Pszenica ozima Zollernspelz

Ziarno pszenicy ozimej Zollernspelz zawiera więcej białka aniżeli klasyczne odmiany. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. W dobie poszukiwania przez konsumentów coraz zdrowszej żywności oraz pieczywa „fit” ta odmiana to strzał w „dziesiątkę”.
Spis treści
Pszenica ozima Zollernspelz odmiany orkisz
Pszenica ozima Zollernspelz charakteryzuje się wysoką zawartością białka i glutenu w ziarnie. Jakie jeszcze cechy sprawiają, że warto ją mieć? Ma bardzo dobry poziom odporności na choroby, a także na niesprzyjające warunki atmosferyczne, czyli na przykład na suszę. Jest to odmiana wykazująca w badaniach wysoki poziom zimotrwałości.
Pszenica ozima Zollernspelz cechy odmiany:
- wczesna i plenna,
- odporna na wyleganie – rośliny niższe w porównaniu do innych odmian orkiszu,
- bardzo dobra mrozoodporność,
- wysoka zdrowotność,
- niższe nakłady na produkcję niż przy tradycyjnej pszenicy,
- polecana na wszystkie rodzaje gleb, także w uprawie ekologicznej,
- udział wagowy łuski ok. 20-30%.
Cechy ogólnoużytkowe:
- termin siewu – od połowy września,
- norma wysiewu:
- termin wczesny:
- ziarno bez plewek: 250-270 ziaren/m2
-> 130-150 kg/ha, - ziarno w plewce: 120-140 ziaren oplewionych/m2 -> 170-190 kg/ha,
- termin opóźniony:
- ziarno bez plewek: 280-300 ziaren/m2
-> 160-180 kg/ha, - ziarno w plewce: 160-180 ziaren oplewionych/m2 -> 200-220 kg/m2.
Więcej informacji na temat tej odmiany znajdziesz na stronie: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszenica,zollernspelz.html
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
