Soja jest w modzie. Zadbaj o nią!

Soja to jedna z najbardziej rozpowszechnionych roślin strączkowych uprawianych w Polsce. Co więcej, jej popularność ciągle rośnie. Dlaczego warto uprawiać rośliny strączkowe i jak to robić? Odpowiedź na te i wiele innych pytań w 26 odcinku „Poradnika aF”. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zaprasza. Zobacz koniecznie!

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Znajdujemy się na poletkach doświadczalnych z soją, ze mną jest dzisiaj prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią, witam serdecznie Państwa.

Jak kształtują się uprawy roślin strączkowych w Polsce?

Zainteresowanie roślinami strączkowymi w Polsce wzrasta, areał też, jeżeli chodzi o przyrost hektarów, jest zauważalny, szacuje się go na poziomie ok. 380 tys. ha, jeżeli chodzi o poprzedni rok, i można powiedzieć, że sukcesywnie rolnicy polscy do strączkowych powracają, również do soi.

A czy klimat ma wpływ na uprawę?

Tak, jak najbardziej. Doskonałym tego przykładem jest właśnie zwiększone zainteresowanie uprawą w warunkach Polski soi na nasiona, szczególnie w pasie południowym Polski zarówno od strony wschodniej ściany, jak i aż po woj. opolskie, dolnośląskie. Widać, że soja bardzo intensywnie, jeżeli chodzi o areał, wzrasta, szacuje się, że w 2015 r. soi w Polsce było ponad 20 tys. ha.

Czy soja może nam sprawić jakiś kłopot w uprawie?

Ma swoje zalety i ma swoje wady. Na dzień dzisiejszy ogromną zaletą soi jest to, że jej rośliny są zdrowe. Po prostu nie ma patogenów, jeżeli chodzi o ten gatunek, który bardzo silnie by porażał, jak np. antraknoza w przypadku łubinu. Soja jest na dzień dzisiejszy rośliną zdrową. Nie ma również szkodników, które tak silnie by atakowały soję, jak np. mszyce na grochu, strąkowce na grochu czy na bobiku. Ta soja jest wolna od szkodników, więc jest to ogromna zaleta.

Ale też są minusy, o których musimy pamiętać, jest to chociażby tendencja do niskiego zawiązywania strąków, a w związku z tym pole już przy siewie musi być bardzo wyrównane, żeby teraz, kiedy będziemy się zbliżać do zbioru, można było kombajn dosłownie leciutko prowadzić nad powierzchnią gleby, aby nie przystrzykiwać tych dolnych strąków, aby ich nie tracić. I trzeba pamiętać, że soja, jak inne strączkowe, pięknie za pomocą bakterii symbiotycznych wiąże wolny azot z powietrza w resztkach pożniwnych, pozostaje to potem dla rośliny następczej. A teraz mamy kwitnienie, zawiązywanie strąków, czyli ta fabryka azotu od strony systemu korzeniowego fantastycznie pracuje.

A jaka jest przyszłość programu roślin wysokobiałkowych w Polsce w roku 2017?

Projekt rządowy idzie w tym kierunku, aby się koncentrować na 6 wiodących gatunkach roślin strączkowych uprawianych na nasiona. To jest:

  1. łubin żółty,
  2. łubin wąskolistny,
  3. łubin biały,
  4. groch siewny,
  5. bobik
  6. i właśnie wspomniana przez nas soja, której areał wzrasta.

Więc sądzę, że te dopłaty w 2017 r. najprawdopodobniej będą celowe, skoncentrowane na te 6 gatunków.

Dziękuję bardzo, na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek „Poradnika agroFakt”.

Do zobaczenia na polach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

 

Nie przegap:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum
Siedzacybyk
Nigdy nie desykowalem. Zawsze jakoś udało mi się zebrać. Zapewne znajdziesz na forum fachowców od soi, ja nim nie jestem. Mogę jedynie napisać, że desykacja skróci wegetację, zap... zobacz więcej »
stachu1961
Dnia 11.09.2021 o 00:54, Siedzacybyk napisał: Kilka postów wcześniej podana informacja, że liście lekko żółkną, z poruszonym problemem desykacji. Po 24 h soja już w... zobacz więcej »
Siedzacybyk
Kilka postów wcześniej podana informacja, że liście lekko żółkną, z poruszonym problemem desykacji. Po 24 h soja już wymłócona, w magazynie, zważona, czeka na sprzedaż. " A świstak... zobacz więcej »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *