Rynek warzyw: ceny niższe niż w ubiegłym roku

Download PDF

W porównaniu do bardzo kiepskiej sytuacji na rynku jabłek i innych owoców, producenci warzyw mają się nieco lepiej. Jesień jest chłodna, wzrosły więc ceny warzyw spod osłon. Nadal jednak są one dużo niższe niż jesienią ubiegłego roku.

Plantatorzy uprawiający warzywa, podobnie jak sadownicy, odnotowują w tym roku spadki opłacalności produkcji. Ceny hurtowe są wyjątkowo niskie, rynek warzyw jest więc obecnie niemal tak samo niestabilny jak owocowy.

– Brokuły, cukinie, bakłażany czy fasolka szparagowa kosztują w tym roku o ¼ mniej niż w analogicznym okresie w 2015 r. Na równie niskim poziomie kształtują się ceny kalafiorów i papryki – podaje Małgorzata Skoczewska, rzecznik prasowy Rynku Hurtowego w Broniszach. Marchew, pietruszka, ziemniaki czy cebula są natomiast sprzedawane nawet o połowę taniej niż w 2015 r.

Kilogram marchwi w hurcie (opakowania po 15 kg) kosztuje obecnie zaledwie 40–60 gr, gdy tymczasem w ubiegłym roku ceny utrzymywały się powyżej złotówki. Podobnie jest w przypadku cebuli. W 2015 r. ceny cebuli w hurcie oscylowały w okolicach 0,9–1,3 zł, natomiast w tym roku cebula kosztuje średnio 45 gr/kg. W przypadku bardzo drobnej cebuli ceny te są jeszcze niższe – ok. 30 gr.

ceny warzyw

Produkcja cebuli jest w tym roku całkowicie nieopłacalna, bo w ogóle nie rekompensuje poniesionych kosztów

Skoro hurtowe ceny warzyw są tak niskie, producenci warzyw w skupach otrzymują za nie jeszcze mniej.

– Produkcja cebuli jest w tym roku całkowicie nieopłacalna, bo w ogóle nie rekompensuje poniesionych kosztów – mówi Andrzej Nowiński, rolnik spod Inowrocławia. – Tu na Kujawach na wielu polach leży ułożona w stosy, wykopana z ziemi cebula, ale nie ma jej kto zbierać. Aktualnie cebula w skupie chodzi po 8–13 gr, za taką cenę nie opłaca się jej zbierać, bo o wiele więcej trzeba będzie zapłacić pracownikom. Większość tej cebuli najprawdopodobniej zgnije na polach, bo nikt jej nie zbierze. Podobnie jest też w wielu miejscach z ziemniakami.

Na lepsze ceny mogą liczyć producenci warzyw szklarniowych, których ilość z tygodnia na tydzień niestety zmniejsza się. Na rynku pojawia się więc coraz więcej warzyw z importu. Sprowadzane zza granicy warzywa są w większości przypadków nieco tańsze niż ich polskie odpowiedniki.

Przykładowo – brokuły krajowe kosztują 2,5 zł, gdy tymczasem te pochodzące z importu są 20 gr tańsze, cukinie krajowe kosztują średnio 6 zł/kg, a importowane 5,7 zł. Największa różnica w cenie jest jednak w przypadku ogórków. Importowane ogórki kosztują 5,5 zł/kg, gdy tymczasem te z polskich plantacji kosztują nawet 1,5 zł więcej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o