Shiitake: czy podbiją polski rynek?

Shiitake to japońskie grzyby rosnące na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale też w Europie. W Polsce zainteresowanie shiitake rośnie.

Shiitake to japońska nazwa grzybów rosnących na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, niezwykłą popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale również w Europie. Mimo że w Polsce zainteresowanie shiitake jest zdecydowanie mniejsze niż w krajach azjatyckich, to jednak stopniowo rośnie.

Cezary Kurowski prowadzący Farmę Grzybów w Gałązkach Małych, wsi położonej w woj. wielkopolskim, hodowlą egzotycznych grzybów shiitake postanowił zająć się 13 lat temu. Zamiłowanie do grzybów przerodziło się w biznes. Teraz tygodniowo produkuje ok. 150 kg shiitake. – Mnie ta praca po prostu fascynuje, jestem od wielu lat zapalonym grzybiarzem. Słabość do shiitake pojawiła się już dawno temu – mówi Cezary Kurowski.

Cena rynkowa grzybów shiitake waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Uprawą egzotycznych grzybów może zająć się każdy, nawet w domowym zaciszu. Potrzebne jest tylko odpowiednie podłoże, na którym grzyby wyrosną. Najlepsze przygotowuje się z martwego drewna drzew liściastych. Proces produkcji w tym wypadku jest jednak bardzo czasochłonny. Pochłania nawet pół roku. Ci, którzy się spieszą, mogą zamiast tego zainwestować w gotowe podłoże. Wówczas wyprodukowanie grzybów trwa od 7 do 10 dni.

Z jednego podłoża, i tutaj przyjmujemy, że jest to kostka o wadze ok. 2,5 kg, w cyklu trzymiesięcznym otrzymamy ok. 1 kg grzybów, które nadają się do sprzedaży – wyjaśnia gospodarz z Wielkopolski. Cena rynkowa tych grzybów waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Rynek grzybów egzotycznych w Polsce stale się powiększa, rośnie też liczba odbiorców. Co istotne zwiększa się świadomość ludzi i wiedza na temat tych grzybów. Jeżeli ktoś chce się szybko wzbogacić w ciągu roku lub dwóch, to odradzam. Jeśli natomiast myśli o dłuższej perspektywie, 5–10 lat, to polecam – przekonuje producent. – Większość mojej produkcji trafia do krajów Europy Zachodniej.

Uprawa grzybów shiitake nie należy w dodatku do zbyt skomplikowanych. Trzeba jednak zadbać o odpowiednią temperaturę (na poziomie 16–18°C). – Produkcja shiitake jest znacznie łatwiejsza od produkcji chociażby pieczarki. Po pierwsze jakość grzyba w przypadku pieczarki jest jasno określona, grzyb ma być taki i taki, przy grzybach egzotycznych nie ma jasno określonych standardów – stwierdza. – Łatwiej można sobie też poradzić z zakażeniami, które zawsze występują przy produkcji towarowej grzybów.

Magnesem, który może przeciągnąć klientów na stronę shiitake, są nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze i lecznicze – od wieków wykorzystuje się je bowiem w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu.

Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

Temperatura ma istotny wpływ na efektywność działania herbicydów. Jak przymrozki wpływają na stosowanie herbicydów?

2 grudnia 2016

Oziminy i nawożenie: dmuchać na zimne czy zaryzykować?

Trudno zaufać prognozom długoterminowym i rolnicy stają przed dylematem: „Nawozić oziminy czy może dać już sobie spokój?”.

21 listopada 2016

Szkodniki magazynowe zbóż

Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma sprawami, których nie wolno bagatelizować. Jedną z nich są szkodniki. Jak sobie z nimi radzić?

30 listopada 2016