. Znaczenie ma również wzrost świadomości zdrowotnej konsumentów i świadoma rezygnacja z takich wysoko słodzonych przetworów.
Choć z drugiej strony spadek ten zostanie prawdopodobnie zrekompensowany wzrostem spożycia nowoczesnych przetworów. Mowa tutaj głównie o sokach tłoczonych na zimno, smoothie czy wyrobach regionalnych.
Opracowanie przedstawione przez Komisję Europejską uwzględnia nie tylko to, jaka będzie produkcja jabłek w Europie w 2031 r. ale obejmuje także owoce takie jak pomarańcze, których produkcja ma nieznacznie wzrosnąć, a także brzoskwinie i nektaryny. Ich produkcja spadnie do 2031.
źródło: ec.europa.eu
