Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

Ze wzgórza w małym Bachorzewie, na którym znajduje się sad wiśniowy dobrze widać brzeg Wisły. Jednak to nie owoce są w tym miejscu uprawiane. To tutaj Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie uprawia warzywa takie jak sałata, rukola, szpinak oraz brokuły i kalafior.

– Tutaj w planach mamy wybudowanie nowoczesnej siedziby naszej Spółdzielni, mówi Prezes Karol Kwiatkowski. Jeśli spojrzeć w odwrotnym kierunku widok przedstawia pola z uprawami brokuła od wczesnego do późnego ( ogółem ponad 30 ha upraw), szpinaku i cebuli. Bliżej rozpoczęte konstrukcje tuneli, w których spółdzielnia planuje prowadzić nowoczesną uprawę szpinaku oraz roszponki.

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie powstała w roku 1952 i przez ponad czterdzieści lat uprawiano tutaj zboża, buraki oraz hodowano trzodę chlewną do około tysiąca tuczników rocznie. Jednak na skutek słabej opłacalności zrezygnowano z prowadzenia hodowli zwierząt.

Od 1998 roku gdy Karol Kwiatkowski przejął funkcję prezesa zarządu spółdzielni i rozpoczęło się wykupywanie gruntów, które stanowiły dzierżawę od ANR-u. Zmniejszyła się liczba członków spółdzielni do jedenastu i ośmiu ma ziemię w spółdzielni. Powiększył się areał ziem produkcyjnych do przeszło 300 ha. Na części areału spółdzielni uprawia się zboża ozime i jare oraz rzepak oraz kukurydzę. Burak cukrowy uprawiany jest na 50 ha ziemi.

Sałata w Bachorzewie

Sałata i szpinak to oczko w głowie Prezesa Kwiatkowskiego

Dobry płodozmian to większe plony

– Bardzo dobry do płodozmianu, jak podkreśla K. Kwiatkowski jest taki sposób, że liść pozostający po roślinach idzie do ziemi, a więc dostarczane są do gleby fosfor i potas, pozostaje masa zielona i pozostałości korzenia. Wyrównujemy tylko pH i mamy podłoże na następne lata. Następnie wchodzimy do uprawy ze zbożem a potem z warzywami.

Jak wspomina K. Kwiatkowski początki uprawy warzyw w Bachorzewie były skromne. Początek uprawy warzyw to był 2000 rok gdy obsiano 6 ha cebulą. Potem od 2006 roku Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie zaczęła uprawiać brokuły. Dzisiaj spółdzielnia specjalizuje się w uprawie polowej szpinaku oraz innych warzyw polowych takich jak brokuły odmian Naksos F1, Partenon F1 oraz Chronos F1 na areale 45 ha oraz cebuli odmian Sherpa F1 i Cyklop na obszarze 35 ha.

Brokuły i szpinak

Brokuły są uprawiane głównie na zbiór jesienny we wrześniu i październiku przy zagęszczeniu roślin 30 tys. szt/ha. Przy uprawie cebuli, której plon osiągnął w ubiegłym roku ok. 50 t/ha, stosowany jest ekologiczny program ochrony z francuskiej firmy Biodevas, której produkty wytwarzane z wyciągów roślin aromatycznych pochodzenia ekologicznego przygotowywanych w laboratorium chronią rośliny przed chorobami bakteryjnymi, grzybowymi oraz szkodnikami.

Bachorzewo to też uprawa brokuł

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie uprawia brokuły na areale kilkudziesięciu ha ziemi

Jednak ‘oczkiem’ w głowie Prezesa Kwiatkowskiego jest precyzyjna uprawa szpinaku oraz rukoli. Uprawiana także była sałata lodowa jednak po problemach z chorobami bakteryjnymi w roku bieżącym zaprzestano tej uprawy.
– Szpinak uprawiamy na 10 ha ziemi. Areał ten jest obsiewany 3 razy w sezonie, takimi odmianami jak : Puma F1, Boa F1, Sparrow F1, Hatson F1 i Piano F1. Nasza spółdzielnia szukała dobrego sposobu by przetrwać i szybciej się rozwijać. Wtedy zaczęliśmy zastanawiać się jaki obrać kierunek rozwoju. Zacząłem podróżować po Europie i podczas mojego pobytu we Włoszech podejrzałem jak tamtejsi rolnicy uprawiają szpinak i sałaty do sporządzenia świeżych sałatek Salanova® z myślą, że taką produkcję będzie można rozwijać również w Polsce – mówi Prezes.

Sałata uprawiana włoskim sprzętem

Spółdzielnia dostała z Włoch kombajn Ortomec co sprawia, że na dużą skalę może być uprawiana sałata i szpinak. Wówczas były to próby i nauka dla nas. Teraz mamy tą przewagę nad naszą konkurencją ponieważ jesteśmy na miejscu i nie musimy ściągać szpinaku z Włoch tak jak inne polskie firmy.
– Nasza sałata czy szpinak jest dwa trzy dni dłużej na półkach w marketach ze względu na technologię i szybkość dostarczenia do sklepu w porównaniu do towaru sprowadzanego z Włoch – podkreśla K. Kwiatkowski.
Od prawie 10 lat produkcja warzyw liściowych w spółdzielni na świeży rynek rośnie co roku o 10-15%.
– Nasz udział w sprzedaży na rynku zarówno szpinaku jak i innych warzyw które uprawiamy jest coraz większy. W związku z tym w naszych planach jest powiększenie areału produkcyjnego o następne 100 ha.

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie

Spółdzielnia otrzymała kombajn Ortomec co sprawia, że na dużą skalę może być uprawiana sałata i szpinak

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie dba o brak zanieczyszczeń…

W szpinaku baby leaf produkowanym w Bachorzewie poziom pozostałości takich substancji jak pestycydy i azotany nie może przekraczać ściśle wyznaczonych norm. Również ilość nasion wysiewana na 1 ha ziemi jest ograniczona do 9 mln. Produkcja szpinaku odbywa się na podniesionych zagonach, których szerokość dochodzi do prawie 2 m i trwa całą wiosnę, lato, a kończy się wraz z nastaniem typowo jesiennej pogody w listopadzie. Odmiany szpinaku stosowane dzisiaj w Bachorzewie mają stałych odbiorców i najlepiej sprzedają się na polskim rynku.

…i dobre nawożenie

Nawożenie jest uzupełniane po uwzględnieniu zasobności gleby w makro i mikroskładniki wraz z nawozami stosowanymi pogłównie, np. nawozem YaraMila Complex czy saletrą wapniową. Podczas nawożenia szpinaku wymagana jest bardzo wysoka dokładność ponieważ w końcowym produkcie ilość pozostałych po stosowanym azocie azotanów musi być ograniczona. Trzeba również dodać, że bardzo ważna jest analiza gleby przeprowadzana każdorazowo przed zabiegiem nawożenia.
– Rokrocznie mamy uprawę rukoli, roszponki i sałat solanowych – wylicza Prezes. Są przykrywane folią. Ogółem mamy 50 tuneli. W tunelach jest uprawa maszynowa obsługiwana przez ciągniki bez kabin.
Inny produkt ważny dla rozwoju spółdzielni to rukola. Dzisiaj rukola, odmiany Gourmet jest uprawą polową – obsiewana jest 3 razy w sezonie na tym samym polu. W planach Spółdzielni jest także produkcja ziół pod osłonami.

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie rozwija segment ziół

– Na pierwszy etap produkcji ziół potrzeba około 500 tys. zł środków własnych i kredytów bankowych. Te pierwsze 10 tuneli to koszt ok. 300 tys. wraz z całym systemem dostarczania wody – zraszacze, filtry i wykopanie rowów melioracyjnych. Park maszynowy musi być dostosowany do danej uprawy, a szczególnie gdy będzie prowadzona uprawa pod osłonami. Nasza sałata rukola jest obecnie zbierana kombajnem oraz mamy siewnik precyzyjny włoski do szpinaku. W tunelach podwyższonych będzie też Ortomec na kołach i gabarytowo mniejszy niż ten który pracuje na zbiorach szpinaku na polu.
Od roku 2005 Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie jest udziałowcem Grupy Producentów Owoców.

Urządzenia chłodnicze w Bachorzewie

Spółdzielnia posiada własną przechowalnię owoców i warzyw.

i Warzyw ,,WIGOR’. Sztandarowymi klientami spółdzielni są firma Green Factory oraz jeden z największych najbardziej dynamicznych dystrybutorów warzyw w regionie P.P.H.U. DAS Adam Rytel z Brwinowa. Spółdzielnia posiada własną przechowalnię owoców i warzyw. Znajdują się w niej dwie komory chłodnicze z czego w jednej mieści się ponad 100 skrzyniopalet oraz specjalistyczną komorę chłodniczą hiszpańskiej firmy Moelco Levante, S.L. w której świeże warzywa ulegają schłodzeniu znacznie szybciej niż w tradycyjnych komorach chłodniczych.

Brak dobrej kadry to palący problem

– Sporym problemem dla naszej Spółdzielni – zauważa Prezes – jest brak kadry wyszkolonej do obsługi takiego specjalistycznego sprzętu jaki jest wykorzystywany do produkcji warzyw liściowych w tunelach. System szkolenia nie nadąża za potrzebami takiej spółdzielni jak nasza dlatego postanowiliśmy wysyłać młodych ludzi, którzy do nas przychodzą na praktyki do firm produkujących specjalistyczny sprzęt rolniczy, jaki będzie używany podczas pracy w naszej firmie.
Operatywność prezesa Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Bachorzewie została doceniona przez jury konkursu o tytuł Wzorowego Ogrodnika, który Karol Kwiatkowski otrzymał w kategorii „Warzywnictwo polowe”. Interesujące jest także, że wyjątkowa działalność spółdzielni stała się kanwą do napisania dwóch prac inżynierskich i jednej licencjackiej.

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Nielegalne środki ochrony roślin – uwaga na podróbki

Nielegalne środki ochrony roślin to źródło samych problemów. Jak je rozpoznać, by nie sprowadzić kłopotów na siebie i na plantację?

14 listopada 2017

Drożdże: ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym

Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się na drożdżach. Mają one wiele zastosowań, również w pracy rolnika. Dowiedz się, jak je wykorzystać

16 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij