Przodkowie pszenicy: jakie zboża uprawiano tysiące lat temu?

Download PDF

Pszenica nazywana jest królową zbóż. Nic dziwnego – wszak już w starożytności zajmowała bardzo ważne miejsce w produkcji roślinnej. Jacy byli przodkowie pszenicy?

Orkisz i durum w starożytności

Jednym z dawnych gatunków zbóż jest orkisz. Odmiana przez wiele lat zapomniana, choć dziś jest odkrywana na nowo. Orkisz zajmował ważne miejsce wśród zbóż w starożytnym Rzymie. Wielu badaczy twierdzi, że źródeł pszenicy orkisz szukać należy Europie południowo – wschodniej. Stamtąd mogłaby przywędrować do różnych części Starego Kontynentu za pośrednictwem właśnie antycznego Rzymu, który w tym czasie panował nie tylko nad obecnym Półwyspem Bałkańskim, ale nad niemal całą kontynentalną Europą.

Równie ważne miejsce w uprawie przed ponad dwoma tysiącami lat zajmowała pszenica durum. Ten gatunek pojawił się już na kartach Biblii. Warto dodać, że w krajach, które uznawane są za kolebkę rolnictwa (obecny Bliski Wschód, w tym Izrael) oczekiwanie na plony było ważnym wydarzeniem. W Izraelu istniało nawet Święto Żniw.

Najstarsza płaskurka

Z rejonu Żyznego Półksiężyca pochodzi z kolei Pszenica Płaskurka. Możemy ją uznać za jedną z najstarszych pszenic świata. Badania wskazują, że mogła ona rosnąć w stanie dzikim nawet przed 17 tysiącami lat.

Oczywiście żadna z tych pszenic nie była zbyt wydajna przed tysiącami lat. Plony w porównaniu do dzisiejszych były przynajmniej kilka razy niższe. Pamiętajmy jednak, że ludności do wyżywienia było również znacznie mniej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o