Pszenica ozima Zollernspelz

Ziarno pszenicy ozimej Zollernspelz zawiera więcej białka aniżeli klasyczne odmiany. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. W dobie poszukiwania przez konsumentów coraz zdrowszej żywności oraz pieczywa „fit”  ta odmiana to strzał w „dziesiątkę”.

Pszenica ozima Zollernspelz odmiany orkisz

Pszenica ozima Zollernspelz charakteryzuje się wysoką zawartością białka i glutenu w ziarnie. Jakie jeszcze cechy sprawiają, że warto ją mieć? Ma bardzo dobry poziom odporności na choroby, a także na niesprzyjające warunki atmosferyczne, czyli na przykład na suszę. Jest to odmiana wykazująca w badaniach wysoki poziom zimotrwałości.

Pszenica ozima Zollernspelz

Pszenica ozima Zollernspelz

Pszenica ozima Zollernspelz cechy odmiany:

  • wczesna i plenna,
  • odporna na wyleganie – rośliny niższe w porównaniu do innych odmian orkiszu,
  • bardzo dobra mrozoodporność,
  • wysoka zdrowotność,
  • niższe nakłady na produkcję niż przy tradycyjnej pszenicy,
  • polecana na wszystkie rodzaje gleb, także w uprawie ekologicznej,
  • udział wagowy łuski ok. 20-30%.

Cechy ogólnoużytkowe:

  • termin siewu – od połowy września,
  • norma wysiewu:
  • termin wczesny: 
  • ziarno bez plewek: 250-270 ziaren/m2
    -> 130-150 kg/ha,
  • ziarno w plewce: 120-140 ziaren oplewionych/m2 -> 170-190 kg/ha,
  • termin opóźniony:
  • ziarno bez plewek: 280-300 zia­ren/m2
    -> 160-180 kg/ha,
  • ziarno w plewce: 160-180 ziaren oplewionych/m2 -> 200-220 kg/m2.

Więcej informacji na temat tej odmiany znajdziesz na stronie: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszenica,zollernspelz.html

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *