Renowacja łąk przez pełną uprawę płużną

Renowacja łąk przez pełną uprawę płużną

Jest kilka metod renowacji trwałych użytków zielonych. Renowacja przez pełną uprawę należy do najkosztowniejszych, ale czasem warto ją zrobić. Kiedy?

Jest kilka metod renowacji trwałych użytków zielonych. Renowacja przez pełną uprawę należy do najkosztowniejszych, ale czasem warto ją zrobić. Kiedy?

To jest chyba największa wada tego sposobu renowacji: jest bardzo kosztowny – mówi Jolanta Klupś, specjalistka ds. łąkarstwa z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Niezbędne jest w nim użycie pługa łąkowego z krojem talerzowym umożliwiającym odwrócenie skiby o 180o. Stosuje się różne głębokości orki, w zależności od rodzaju gleby i warunków terenowych. Orki płytkie przydatne są głównie na glebach mineralnych. Dają również dobre rezultaty na glebach torfowo-murszowych, średnio zmurszałych.

W warunkach, gdzie wykonanie prawidłowej orki jest trudne, wskazane byłoby wcześniejsze użycie glebogryzarki lub brony talerzowej.

Orki płytkie przydatne są głównie na glebach mineralnych. Dają również dobre rezultaty na glebach torfowo-murszowych, średnio zmurszałych.

Jolanta Klupś, specjalistka ds. łąkarstwa z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Skuteczność pełnej uprawy zależy od:

  • staranności wykonania przedsiewnych zabiegów uprawowych
  • zastosowania nawożenia przedsiewnego a na glebach kwaśnych wapnowania
  • optymalnego terminu wysiewu mieszanek traw (w zależności od warunków konkretnego siedliska)
  • sposobu siewu (rzutowy, rzędowy, w roślinę ochronną)
  • pielęgnacji obiektu po wysiewie (częste koszenie oraz oprysk herbicydowy na glebach torfowo-murszowych przy silnym zachwaszczeniu gatunkami azotolubnymi, np. gwiazdnicą pospolitą)

Bardzo istotną sprawą jest dobór do konkretnego siedliska odpowiedniej mieszanki traw z motylkowatymi – mówi pani ekspert.

Należy uwzględnić:

  • rodzaj gleby
  • uwilgotnienie
  • sposób użytkowania (kośny, pastwiskowy)
  • sposób konserwacji paszy

A jakie kryteria są potrzebne, by renowacja przez uprawę pełną była wskazana? Jak mówi specjalistka są to:

  • bardzo nierówna, silnie skępiona powierzchnia
  • dominujący udział turzyc rozłogowych, śmiałka, sitów, skrzypów oraz chwastów kłączowych (rdest wężownik) i baldaszkowatych (barszcz syberyjski, marchew zwyczajna)
  • łąki i pastwiska mocno zubożałe – z rozluźnioną darnią, często silnie zamszone na glebach pobagiennych, bądź z dużym udziałem bliźniczki psiej trawki na gruntach mineralnych
  • bardzo stare użytki zielone o niekorzystnych właściwościach fizyczno-wodnych, ze znacznym udziałem turzyc i chwastów bagiennych

Mospilan 20 SP. Oryginał jest tylko jeden!

W walce ze szkodnikami nie ma miejsca na eksperymenty. Nie dziwi więc to, że rolnicy wybierają sprawdzone rozwiązania.

20 kwietnia 2018

Pastwisko jako źródło paszy dla bydła mięsnego

Jak wielkie znaczenie w diecie bydła mięsnego odgrywa pastwisko? Czy jest ono dobrym źródłem pożywienia dla zwierząt?

20 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij