Shiitake: czy podbiją polski rynek?

Shiitake to japońskie grzyby rosnące na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale też w Europie. W Polsce zainteresowanie shiitake rośnie.

Shiitake to japońska nazwa grzybów rosnących na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, niezwykłą popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale również w Europie. Mimo że w Polsce zainteresowanie shiitake jest zdecydowanie mniejsze niż w krajach azjatyckich, to jednak stopniowo rośnie.

Cezary Kurowski prowadzący Farmę Grzybów w Gałązkach Małych, wsi położonej w woj. wielkopolskim, hodowlą egzotycznych grzybów shiitake postanowił zająć się 13 lat temu. Zamiłowanie do grzybów przerodziło się w biznes. Teraz tygodniowo produkuje ok. 150 kg shiitake. – Mnie ta praca po prostu fascynuje, jestem od wielu lat zapalonym grzybiarzem. Słabość do shiitake pojawiła się już dawno temu – mówi Cezary Kurowski.

Cena rynkowa grzybów shiitake waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Uprawą egzotycznych grzybów może zająć się każdy, nawet w domowym zaciszu. Potrzebne jest tylko odpowiednie podłoże, na którym grzyby wyrosną. Najlepsze przygotowuje się z martwego drewna drzew liściastych. Proces produkcji w tym wypadku jest jednak bardzo czasochłonny. Pochłania nawet pół roku. Ci, którzy się spieszą, mogą zamiast tego zainwestować w gotowe podłoże. Wówczas wyprodukowanie grzybów trwa od 7 do 10 dni.

Z jednego podłoża, i tutaj przyjmujemy, że jest to kostka o wadze ok. 2,5 kg, w cyklu trzymiesięcznym otrzymamy ok. 1 kg grzybów, które nadają się do sprzedaży – wyjaśnia gospodarz z Wielkopolski. Cena rynkowa tych grzybów waha się od 23 do nawet 50 zł/kg.

Rynek grzybów egzotycznych w Polsce stale się powiększa, rośnie też liczba odbiorców. Co istotne zwiększa się świadomość ludzi i wiedza na temat tych grzybów. Jeżeli ktoś chce się szybko wzbogacić w ciągu roku lub dwóch, to odradzam. Jeśli natomiast myśli o dłuższej perspektywie, 5–10 lat, to polecam – przekonuje producent. – Większość mojej produkcji trafia do krajów Europy Zachodniej.

Uprawa grzybów shiitake nie należy w dodatku do zbyt skomplikowanych. Trzeba jednak zadbać o odpowiednią temperaturę (na poziomie 16–18°C). – Produkcja shiitake jest znacznie łatwiejsza od produkcji chociażby pieczarki. Po pierwsze jakość grzyba w przypadku pieczarki jest jasno określona, grzyb ma być taki i taki, przy grzybach egzotycznych nie ma jasno określonych standardów – stwierdza. – Łatwiej można sobie też poradzić z zakażeniami, które zawsze występują przy produkcji towarowej grzybów.

Magnesem, który może przeciągnąć klientów na stronę shiitake, są nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze i lecznicze – od wieków wykorzystuje się je bowiem w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu.

Podstawowe metody szczepienia gruszy

Szczepienie gruszy jest podstawowym zabiegiem który ma na celu zwiększenie odporności drzewa na mrozy i choroby. Jak poprawnie dokonać szczepienia gruszy?

21 lutego 2017

Międzyplon ozimy – wady i zalety

Jakie korzyści daje międzyplon ozimy? Jakie rośliny uprawne najlepiej nadają się na sianie międzyplonu w tym okresie?

20 lutego 2017

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017