Rośliny strączkowe: czy można na nich zarobić?

Coraz więcej rolników w naszym kraju decyduje się na rośliny strączkowe. Okazuje się, że groch, łubin czy bobik stanowią doskonałe źródło białka i z powodzeniem mogą konkurować z soją, która dotychczas stanowiła podstawowy składnik pasz.

Coraz więcej rolników w naszym kraju decyduje się na rośliny strączkowe. Okazuje się, że groch, łubin czy bobik stanowią doskonałe źródło białka i z powodzeniem mogą konkurować z soją, która dotychczas stanowiła podstawowy składnik pasz wykorzystywanych w żywieniu trzody chlewnej i drobiu. Szczególnie, że śruta sojowa to obecnie jedna z droższych pasz wysokobiałkowych.

Zdaniem Tadeusza Pawliny z pow. gołdapskiego w woj. warmińsko-mazurskim warto postawić na rośliny strączkowe, takie jak groch czy bobik, nie tylko ze względu na cenne źródło białka, ale również na zachęty finansowe, jakie stosuje nasz rząd, aby zwiększyć udział tych upraw w strukturze zasiewów.

Na to, że rośliny strączkowe są opłacalne, największy wpływ mają koszty zabiegów agrotechnicznych oraz dopłaty do ich produkcji. Wyliczenia ekonomistów wskazują, że uwzględniając dopłaty do uprawy roślin białkowych, ich produkcja i uprawa jest uzasadniona zarówno od strony agrotechnicznej, jak i ekonomicznej.

Na płatność do powierzchni upraw roślin wysokobiałkowych Unia Europejska przeznaczy w tym roku 67,57 mln euro.

Dzięki mechanizmom wsparcia powierzchnia uprawy roślin białkowych (grubonasiennych i drobnonasiennych) według danych GUS z powierzchni referencyjnej w 2010 r., wynoszącej ok. 180 tys. ha, wzrosła do ok. 340 tys. ha w 2014 r. – informuje Witold Katner, rzecznik prasowy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Opłacalność produkcji tej grupy roślin ulegnie dalszej poprawie w sytuacji większego odbioru przez przetwórstwo paszowe materiałów do produkcji pasz bazujących na rodzimych źródłach białka roślinnego i częściowe zastąpienie importowanej śruty sojowej. Jednym z elementów podnoszących opłacalność upraw roślin strączkowych jest mechanizm dopłat de minimis do powierzchni obsianej lub obsadzonej materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany – dodaje.

Na podstawie „Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie stawek dopłat do 1 ha powierzchni gruntów ornych obsianych lub obsadzonych materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany” Agencja Rynku Rolnego udziela dopłat do powierzchni obsianej materiałem siewnym kategorii elitarny lub kwalifikowany. W przypadku roślin strączkowych stawka dopłat w 2014 r. wynosiła 160 zł/ha, a w 2015 r. – 130 zł/ha. W ubiegłym roku łączna kwota dopłat wyniosła 5440 tys. zł. Dopłaty tegoroczne są w trakcie realizacji, jednakże już obecnie wiadomo, jak zaznacza resort rolnictwa, że zarówno powierzchnia, jak i łączna kwota dopłat będzie znacznie wyższa niż w 2014 r.

Ponadto jeśli postawimy w uprawie na rośliny strączkowe możemy liczyć na, poza jednolitą płatnością obszarową oraz płatnością za zazielenienie, również na płatność do powierzchni upraw roślin wysokobiałkowych. Na ten cel w całej Unii Europejskiej przeznaczone jest w tym roku 67,57 mln euro.

Szkodniki w uprawach warzyw pod kontrolą

W każdej uprawie warzyw mogą pojawić się szkodniki. Jak prawidłowo je rozpoznawać i jakie środki stosować, żeby móc z nimi skutecznie walczyć?

18 maja 2017

Dokarmianie zbóż w T2- witaminy dla zboża

Wykonując drugi zabieg fungicydowy warto zastosować makro- i mikroelementy. Dokarmianie zbóż podczas zabiegu T2 potrafi zdecydowanie poprawić jakość ziarna

20 maja 2017

Wiosenna ochrona zbóż – jak zrobić to ekonomicznie?

Wielu rolników szuka ekonomicznych rozwiązań ochrony fungicydowej zbóż ozimych i jarych. Jak zachować kompromis pomiędzy skutecznością a ekonomiką?

27 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij