Prognozy dla rynku mleczarskiego na 2016 r.

Spis treści
Ubiegły rok był pod wieloma względami wyjątkowym dla polskiego przetwórstwa mleczarskiego. Jak sytuacja wyglądać będzie w 2016?
Rok 2015 był pierwszym bez limitu kwotowania w Unii Europejskiej, co też przełożyło się na dużą produkcję mleka. Jednocześnie z uwagi na embargo zamknęła się przed producentami, szczególnie serów dojrzewających, spora część rynku. W chwili obecnej Polska jest 7 producentem przetworów mlecznych i 4 mleka krowiego w UE.
Agnieszka Maliszewska z Polskiej Izby Mleka w wywiadzie dla radiowej Jedynki prognozuje, że wysoka produkcja nadal będzie się utrzymywać. Wiąże się to niestety z trudnościami w sprzedaży oraz problemem z utrzymaniem odpowiedniej ceny produktów. Ubiegły rok pokazał jednak, że producenci z rynku mleczarskiego potrafią dostosować się do wymagań rynku. W miejsce artykułów mniej popularnych pojawiły się te rokujące większą sprzedaż. Wprowadzono też produkty dedykowane konkretnym grupom konsumenckim, a więc np. sportowcom czy osobom aktywnym. Zmieniają się też same hodowle krów. Zwierząt jest mniej, lecz jednocześnie rośnie ich wydajność.
Agnieszka Maliszewska największe wyzwanie dla rynku mleczarskiego upatruje w zapanowaniu nad wahaniami cen mleka. Podkreśla, że należy obserwować światowe tendencje i szukać rynków zbytu w krajach, do których dotąd Polska nie wysyłała mleka i jego przetworów.
