Słabszy rok na rynku drobiu

Plusowe temperatury to idealna pogoda dla odchowu drobiu. Niestety rynek zareagował na to nadprodukcją, co nie sprzyja cenom.

Plusowe temperatury to idealna pogoda dla odchowu drobiu. Niestety rynek drobiu zareagował na to nadprodukcją, co nie sprzyja cenom.

Kłopoty z większą niż zwykle ilością brojlerów zaczęły się już w listopadzie, a że nie wszystkie dostawy trafiły wówczas do punktów skupu, część terminów przełożona została na grudzień. Choć w chwili obecnej sprzedaż drobiu nieco ruszyła z uwagi na okres przedświąteczny, zaraz po nim nastąpi przestój. Rolnicy raczej nie mogą więc liczyć na powtórzenie sukcesu z ubiegłego roku.

Stawki na wolnym rynku oscylują w granicach 2,7 zł za kg, a w ramach kontraktu 3,1–3,25 zł. Rekordowo niskie są także ceny tuszek, które ledwie przekraczają 4 zł za kg.

Komentarze

  1. Ja tam nie jadam kurczaków.

Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Dlaczego rosną ceny wieprzowiny? Jak długo będą rosnąć ceny? Jak wygląda eksport wieprzowiny w UE i Polsce?

19 maja 2017

Kary za zabicie zwierząt, znęcanie… – zaostrzenie przepisów!

Do 100 tys. zł obligatoryjne kary za zabijanie zwierząt, znęcanie się nad nimi i ubój zwierząt niezgodny z prawem. Jakie będą zmiany?

24 maja 2017

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij