Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora – jak zwalczać?

Jednym z dość często występujących problemów na plantacjach pomidorów gruntowych jest sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora. Dowiedz się, jak ją zwalczać. 

Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora to choroba fizjologiczna. Jej objawy występują na wierzchołkach owoców, stąd nazwa zaburzenia.

Reklama

Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora – przyczyny

Ta choroba fizjologiczna może występować na owocach, gdy jest sucho i ciepło. Zaś bezpośrednim powodem występowania suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidora jest niedobór wapnia w szybko rosnących tkankach roślinnych. Deficyt ten może być spowodowany brakiem tego pierwiastka w glebie. Albo zbyt małą ilością wody w glebie, bowiem to powoduje, że wapń niestety nie jest pobierany przez rośliny.

Wapń jest pobierany z gleby przez rośliny tylko w sposób bierny, razem z prądem wody. Kiedy wody jest za mało lub zbyt dużo, występują zakłócenia również w pobieraniu wapnia.

Utrudnione pobieranie wapnia może również wystąpić przy zbyt dużym zasoleniu, czyli zbyt dużej ilości jonów azotu czy potasu. Poza tym przy niskiej wilgotności powietrza pierwiastek ten bardzo powoli przemieszcza się w roślinie. W efekcie, nie trafia szybko i w wystarczającej ilości do tkanek szybko rosnących.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora to choroba fizjologiczna. Jej objawy występują na wierzchołkach owoców, stąd nazwa zaburzenia.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora to choroba fizjologiczna. Jej objawy występują na wierzchołkach owoców, stąd nazwa zaburzenia.

fot. Piotr Borczyński

Dokarmianie nawozami wapniowymi

Już na początku wiązania owoców należy zacząć dokarmianie roślin nawozami wapniowymi. Początkowo, kiedy jeszcze rośliny tworzą masę wegetatywną, można używać najprostszej saletry wapniowej. Natomiast kiedy roślina przestaje wytwarzać masę zieloną, najlepiej stosować produkty wapniowe nie zawierające azotu. Zwykle jest to mrówczan wapnia, chelat wapnia lub produkty aminokwasowe z wapniem.

Aby przyśpieszyć przemieszczanie wapnia w roślinie, można np. za pomocą produktu BioCal wywołać pompę auksynową. Nawóz ten stosuje się 2–3 razy, co około 2 tygodnie. Częstsze stosowanie niestety nie ma sensu. W międzyczasie trzeba jednak stosować raz lub dwa razy w tygodniu produkty wapniowe bez azotu.

2 owoce pomidorów porażone przez suchą zgniliznę wierzchołkową, szarą pleśń, i nie wyrośnięte, oraz zaatakowane przez zarazę ziemniaka

Owoce pomidorów porażone przez choroby. M.in. przez suchą zgniliznę wierzchołkową, ale również zaatakowane przez szarą pleśń i zarazę ziemniaka.

fot. Piotr Borczyński

Jak jeszcze można zapobiegać zaburzeniu?

By uniknąć objawów suchej zgnilizny wierzchołkowej pomidora można zacząć  zabiegi wapniowe na początku kwitnienia. Wtedy można również wykorzystać produkty zawierające mrówczan wapnia łącznie z borem. Bor wpływa bowiem na żywotność pyłku i zwalczanie suchej zgnilizny pomidora. Najlepiej użyć w tym celu odpowiednich produktów, gdyż mieszanie osobnych nawozów wapnia i boru może spowodować wszelkiego rodzaju wytrącenia. Jednym z nawozów, który można polecić jest CalBoron.

Niektórzy producenci starają się również stosować wapń w postaci chlorku wapnia. Niestety nie wolno stosować chlorku wapnia łącznie z innymi środkami ochrony roślin. Nawozu używa się prawidłowo tylko po zmierzchu. W innym przypadku może spowodować fitotoksyczność na roślinach nie tylko pomidorów.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *