Produkcja ryb – ograniczone wyładunki śledzi

Download PDF

105,3 tys. ton – tyle wyniosły połowy ryb na Morzu Bałtyckim w okresie od stycznia do maja tego roku. Jak podaje IERiGŻ, w największym stopniu ograniczone zostały wyładunki śledzi (- 19 proc. do 21,7 tys. t). To efekt zmniejszenia kwot połowowych dla polskich armatorów.

Połowy szprotów wzrosły do poziomu 64,8 tys. ton (+3 proc. w skali roku). Wyższe były też połowy storni (+ 10 proc. do 11,3 tys. ton) oraz pozostałych gatunków ryb (+45 proc. do 4,7 tys. ton). Niższe okazały się połowy dorszy (2,7 tys. t czyli – 7,5 proc.).

produkcja ryb

W ubiegłym roku przeciętne wydatki gospodarstw domowych na zakup ryb i owoców morza wyniosły 109,92 zł/ osobę.

Bardzo małe w okresie styczeń-maj br. były odłowy troci, które wyniosły zaledwie 14,5 tys. szt wobec 52,6 tys. sztuk złowionych w analogicznym okresie 2018 r. Wyładunki łososi bałtyckich zmniejszono o 8,7 proc. do 5,0 tys. sztuk – podaje Krzysztof Hryszko z IERiGŻ.

Produkcja ryb a podaż

Jak informuje IERiGŻ, podaż produktów rybnych ze średnich i dużych zakładów przetwórczych wyniosła przez pierwsze cztery miesiące tego roku 172,0 tys. ton (+ 2,5 proc.).

Spadła produkcja mrożonych filetów z ryb morskich ( -11 proc. do 9,6 tys. t), całych ryb morskich mrożonych (- 3 proc. do 15,2 tys. t) oraz świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich (- 2 proc. do 22,1 tys. t).

Wolumen produkcji pozostałych ważniejszych grup wyrobów był większy niż przed rokiem: ryb wędzonych o 4,1 proc. (26,3 tys. t), a przetworów i konserw o 4,7 proc. (91,1 tys. t) – czytamy w biuletynie „Rynek rolny: lipiec – sierpień” IERiGŻ.

Jakie przychody przetwórstwa rybnego?

W pierwszym kwartale tego roku przychody z działalności w średnich i dużych zakładów przetwórstwa rybnego wyniosły 2,81 mld zł.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o