Skup tuczników z rejonów zagrożonych ASF wystartował!

Rozpoczął się skup tuczników ze strefy zagrożonej ASF. Jak na razie skup żywca prowadzą tylko jedne zakłady mięsne! Gdzie?

Rozpoczął się skup trzody chlewnej, obiecany w specustawie właścicielom hodowli tuczników w strefach zagrożonych występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ceny skupu nie są dla wszystkich rolników zadowalające, ale i tak jest to obecnie jedyne rozwiązanie, by zarobili na wyprodukowanych przez siebie tucznikach.

Wykup trzody chlewnej z rejonów zagrożonych wirusem ASF dopiero startuje. Obecnie realizuje go tylko jeden zakład mięsny, położony na zachodzie woj. mazowieckiego. Program odbioru jest bardzo ściśle ustalony, dzięki czemu właściciele gospodarstw w poszczególnych powiatach mają możliwość dokładnego przygotowania się.

– Mamy szczegółowo rozpisany program odbioru, wiadomo też, w jakie dni będzie odbierana trzoda z kolejnych powiatów – wyjaśnia Henryk Grabowski, Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Białymstoku. – Według najnowszych danych już kilka tysięcy świń zostało zdjętych z rynku. Trzodę chlewną zakłady mięsne odebrały już od producentów m.in. z powiatu wysokomazowieckiego, białostockiego, bielskiego, zambrowskiego, siemiatyckiego i hajnowskiego.

skup tuczników

Jak na razie odbierane są jedynie grupy zwierząt liczące co najmniej 100 sztuk.

Jak na razie zarówno liczba skupowanych zwierząt, jak i ceny, jaką oferują jedyne odbierające je zakłady mięsne, nie są zbyt optymistyczne. Przede wszystkim, w pierwszej turze skupu do zakładów przyjmowano jedynie takie partie, które liczyły sobie co najmniej 100 tuczników. Jest to sytuacja, która godzi w interesy niewielkich hodowców i pozwala zarobić wyłącznie tym większym. Choć są zapewnienia, że podczas odbierania drugiej partii zwierząt liczba wymaganych sztuk tuczników będzie zdecydowanie mniejsza.

Produkty wytwarzane z mięsa świń pochodzących z terenów zagrożonych ASF będą w pełni bezpieczne dla zdrowia i na pewno wolne od wirusa. Każda świnia przeznaczona na ubój jest badana, a mięso poddawane jest obróbce termicznej w wysokich temperaturach. Z mięsa produkowane będą konserwy, które będą mogły bez przetargu nabyć jednostki finansów publicznych na cele związane z ich działalnością. Konserwy mają trafić m.in. na potrzeby wojska lub na cele charytatywne.

 

Powiązane:

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Czy każdy może produkować ziemniaka?

Już we wtorek II Forum Ziemniaczane, skierowane do wszystkich zainteresowanych kondycją polskiego ziemniaka! Dziś poruszamy kwestię prawną.

21 listopada 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016