Sprawdzona żywność ekologiczna: kto za to odpowiada?

Download PDF

Produkcja eko-żywności z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, a także opłacalna. Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne sprzedają bowiem swoje produkty po dużo wyższych cenach niż właściciele gospodarstw wielkotowarowych. Jakość tej żywności to efekt zarówno pracy rolników, jak i dobrze funkcjonującego systemu nadzoru nad produkcją ekologiczną.

Konsumenci chętnie kupują produkty ekologiczne, które – choć droższe – są gwarancją zdrowia oraz naturalnego pochodzenia. Skąd jednak mają wiedzieć, czy ekologiczna marchewka albo mąka na pewno nie zostały potraktowane chemią podczas ich uprawiania? O to dba sprawnie funkcjonujący system nadzoru, na którego czele stoi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Sprawuje ona nadzór nad produkcją ekologiczną oraz jednostkami certyfikującymi. Rolnicy prowadzący produkcję ekologiczną muszą więc liczyć się z tym, że w ich gospodarstwach przeprowadzane są systematyczne kontrole.

– Co rok przyjeżdża do mnie inspektor z jednostki certyfikującej, który sprawdza, czy nie jestem jakiś kombinator i szuka śladów używania przeze mnie chemii – mówi pan Adam, właściciel gospodarstwa ekologicznego pod Łomżą. – U mnie zawsze ogląda siewnik do zboża, czy nie ma w nim śladów po zaprawie, i rozsiewacz nawozów, czy aby nie ma w nim śladów po nawozach. Sprawdza też dokładnie dokumentację, mam bowiem obowiązek prowadzenia zapisów wszystkich działań agrotechnicznych, jakie wykonuję na swoim polu – wymienia pan Adam.

żywność ekologiczna

Jeśli rolnik produkuje ekologiczną mąkę, jedną z maszyn, które sprawdzi inspekcja podczas kontroli, będzie siewnik.

Jednostki certyfikujące przeprowadzają kontrole w gospodarstwach ekologicznych raz w roku. Rolnicy otrzymują zawiadomienia o terminie kontroli na piśmie. Jednakże możliwe są też dodatkowe, niezapowiedziane kontrole. Właściciele gospodarstw muszą się z tym liczyć, gdyż m.in. dzięki takiemu nadzorowi mogą sprzedawać swoje płody rolne jako ekologiczne i uzyskiwać za nie dużo wyższe ceny. Konsumenci mogą natomiast mieć pewność, że produkt z certyfikatem ekologicznym faktycznie wytworzony został wyłącznie z naturalnych, ekologicznych surowców.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o