Spożycie jabłek – Jakie są prognozy i przewidywania na rok 2022?

Spożycie jabłek po wyjątkowym roku 2020, w którym sprzedaż jabłek była napędzana przez pandemię, spadło w roku 2021 o 6,7%. Jednak rynek oczekuje, że konsumpcja tych owoców znów nabierze tempa. Przynajmniej tak sprawy się mają we Włoszech. Ale jest kilka pytań, na które należy odpowiedzieć.
Spożycie jabłek obecnie, kiedy sezon w pełni, jest ograniczone przez brak dostępności większych kalibrów owoców. Klienci przyzwyczaili się do owoców wielkości 80 do 90 mm, podczas gdy teraz bardzo często dostępne są owoce 70-75 mm. Bez wątpienia odbije się to w nadchodzących miesiącach negatywnie na sprzedaży hurtowej.
Spis treści
Jak będzie ewoluowało spożycie jabłek
Konsumpcja ulega stagnacji, eksport do Europy zwalnia, a nadzwyczajna sytuacja zdrowotna na innych kontynentach z pewnością nie pomaga. Te czynniki zweryfikują, które z nowych odmian wprowadzonych na rynki w ostatnich latach okażą się sukcesem. Jednakże w tej nadzwyczajnej sytuacji jest to trudniejsze, ponieważ są one pozycjonowane w segmencie premium i sprzedawane po wyższych cenach.
Stawarza to ryzyko, że klient ograniczy spożycie jabłek do znanych sobie odmian, w których Golden ma ponad 50% udział. Uczyni on to z wygody, ponieważ nie będzie miał świadomości co do walorów nowych odmian. Z powodu pandemii konsumenci skracają czas przeznaczony na zakupy. Robią je w pośpiechu, przez co nie mają czasu na przemyślany wybór.
W sytuacji, kiedy konsument ma do wyboru 25-30 odmian jabłek różnej wielkości i w różnych cenach, wybór staje się trudniejszy.
Czy produkcja ekologiczna zwiększy spożycie jabłek?
Sadownicy oczekują, że rozwój produkcji ekologicznej przyniesie oczekiwane rezultaty. Coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na to, by produkcja owoców nie szkodziła środowisku i większa ich liczba sięgnie właśnie po takie owoce. Dlatego producenci pilnie obserwują rynek. Najbliższe lata będą miały zasadnicze znaczenie dla zachowania ekologicznych obszarów produkcyjnych.
Oczekują oni na zakończenie sezonu, by podsumować jego przebieg i na jego podstawie opracować strategię działań na przyszłość. Wierzą oni, że podjęte działania: włączenie nowych odmian, zwiększanie jakości owoców i przestawienie się na produkcję ekologiczną zwiększy spożycie jabłek. Chcą w ten sposób nie tylko odnowić, ale wręcz ulepszyć całą gałąź produkcji.
Link: italiafruit.net
