Skład mleka krowiego a nasze zdrowie
Skład mleka krowiego oraz to czy je pić budzi kontrowersje. Zwolenników picia mleka krowiego jest tyle samo co przeciwników. Staramy się odczarować mity i potwierdzić słuszne tezy. Przyjrzymy się bliżej wartościom mleka krowiego.
Dowody naukowe i badania laboratoryjne potwierdzają tezę, że szklanka mleka = szklance zdrowia. Świadczą o tym prozdrowotne składniki mleka i ich działanie.
Spis treści
Mleko krowie – definicja i skład podstawowy
Definicja krowiego mleka, z którą można się powszechnie spotkać powstała już w 1914 roku w Genewie. Określa mleko jako produkt ciągłego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej i nie znużonej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy bez domieszki siary. Mleko swoją wartość pokarmową zawdzięcza składnikom, a przede wszystkim kazeinie i białkom serwatkowym, tłuszczom, cukrom, witaminom i minerałom oraz składnikom biologicznie czynnym.
Skład podstawowy mleka krowiego:
mleko | sucha masa | laktoza | białko ogólne | kazeina | tłuszcz | popiół |
krowie | 10,8 – 15,0 | 3,6 – 5,3 | 2,5 – 4,2 | 2,0 – 3,2 | 2,7 – 5,5 | 0,6 – 0,8 |
Tajne składniki – ukryte zdrowie
Mleko krowie, prócz wyżej wymienionych podstawowych składników, zawiera również jak to nazwałam tajne składniki. Teoretycznie o nich wiemy, ale często zapominamy. Zaliczane są do nich:
- Laktoferyna mleka krowiego (LF) – wykazująca działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i antynowotworowe. W badaniach laboratoryjnych laktoferyna okazała się efektywnie hamować wirusa żółtaczki typu C.
- Alfa- Laktoalbumina(LA) mleka krowiego – przejawia właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwstresowe. Dieta bogata w mleko krowie może zatem wspomagać łagodzenie stresu, obniżać ciśnienie krwi i łagodzić biegunki na tle nerwowym.
- Lizozym w mleku krowim (LZ) posiada aktywność bakteriobójczą, przeciwgrzybiczą, przeciwnowotworową, przeciwzapalną. Dodatkowo ważną rolę odgrywa lizozym w zapobieganiu paradontozie oraz leczeniu próchnicy.
- Laktoperoksydaza ( LCP) – co ciekawe w mleku krowim występuje, w mleku ludzkim już nie. Ma ważne właściwości dla higieny jamy ustnej oraz przeciwbakteryjne działanie.
Konieczne jest zaznaczenie faktu, iż powyżej wymienione tajne składniki mleka krowiego, ściśle ze sobą współdziałają. To kolejny dowód na to, że szklanka mleka krowiego to szklanka na zdrowie!
Skład mleka krowiego, a medycyna
Białka mleka to białka pełnowartościowe, czyli zawierające aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wytworzyć. Ich rzeczywista strawność jest bardzo wysoka i wynosi aż 97%. Już 0,5 litra mleka pokrywa zapotrzebowanie człowieka na aminokwasy egzogenne.
Laktoferyna mleka krowiego wspomaga odporność jelitową poprzez ograniczanie rozwoju patogennej mikroflory jelitowej. Co więcej stymuluje również rozwój naturalnej mikroflory jelitowej składającej się głównie z bakterii kwasu mlekowego. Ta z kolei dodatkowo chroni jelita przed zakażeniami. Stymuluje również okrężnicę, redukuje stężenie cholesterolu w surowicy, wspomaga eliminację czynników kancerogennych. Ułatwia przyswajanie wielu składników odżywczych takich jak żelazo czy mangan oraz ułatwia absorpcję węglowodanów.
Właściwości laktoferyny
W połączeniu laktoferyna z lizozymem łagodzą przebieg infekcji i zapobiegają powstawaniu endotoksemii. W ten sposób chronią organizm przed zbyt dużą reakcją układu odpornościowego czyli tzw. wstrząsem. Stosowanie tego zestawu pozwala przyspieszyć regenerację organizmu po zakażeniu. Wspomniana już, obecna w mleku krowim laktoalbumina znajduje zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej stymulując wydzielanie śluzu, zmniejszając ilość wydzielanego kwasu solnego oraz zwiększając pH soku żołądkowego. Pełni również rolę w obniżeniu poziomu kortyzolu ( hormonu stresu) we krwi jak również obniża ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych nie wpływając na pracę serca.
Mleko od krowy – zdrowie zależy od jakości
Wymieniliśmy kilka, może trudnych do wypowiedzenia, nazw składników jakie zawiera mleko krowie, ale na pewno wartych zapamiętania. Dużym zaniedbaniem byłoby jednak gdybym nie wspomniała o jakości tego mleka. Żeby wspomniana szklanka mleka krowiego była szklanką zdrowia, musi być ona najlepszej jakości higienicznej, pochodząca od zdrowej krowy. Tylko zdrowe mleko krowie może pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie osoby je spożywającej, niezależnie od wieku. Reasumując więc podkreślę, że warto zadbać o nasze krówki bo dają nam one naprawdę drogocenny płyn jakim jest mleko.
1. | Dział | Hodowla |
2. | Gatunek | Bydło |
3. | Typ produkcji | Produkcja mleczna |
4. | Zagadnienie | mleko krowie |
5. | Fraza kluczowa | skład mleka |
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!