Renowacja łąk i pastwisk: dlaczego trzeba to robić?

Renowacja łąk i pastwisk: dlaczego trzeba to robić?

Łąki i pastwiska z czasem się zmieniają. Gdy przepadają wartościowe rośliny, wtedy potrzebna jest renowacja. Jak to zrobić?

Łąki i pastwiska z czasem się zmieniają. Przepadają wartościowe gatunki traw i motylkowatych, a niezadarnione powierzchnie zajmują różnorodne chwasty. Wtedy potrzebna jest renowacja. Jak to zrobić?

Gdy na łące pojawiają się niechciane chwasty, wtedy maleją plony i ich wartość pokarmowa  mówi Jolanta Klupś, specjalista ds. łąkarstwa z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Do głównych przyczyn takiego stanu rzeczy należą: nadmiar, względnie niedobór wody w okresie wegetacji oraz niekorzystne warunki atmosferyczne, czyli letnie susze, mrozy w okresie bezśnieżnych zim. Niezmiernie ważne są także zaniedbania w nawożeniu i pielęgnacji.

Gdy na łące pojawiają się niechciane chwasty, wtedy maleją plony i ich wartość pokarmowa.

Jolanta Klupś z WODR

Jeśli więc nagromadziło się zbyt wiele niekorzystnych czynników, a łąka nie przypomina tej, którą była jeszcze niedawno, jej renowacja powinna nastąpić jak najszybciej.

Warto to zrobić, bo uzyskiwanie w złych warunkach zadowalających efektów produkcji mleka czy żywca jest praktycznie niemożliwe lub zbyt kosztowne – wyjaśnia Jolanta Klupś. – Aby zabezpieczyć zwierzętom dostateczną ilość wysokowartościowej paszy z użytków zielonych, a tym samym obniżyć koszty produkcji i poprawić jej efektywność, należy zadbać o właściwy skład florystyczny runi.

zwierzęta / renowacja łąk

Aby wypas pastiwskowy faktycznie zmniejszał koszty hodowli, ruń łąkowa musi być odpowiedniej jakości.

Dlatego też przed zabiegami naprawczymi konieczne jest przeanalizowanie przyczyn degradacji oraz w miarę możliwości ich usunięcie.

W wielu przypadkach wyraźną poprawę jakości runi można uzyskać, eliminując błędy w nawożeniu mineralnym, organicznym; pielęgnacji i użytkowaniu – mówi specjalistka. – Na obiektach zbyt mokrych lub posusznych, konieczne są jednak prace przywracające właściwe stosunki wodne, m.in. przegląd urządzeń melioracyjnych i ich niezbędna konserwacja. W zależności od stopnia degradacji użytku zielonego oraz panujących na nim warunków glebowo-wodnych, możliwe są różne metody jego poprawy.

Kilka sposobów renowacji użytków zielonych przedstawimy w najbliższych dniach.

 

Zobacz też:

Z forum

Powiązany temat:

Rekultywacja łąk
Barenbrug
23 godziny temu, mlody456 napisał: miesiąc po siewie, dopiero od niedzieli jakiś konkretny deszcz, lucerna i komosa głównie powschodziła, kosić teraz i zostawić to...
zobacz więcej »
mlody456
tylko poczekam aż trochę obeschną rośliny bo jak koła się oblepią to więcej szkody będzie
zobacz więcej »
farmersNHtd95d
Ja bym skosił i zostawił dużo tego nie ma żeby zbierać ;)
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Zakup nowego kombajnu. Na co zwrócić uwagę?

Bezawaryjność, dobra separacja, niskie koszty utrzymania to czynniki brane pod uwagę podczas wyboru kombajnu. Jakie jeszcze cechy są ważne?

13 grudnia 2018

Mszyce w rzepaku. Ta jesień dała się we znaki.

Mszyce w rzepaku ozimym stanowią coraz większe zagrożenie. Tak jak w przypadku zbóż ozimych, są one wektorami groźnego wirusa.

16 grudnia 2018

Orka przedzimowa w ostrą skibę

Wśród rolników można spotkać wiele opinii o wykonywaniu orki przedzimowej. Zobacz reportaż filmowy.

11 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close