Grzyby Shiitake: czy podbiją polski rynek?

Grzyby Shiitake: czy podbiją polski rynek?

Shiitake to japońskie grzyby rosnące na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale też w Europie. W Polsce zainteresowanie shiitake rośnie.

Shiitake to japońska nazwa grzybów rosnących na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, niezwykłą popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale również w Europie. Mimo że w Polsce zainteresowanie grzybami shiitake jest zdecydowanie mniejsze niż w krajach azjatyckich, to jednak stopniowo rośnie.

Grzyby Shiitake: fascynujące i egzotyczne

Cezary Kurowski prowadzący Farmę Grzybów w Gałązkach Małych, wsi położonej w woj. wielkopolskim, hodowlą egzotycznych grzybów shiitake postanowił zająć się 13 lat temu. Zamiłowanie do grzybów przerodziło się w biznes. Teraz tygodniowo produkuje ok. 150 kg shiitake. – Mnie ta praca po prostu fascynuje, jestem od wielu lat zapalonym grzybiarzem. Słabość do shiitake pojawiła się już dawno temu – mówi Cezary Kurowski.

Cena rynkowa grzybów shiitake waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Uprawa grzybów Shiitake

Uprawą egzotycznych grzybów może zająć się każdy, nawet w domowym zaciszu. Potrzebne jest tylko odpowiednie podłoże, na którym grzyby Shiitake wyrosną. Najlepsze przygotowuje się z martwego drewna drzew liściastych. Proces produkcji w tym wypadku jest jednak bardzo czasochłonny. Pochłania nawet pół roku. Ci, którzy się spieszą, mogą zamiast tego zainwestować w gotowe podłoże. Wówczas wyprodukowanie grzybów trwa od 7 do 10 dni.

Z jednego podłoża, i tutaj przyjmujemy, że jest to kostka o wadze ok. 2,5 kg, w cyklu trzymiesięcznym otrzymamy ok. 1 kg grzybów, które nadają się do sprzedaży – wyjaśnia gospodarz z Wielkopolski. Cena rynkowa tych grzybów waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Uprawa grzybów Shiitake nie należy w dodatku do zbyt skomplikowanych. Trzeba jednak zadbać o odpowiednią temperaturę (na poziomie 16–18°C). – Produkcja shiitake jest znacznie łatwiejsza od produkcji chociażby pieczarki. Po pierwsze jakość grzyba w przypadku pieczarki jest jasno określona, grzyb ma być taki i taki, przy grzybach egzotycznych nie ma jasno określonych standardów – stwierdza. – Łatwiej można sobie też poradzić z zakażeniami, które zawsze występują przy produkcji towarowej grzybów.

Perspektywiczny rynek

Rynek grzybów egzotycznych w Polsce stale się powiększa, rośnie też liczba odbiorców. Co istotne zwiększa się świadomość ludzi i wiedza na temat tych grzybów. Jeżeli ktoś chce się szybko wzbogacić w ciągu roku lub dwóch, to odradzam. Jeśli natomiast myśli o dłuższej perspektywie, 5–10 lat, to polecam grzyby Shiitake – przekonuje producent. – Większość mojej produkcji trafia do krajów Europy Zachodniej.

Grzyb o leczniczych właściwościach

Magnesem, który może przeciągnąć klientów na stronę shiitake, są nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze i lecznicze – grzyby Shiitake od wieków wykorzystuje się bowiem w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu.

Rolne grupy producenckie – walka o przetrwanie i rozwój

Działalność ponad 1100 grup producentów rolnych w Polsce to z jednej strony powód do chwały i podziwu nad zaradnością rolników i producentów rolnych.

21 października 2017

Jesienna ochrona jęczmienia

Z uwagi na warunki pogodowe tegoroczna ochrona jęczmienia ozimego powinna być przeprowadzona już jesienią

20 października 2017

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij