Pszenica ozima: jakie stanowisko pod uprawę?

Pszenica ozima: jakie stanowisko pod uprawę?

Aby pszenica ozima dobrze plonowała, warto wybrać dla niej odpowiednie stanowisko. Po jakich przedplonach najlepiej ją wysiać?

Aby pszenica ozima dobrze się rozwinęła i odpowiednio plonowała, musi być zasiana na właściwym stanowisku. Jakie rośliny najlepiej sprawdzają się jako przedplony?

Spośród wszystkich zbóż pszenica ozima ma najwyższe wymagania, jeśli chodzi o płodozmian. Jest to spowodowane dużym tempem wzrostu w fazie początkowej jesienią oraz wiosną po wystartowaniu wegetacji, a także dosyć dużą podatnością na różnego rodzaju choroby. Rośliny uprawiane na polu przed pszenicą powinny zostawiać stanowisko bogate w składniki pokarmowe, przede wszystkim w azot, a także o dobrej strukturze i warunkach fitosanitarnych. Różnice w plonowaniu pszenicy ozimej na stanowiskach najlepszych i na stanowiskach bardzo słabych mogą sięgać nawet 40%.

stanowisko pszenica ozima

Jeśli chcemy siać pszenicę po innych zbożach, najlepiej wysiać ją na polu, na którym wcześniej rósł owies.

– Pod uprawę pszenicy ozimej najlepsze są stanowiska po roślinach motylkowych i strączkowych, rzepaku, bobiku. Dobrze sprawdzają się też stanowiska po wczesnych ziemniakach, owsie oraz burakach, pod warunkiem, że zostały wcześnie zebrane z pola – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Stanowiska po roślinach strączkowych musi być odpowiednio wcześniej przygotowane pod zasiew, aby przyspieszyć rozkładanie resztek pożniwnych. Świetnym przedplonem dla pszenicy są też rzepak jary oraz gorczyca biała, które w dużym stopniu ograniczają choroby, w szczególności zgorzele podstawy źdźbła oraz korzeni.

W wielu gospodarstwach, szczególnie gdzie zboża mają duży udział w strukturze zasiewów, pszenica uprawiana jest po zbożach. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż warunki fitosanitarne nie są najlepsze, duże jest ryzyko chorób pojawiających się na każdym etapie wegetacji, jest też problem z zachwaszczeniem pola oraz odpowiednim poziomem substancji organicznych w glebie. Uprawiając pszenicę ozimą po innych zbożach, trzeba więc, niestety, liczyć się ze sporym spadkiem plonu, który będzie tym większy, im słabsza gleba.

 

Zobacz także: Pszenica ozima: czy to już czas na siew?

Pszenica ozima Zollernspelz

Zastanawiasz się nad pszenicą orkiszową, ale boisz się, że wylegnie? Niska pszenica ozima Zollernspelz może Cię zaskoczyć. Sprawdź, czym się charakteryzuje

12 sierpnia 2017

Pszenica jakościowa – czym wyróżnia się Ostroga?

Indywidualne cechy ostrogi sprawiają, że siew staje się łatwiejszy, a plony są większe. Przeczytaj wywiad z rolnikiem, który stosuje ją już od kilku lat.

12 sierpnia 2017

Zboża ozime: odmiany polskie czy zachodnie

Jakie odmiany zbóż wybierać do naszych gospodarstw? Pochodzące z polskich hodowli czy zachodnich?

12 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij