Pszenica ozima: czemu warto zwalczać chwasty jesienią?

Zwalczanie chwastów w pszenicy ozimej jest niezwykle istotną sprawą. Sprawdźcie, dlaczego warto wykonać zabiegi już jesienią!

Chwasty w pszenicy ozimej dają się we znaki już jesienią. Dlatego jednym z najważniejszych jesiennych zabiegów po wysiewie ziarna jest zwalczanie chwastów. Można je wykonać za pomocą zabiegów doglebowych tuż po wysiewie lub nalistnych – zaraz po wschodach.

– Zabieg na chwasty to pierwsza rzecz, którą wykonuje po wysiewie pszenicy – mówi pan Robert, rolnik spod Bartoszyc (woj. warmińsko-mazurskie). – Im szybciej zaczyna się walkę z niepotrzebnymi roślinami, tym jest ona bardziej skuteczna. Zaniechanie zabiegów jesienią prowadzi do tego, że wiosną zachwaszczenie jest naprawdę trudne do zwalczenia.

chwasty w pszenicy

Walkę z chwastami najlepiej zacząć jak najwcześniej, żeby nie było z nimi problemy przy zbiorze plonu.

Jesienne zabiegi na chwasty to szereg korzyści, choć trzeba liczyć się z wydatkiem na środki ochrony roślin ponoszonym jeszcze przed zimą. Trzeba jednak pamiętać, że chwasty przy sprzyjających warunkach pogodowych mogą rosnąć i rozwijać się do późnej jesieni, utrudniając kiełkowanie i prawidłowy wzrost pszenicy ozimej. Wykonanie zabiegu na chwasty jesienią pozwala też nieco rozładować spiętrzenie wiosennych prac. Co więcej, wiosną nie zawsze pogoda sprzyja wykonaniu zabiegów. Często jest zbyt zimno lub bardzo deszczowo, co utrudnia lub uniemożliwia wjazd sprzętem na pole.

– O jesienną ochronę pszenicy ozimej przed chwastami można zadbać na 2 sposoby – zabiegi doglebowe tuż po siewie lub zabiegi nalistne po wschodach – wyjaśnia Paweł Domański, przedstawiciel producenta środków ochrony roślin. – W przypadku zabiegów doglebowych wykonuje się je ok. 3–5 dni po wysianiu ziarna. Natomiast na zabiegi nalistne trzeba poczekać, aż wschodząca pszenica osiągnie fazę 2–4 liści. Najpóźniejszym terminem zastosowania herbicydów jest natomiast faza początku krzewienia.

Efekt chwastobójczy podczas jesiennej ochrony pola może być zróżnicowany w zależności od warunków pogodowych, rodzaju gleby, a także fazy rozwoju siewek chwastów.

 

Zobacz też: Chwasty w uprawach: czym i kiedy pryskać?

Jęczmień pastewny a jęczmień browarny: co je różni, co je łączy?

Choć jęczmień browarny i jęczmień paszowy mają pewne ceny wspólne, ich uprawa nie wygląda identycznie. Na który jęczmień postawić?

17 stycznia 2017

Zboża hybrydowe: jak je uprawiać?

Zboża hybrydowe mają znacznie wyższy potencjał plonotwórczy i dają możliwość uprawy na wielu rodzajach gleby. Jak należy je uprawiać?

14 stycznia 2017

Głownia zwarta jęczmienia: jakim uprawom zagraża?

Głownia zwarta jęczmienia jest chorobą powszechnie spotykaną w każdym regionie upraw jęczmienia. Jakie zboża najchętniej atakuje?

21 stycznia 2017