Rozsada warzyw kapustnych – kupować czy produkować?

Rozsada warzyw kapustnych – kupować czy produkować samemu? Co bardziej się opłaca? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że samodzielna produkcja wyjdzie taniej. Ale czy na pewno?
Wielu producentów zastanawia się, co bardziej się opłaca: samodzielna produkcja rozsady warzyw kapustnych czy zakup gotowej rozsady w specjalistycznej firmie? Przed podjęciem decyzji warto dobrze skalkulować koszty. Bowiem produkcja rozsady na miejscu w gospodarstwie wymaga dodatkowego zaplecza produkcyjnego, wiąże się z kosztami ponoszonymi na ogrzewanie czy ochronę oraz angażuje czas producenta. Tymczasem wyspecjalizowane firmy mogą to zrobić za nas, gwarantując przy tym jakość, wyrównanie i zdrowotność roślin. Zobaczmy, jak wygląda taka produkcja prowadzona przez fachowców.
Spis treści
O czym trzeba pamiętać decydując się na produkcję rozsady warzyw kapustnych?
Marta Przepiórka z firmy Rozsadnik Wąsiewicz omówiła profesjonalną produkcję rozsady warzyw kapustnych. Zwróciła uwagę na główne czynniki, decydujące o jej powodzeniu. Jak przekazała:
Jednym z kluczowych elementów jest temperatura, która szczególnie we wczesnej fazie wzrostu musi być utrzymana w wąskich widełkach. Ponieważ zbyt niska może powodować zamieranie stożków wzrostu lub zahamowanie wzrostu liścieni. Ale również zbyt wysoka temperatura może zahamować wschody i uszkodzić kiełki lub, w późniejszym okresie, spowodować wyciągnięcie łodyżki podliścieniowej — mówiła specjalistka.
Jakie warunki należy zapewnić młodym roślinom?
Od początku wzrostu roślinom należy dostarczać niezbędne ilości makro- i mikroelementów. Bowiem odpowiednie odżywienie młodych roślin stymuluje ich rozwój i rozbudowę systemu korzeniowego. Z kolei aby rozsada wykształciła odpowiednio rozbudowany system korzeniowy, należy pamiętać o zapewnieniu:
- swobodnego odpływu wody z pojemników uprawowych;
- swobodnego przepływu powietrza pod multiplatami;
- przemyślanym balansie irygacyjnym.
Jeśli chodzi o balans irygacyjny, ważnym elementem procesu rozbudowy systemu korzeniowego jest odpowiednie przesuszenie podłoża. To również jedna z metod hartowania roślin przed posadzeniem na miejsce stałe.

Firmy zajmujące się profesjonalną produkcją rozsady dysponują nowoczesnym zapleczem technicznym oraz sprzętem pozwalającym zmechanizować niektóre etapy produkcji.
Co oferuje profesjonalny producent rozsady warzyw?
Jak przekazała Marta Przepiórka, firma Rozsadnik Wąsiewicz specjalizuje się w produkcji rozsad warzyw szklarniowych i gruntowych dla profesjonalnych gospodarstw, a także na rynek hobby. Spośród warzyw kapustnych oferuje rozsadę takich gatunków, jak:
- kapusta głowiasta biała;
- kapusta głowiasta czerwona;
- kapusta głowiasta włoska;
- kapusta pekińska;
- kalafior;
- brokuł,
- kapusta brukselska.
Standardowo w produkcji rozsad warzyw kapustnych wykorzystuje się multiplaty 160-otworowe. Jednak oprócz kapustnych można zamówić rozsadę również innych warzyw, np. pora, selera, pomidora, papryki, ogórka czy sałaty. Nasiona do produkcji rozsady plantator może kupić sam lub zlecić zakup firmie. Jest również opcja siewu usługowego. Jeśli ogrodnik zdecyduje się na samodzielną produkcję rozsady, może skorzystać z usługi zmechanizowanego siewu nasion.
Produkcja rozsady warzyw kapustnych – jak to robią specjaliści?
Firma Rozsadnik Wąsiewicz dysponuje nowoczesnym zapleczem technicznym oraz sprzętem pozwalającym zmechanizować niektóre etapy produkcji rozsady. Są to m.in.:
- linie do dezynfekcji tac wielokomórkowych;
- nowoczesne linie do automatycznego siewu;
- tunele foliowe z rolowanymi bokami, umożliwiające regulację klimatu osobno wewnątrz każdego tunelu.
Jako podłoże stosuje się substrat na bazie estońskiego torfu wysokiej jakości. Miesza się go z nawozem, którego receptura jest unikalna i opracowana w oparciu o konsultacje z doradcami. Podobnie pożywka, którą zasilane są rośliny. Jej skład jest każdorazowo ustalany na podstawie bieżących badań wody, osobno dla każdego gatunku warzyw.
Rozsada dobrej jakości – czyli jaka?
Dzięki profesjonalnemu zapleczu technologicznemu, współpracy z doradcami i zdobytym doświadczeniom, proces produkcji rozsady warzyw jest zoptymalizowany na każdym etapie.
W naszych obiektach zapewniamy rozsadzie najbardziej optymalne warunki, które dostosowujemy do poszczególnych faz wzrostu rośliny. Wszystkie te zabiegi mają na celu sprawić, żeby nasz finalny produkt, trafiający do naszych klientów był zahartowany i przygotowany do warunków polowych oraz charakteryzował się dużym wigorem i siłą — przekazała specjalistka z firmy Rozsadnik Wąsiewicz.
Jak podkreśliła, rozsada dobrej jakości powinna odznaczać się następującymi cechami:
- zdrowy, dobrze rozwinięty system korzeniowy;
- kompaktowość — czyli silna i krępa roślina;
- odpowiednie wybarwienie liści, informujące o właściwym odżywieniu roślin;
- prawidłowe zahartowanie — rośliny powinny być powoli i stopniowo przyzwyczajane do trudnych warunków polowych.
