Produkcja papryki na świecie

Według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która pod koniec ub.r. zaktualizowała globalne dane, w roku 2022 produkcja papryki na świecie wyniosła 36,9 mln ton (łącznie z upraw gruntowych oraz spod osłon).
Zgodnie z najnowszymi danymi FAO, w 2022 r. globalna produkcja papryki na świecie wynosiła 36,9 mln ton. Powierzchnia przeznaczona pod uprawę tego warzywa (łącznie w polu i pod osłonami) obejmowała ponad 2 mln ha. Zaś średni plon wynosił 1,83 kg/m2.
Spis treści
Produkcja papryki na świecie
Dane dotyczące wielkości produkcji w krajach będących największymi producentami papryki zamieszczono w tabeli. Podano również wielkość powierzchni uprawy tego warzywa oraz uśrednione plony uzyskiwane przez producentów z poszczególnych państw.
Tabela. Światowa produkcja papryki w 2022 r.
Kraj | Produkcja (tony) | Powierzchnia uprawy (ha) | Plon (kg/m2) |
Chiny | 16 810 519 | 757 377 | 2,22 |
Meksyk | 3 113 244 | 156 718 | 1,99 |
Indonezja | 3 020 262 | 334 545 | 0,90 |
Turcja | 3 018 775 | 76 398 | 3,95 |
Hiszpania | 1 533 280 | 22 260 | 6,89 |
Nigeria | 770 684 | 103 661 | 0,74 |
Egipt | 681 149 | 38 622 | 1,76 |
Stany Zjednoczone | 551 251 | 16 511 | 3,34 |
Algieria | 486 636 | 14 843 | 3,28 |
Holandia | 435 000 | 1 650 | 26,36 |
Tunezja | 425 00 | 17 266 | 2,46 |
Polska | 376 000 | 2 700 | 13,93 |
Kazachstan | 320 659 | 12 777 | 2,51 |
Maroko | 273 609 | 5 472 | 5,00 |
Nigeria | 271 078 | 13 116 | 2,07 |
Pozostałe | 4 885 348 | 446 900 | 1,09 |
RAZEM | 36 972 494 | 2 020 816 | 1,83 |
Źródło: Hortoinfo, FAO
Top 5 globalnych producentów papryki
Największym producentem papryki na świecie są Chiny ze zbiorami 16,81 mln ton. Powierzchnia uprawy w tym kraju w 2022 r. wynosiła 757,37 tys. ha, a średnie plony uzyskiwane przez tamtejszych plantatorów oscylowały wokół 2,22 kg/m2. Drugim światowym producentem papryki jest Meksyk z produkcją rzędu 3,11 mln ton, powierzchnią uprawy 156,71 tys. ha i średnimi plonami 1,99 kg/m2. Trzecie miejsce pod względem wielkości produkcji papryki na świecie zajmuje Indonezja. Paprykę uprawia się tam na powierzchni 334,54 tys. ha. Zbiory wynoszą 3,02 mln ton, a wydajność produkcji 0,90 kg/m2. Kolejną, czwartą pozycję zajmuje Turcja ze zbiorami 3,01 mln ton, areałem uprawy 76,39 tys. ha i plonami 3,95 kg/m2. Top 5 największych globalnych producentów papryki zamyka Hiszpania. W 2022 r. w kraju tym wyprodukowano 1,53 mln ton papryki, powierzchnia uprawy wynosiła 22,26 tys. ha, a średni plon 6,89 kg/m2.
Tych 5 największych producentów papryki na świecie (Chiny, Meksyk, Indonezja, Turcja i Hiszpania) wytwarza łącznie 74,36% globalnych zbiorów tego warzywa. Warto zwrócić uwagę na fakt, że prawie połowa światowej produkcji papryki przypada Chinom (45,47%). Udział pozostałych liderów produkcji jest już mniej znaczący. Bowiem Meksyk ma 8,41%, Indonezja 8,17%, Turcja 8,16%, a Hiszpania 4,14% udziału w światowej produkcji papryki.
W których krajach produkcja papryki jest najbardziej wydajna?
Krajem o najlepszych wynikach na świecie pod względem wydajności produkcji jest Holandia. Bowiem w Niderlandach uzyskuje się plony rzędu 26,36 kg/m2. To o 282,5% więcej niż w Hiszpanii, która mimo że produkuje ponad trzykrotnie więcej papryki niż Holandia, uzyskuje plony wynoszące zaledwie 6,89 kg/m2. Hiszpania zajmuje trzecią pozycję na świecie pod względem wydajności produkcji. Bowiem drugie miejsce należy do Polski. W naszym kraju średnie plony uzyskiwane przez plantatorów wynoszą 13,93 kg/m2.
Kto się liczy na rynku europejskim?
Największym producentem dostarczającym paprykę na rynek europejski jest Turcja. W tym kraju produkuje się ponad 3 mln ton tego warzywa, przy średnich plonach wynoszących 3,95 kg/m2. Kolejnym pod względem wielkości produkcji europejskim producentem jest Hiszpania, z produkcją ponad 1,5 mln ton i plonami rzędu 6,89 kg/m2.
Głównymi graczami na europejskim rynku, jeśli chodzi o wydajność i wyniki uzyskiwane w produkcji są Holandia i Polska. Holenderska produkcja papryki wynosi 435 tys. ton, przy średnich plonach 26,36 kg/m2. Z kolei w Polsce zbiory papryki wynoszą 376 tys. ton, a średnie plony to 13,93 kg/m2.
Liczącymi się producentami, którzy eksportują paprykę na rynek europejski są ponadto Egipt i Maroko. W krajach tych wydajność produkcji jest o wiele mniejsza niż w Polsce i Holandii. Jednak ze względu na dużą powierzchnię uprawy uzyskuje się tam duże wolumeny zbiorów. Mianowicie w Egipcie powierzchnia uprawy papryki wynosi 38,6 tys. ha. Z kolei produkcja to 681 tys. ton, przy wydajności 1,76 kg/m2. Zaś Maroko wytwarza 273 tys. ton papryki na areale 5,4 tys. ha przy średnim plonie ok. 5 kg/m2.
Czytaj również: Światowa produkcja ogórka
Źródło: Hortoinfo, FAO
