Spożycie drobiu w Polsce spadło

Download PDF

Spożycie drobiu w Polsce w ubiegłym roku zmniejszyło się. Wynosiło 27 kg/mieszkańca, czyli było o ponad 0,5 kg niższe niż w 2017 roku. Towarzyszyło temu zwiększenie konsumpcji mięsa wieprzowego (z 38,2 do 40,0 kg, +5 proc.) i mięsa wołowego (z 3,2 do 3,4 kg, +6 proc.). Jakie są prognozy na 2019 rok?

Jak podaje IERiGŻ, całkowite spożycie mięsa i podrobów wzrosło (+2,5 proc.). Uplasowało się na poziomie 76,5 kg/mieszkańca. W tym udział drobiu wyniósł 35 proc. (wobec 37 proc. w 2017 roku). Zwiększył się udział wieprzowiny z 51 do 52 proc., a mięsa wołowego z 4 do 4,5 proc. Głównym czynnikiem powodującym spadek spożycia drobiu w 2018 roku było zmniejszenie podaży będące konsekwencją relatywnie wysokiego eksportu.

Szacuje się, że w 2019 roku bilansowe spożycie drobiu zwiększy się o 2 proc. do 27,5 kg/mieszkańca. Przewiduje się, że w pierwszej połowie roku będzie ono mniejsze. A w drugiej połowie większe niż w analogicznych okresach 2018 roku. Spożycie wieprzowiny spadnie o 1,5 kg do 38,5 kg/mieszkańca. To jest o 4 proc., przy wzroście konsumpcji wołowiny o 0,1 kg/mieszkańca, tj. o ok. 3 proc. Całkowite spożycie mięsa i podrobów wyniesie 75,5 kg/mieszkańca i będzie o 1,0 kg, tj. o ok. 1 proc. mniejsze niż w roku poprzednim – informuje Dorota Pasińska z IERiGŻ.

Spożycie drobiu w Polsce spada, w UE rośnie

Drób

Spożycie drobiu w Polsce spada.

Tymczasem w UE spożycie drobiu wzrosło. Jak podaje KE, w ubiegłym roku oszacowano je na 24,8 kg/mieszkańca. To wynik o ponad kilogram wyższy niż w poprzednim roku. Natomiast w tym roku całkowite spożycie drobiu w UE ma być o 0,5 proc. niższe niż rok wcześniej. Szacuje się je na 25,3 kg, (+2 proc.). W dół pójść ma również konsumpcja wieprzowiny (-2 proc.) oraz wołowiny i cielęciny (-1 proc.). Bardziej optymistyczna dla branży drobiarskiej jest prognoza na 2020 roku. Konsumpcja drobiu w UE ma zwiększyć się o 1,2 proc. do 25,6 kg/mieszkańca – przy spadku wieprzowiny (-0,5 proc.) oraz wołowiny i cielęciny (-1 proc.).

Na świecie drób cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W ubiegłym roku spożycie tego mięsa wzrosło do 14,17 kg/mieszkańca (+0,07 kg), w 2028 roku (+4  proc.) zwiększyć się ma jeszcze bardziej – do 14,76 kg/mieszkańca.

Spadek wydatków na drób

Miesięczne wydatki gospodarstw domowych na drób wyniosły w ubiegłym roku 13,07 zł/osobę. Oznacza to, że były o 2 proc. mniejsze niż w roku poprzednim. Biorąc pod uwagę wzrost średniego poziomu cen detalicznych tego mięsa (+4 proc.), realna wartość tych wydatków zmniejszyła się o 6 proc.

Wydatki nominalne i realne na wędliny drobiowe zwiększyły się odpowiednio o 6,3 i 4,4 proc.  Średnie ceny wędlin drobiowych wzrosły o 1,8 proc. Gospodarstwa domowe zmniejszyły realne wydatki na mięso kur, kogutów i kurcząt o 7,2 proc., a zwiększyły na mięso drobiu pozostałego o 0,2 proc. A to znalazło odzwierciedlenie w zmianach ilościowej konsumpcji – czytamy w biuletynie „Rynek drobiu” IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ/ GUS/ MRiRW

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o