Susza 2022 w sadach konkurentów

fot. Anita Łukawska

Na większości kontynentów obserwujemy w tym roku zaskakujące zjawiska pogodowe. Z pewnością susza 2022 zostanie zapamiętana na długo w wielu rejonach globu. Innych zaskoczyły anomalia związane z niespotykanymi dotychczas: znacznymi ochłodzeniami, przymrozkami, opadami powodującymi powodzie, gradem, śniegiem. Tegoroczny sezon dla sadowników z prawie całego świata stanął pod znakiem strat plonu spowodowanych właśnie pogodą. Sprawdźmy, kto ma lub będzie miał problemy.

Susza 2022 zagroziła plonom w Europie i Azji. Afryka borykała się w tym roku z powodziami po intensywnych opadach, a Ameryka Północna z chłodami opóźniającymi plonowanie. Sprawdźmy, jak w szczegółach wygląda sytuacja sadowników w różnych rejonach świata.

Reklama

Susza 2022 w Europie

Susza 2022, która dotknęła większość Unii Europejskiej, jest prawdopodobnie najgorszą w historii.

Belgia

Jeszcze nigdy belgijscy producenci gruszek nie stwierdzali w owocach tak znacznego poziomu Brix. W porównaniu z rokiem 2021 mają do czynienia ze skrajnościami. Zeszłoroczne wilgotne, zimne lato sprawiło, że we wszystkich owocach, także jabłkach i czereśniach zawartość cukru była na niewielkim poziomie. W tym sezonie jest odwrotnie. Sadownicy nie pamiętają, aby gruszki QTee® miały kiedykolwiek tak wysoką wartość Brix. Owoce odmiany Konferencja również mają znacznie wyższy poziom cukru niż w standardowych sezonach produkcyjnych.

Francja

Francja cierpi obecnie z powodu historycznej suszy, a francuscy producenci owoców są w rozpaczy. Co prawda jak twierdzą, drzewa stworzyły własny mechanizm ochronny, aby poradzić sobie ze stresem. Obecnie owoce mają mniejszy kaliber, a temperatura wpłynęła także na ubarwienie i dojrzałość. Brak wody zagraża nie tylko tegorocznym zbiorom, ale także nadchodzącemu sezonowi. Powszechny jest taki apel:

Wzywamy francuskie departamenty do zniesienia zakazu nawadniania sadów! Podczas gdy suwerenność żywnościowa stała się priorytetem, cały sektor francuskiej gospodarki, i tak już kruchy, jest teraz zagrożony. Liczymy na szybką reakcję prefektów i jesteśmy gotowi do konkretnej pracy z władzami publicznymi nad magazynowaniem wody.

Niektórzy ogrodnicy już doświadczają szkód i strat do 30%. Owoce po prostu nie rosną, inne są spalone.

Hiszpania

Hiszpania boryka się z najpoważniejszym deficytem wody od piętnastu lat. W lipcu 2022 r. 32,6% terytorium Hiszpanii znalazło się w sytuacji „przedłużającej się suszy”. Ponadto obecny stan wód w krajowym rezerwacie hydrograficznym wynosi 39,9%, czyli o prawie 10% mniej niż w tym samym miesiącu roku poprzedniego. Od końca lipca Katalońska Agencja Wodna wprowadziła ograniczenia zużycia wody do celów m.in. rolniczych w 135 gminach.

Susza jest naturalnym i powtarzającym się zjawiskiem typowym dla klimatu śródziemnomorskiego. Jednak susze te mogą stać się częstsze i bardziej intensywne w wyniku zmian klimatycznych. Musimy dostosować się do tych nowych, bardziej ekstremalnych warunków, zarówno indywidualnie, jak i zbiorowo — stwierdził Rafa Seiz, technik ds. polityki w Programie Wodnym WWF Hiszpania i ekspert ds. wody.

Niemcy

Upał i susza wpłynęły destrukcyjnie na sady jabłoniowe m.in. w Turyngii.

Jabłka bardzo cierpią z powodu oparzeń słonecznych — powiedział Hendrik Kraft, dyrektor zarządzający Fahner Obst w Gierstädt.

Szacuje się, że taka sytuacja dotyczy nawet 1/4 zbiorów, co oznacza, że ​​około 3000 do 4000 ton jabłek Gierstadt nie nadaje się do sprzedaży. Skóra i miąższ są dosłownie spalone przez intensywne światło słoneczne w temperaturze dochodzącej do 40°C. Jeśli po tak długiej suszy nastąpią opady, owoce mogą zgnić. Na pewno nie mogą być już przetwarzane na sok, jak to zwykle bywa.

Jeśli chodzi o jabłka deserowe z Turyngii, ilość nadających się do sprzedaży będzie znacznie niższa niż zazwyczaj.

Niemniej jednak nie będzie tak, że nie będziemy w stanie nic zebrać. Jest wystarczająco dużo jabłek, abyśmy mogli je nawet dobrze sprzedawać. A oczekujemy, że owoce które w tym roku są niewielkich rozmiarów, będą jednak znacznie słodsze. Zbiory jabłek w Turyngii zwykle rozpoczynamy pod koniec sierpnia lub na początku września — informuje Hendrik Kraft.

Serbia

Także w tym kraju zmiany klimatyczne mają ogromny wpływ na produkcję.

Już od dwóch sezonów borykamy się z wyjątkowo wysoką temperaturą w miesiącach letnich, co wpływa na jakość jabłek. Ponadto ze względu na wiosenne warunki pogodowe w Serbii produkcja w tym sezonie może być niższa. Produkujemy rocznie ponad 500 000 ton jabłek na łącznej powierzchni około 27 000 ha. Jednak w tym sezonie spodziewamy się około 10% niższych plonów, ze względu na mrozy, których doświadczyliśmy wiosną — mówi Igor Milenković, dyrektor serbskiego eksportera jabłek Delta Agrar

W przypadku jabłek konwencjonalnych, takich jak Royal Gala, Granny Smith i Red Delicious, głównymi rynkami zbytu dla Serbów będą Bliski i Daleki Wschód. Natomiast w Europie wiele oczekują oni od rynku brytyjskiego, ponieważ nawiązali tam silne partnerstwa. Planują budować i promować tam własną markę „Amelia” i sprawić, by była rozpoznawana jako marka najwyższej jakości.

Na rynku światowym wciąż istnieje duży potencjał dla serbskich jabłek i zamierzamy ciężko pracować, aby wejść na różne rynki — podsumowuje Milenković.

Wielka Brytania

Brytyjska Agencja Ochrony Środowiska ostrzegła przed zagrożeniem bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Według oficjalnych danych w Wielkiej Brytanii susza występuje w 8 z 14 hrabstw. Tegoroczny lipiec był najbardziej suchym odnotowanym w Anglii od prawie 90 lat. Agencja ochrony środowiska ostrzegła, że ​​jeśli suche warunki będą się utrzymywać, wiele części Anglii pogrąży się w suszy.

Możliwości nawadniania upraw są ograniczone ze względu na szybkie opróżnianie zbiorników, więc w przypadku różnych upraw, w tym jabłek spodziewane są straty rzędu 10–50% — podaje The Guardian .

Tak niespotykanie wysoka temperatura przyspieszyła dojrzewanie owoców późniejszych odmian roślin sadowniczych różnych rodzajów. Przy czym  owoce mają zmniejszony rozmiar.

Nie jesteśmy dużym użytkownikiem wody w porównaniu z niektórymi hodowcami warzyw, ale SEPA (szkocka agencja ochrony środowiska — red.) nałożyła tymczasowe zawieszenie na pobór wody z niektórych rzek w okolicy. Szczyt sezonu w Szkocji jest zwykle nieco późniejszy niż w Anglii, jednak kiedy mamy jednocześnie duże ilości owoców, naprawdę jesteśmy na łasce detalistów. Nie sądzę, aby detaliści płacili wystarczająco dużo, by pokryć nasze koszty, które odnotowały w tym roku ogromny wzrost — mówi Robert Simpson z Fife Fruits.

Susza 2022 w Chinach

Warunki pogodowe panujące w niektórych rejonach Chin budzą niepokój. Regiony zależne od rzeki Jangcy martwią się suszą. W celu

susza 2022 - jabłka - przemysł

Susza 2022 i towarzyszące jej ekstremalne upały powodują poparzenia nagminne jabłek

fot. Anita Łukawska

zmniejszenia poziomu zagrożenia zbiorów lokalni rolnicy nagminnie używają pomp i deszczownic. Według prognoz upał ma trwać w Chinach jeszcze przez kilka tygodni. W celu ochrony upraw Ministerstwo Rolnictwa wysłało 25 zespołów do najbardziej dotkniętych regionów. Takie działania zmniejszą stopień zagrożenia jesiennych zbiorów wszystkich rodzajów upraw.

Czytaj też: Produkcja jabłek w Chinach 2022. Czy drastycznie niska?

Z czym borykają się sadownicy z USA?

Zimna wiosna wpłynęła niekorzystnie na sady jabłoniowe w największym stanie produkcyjnym USA. Przewiduje się, że zbiory jabłek w Waszyngtonie mają być w tym sezonie o 11% mniejsze rok do roku.

Z szacunków wynika, że ​​większość zbiorów stanowi pięć popularnych odmian jabłek. Gala prowadzi na poziomie 20%, Red Delicious i Honeycrisp dadzą kolejne 14% ogólnych plonów, Granny Smith — 13,4%, a Fuji — 12,7% całkowitej produkcji.

Udział w ogólnej produkcji jabłek Cosmic Crisp, zastrzeżonej odmiany uprawianej tylko w stanie Waszyngton, stale rośnie. W tym roku Cosmic Crisp stanowi 4,6% zbiorów, w porównaniu z 3,2% w zeszłym roku.

W RPA już szykują się do zmiany lokalizacji sadów

Kierunek zmian klimatycznych jest nieunikniony, dlatego już teraz w RPA analiza sytuacji pozwoliła na wytypowanie przyszłych rejonów pod sady różnych gatunków roślin owocowych.

Świat jako całość stanie się bardziej wilgotny, ale niektóre obszary subtropikalne i całe Morze Śródziemne stanie się bardziej suche. W obszarach produkcji owoców, takich jak Chile, Kalifornia, śródziemnomorska Europa i Przylądek Zachodni susze będą częstsze, prawdopodobnie do połowy wieku 2,5 razy częstsze — przedstawia swoje obserwacje prof. Stephanie Midgley z Departamentu Rolnictwa Przylądka Zachodniego.

Według prof. Midgley owoce ziarnkowe i pestkowe będą produkowane w obszarach wysoko położonych do 2050 r. Bowiem na obszarach śródlądowych nastąpi wzrost stresu związanego z wysoką temperaturą. A to zwiększałoby ryzyko oparzeń słonecznych i przyspieszało cykl życiowy szkodników.

Obszary wysoko położone (Koue i Warm Bokkeveld, Langkloof) będą jednak musiały radzić sobie z ekstremalnie gorącymi dniami. Tam konieczne będą ochrona owoców przed oparzeniami słonecznymi i intensyfikacja nawadniania, aby zredukować zwiększoną ewapotranspirację — przedstawia plany na przyszłość naukowiec.

W połowie wieku nastąpi skrócenie liczby dni sprzyjających czerwonemu wybarwieniu jabłek o 9–18 dni, a na obszarach przybrzeżnych, takich jak Elgin-Grabouw, może to być ograniczone do 3–9 dni.

Nowa Zelandia wyeksportuje mniej jabłek

Tegoroczny eksport nowozelandzkich jabłek będzie o 7% niższy od rekordowego z sezonu 2019/2020. Kierunek eksportu przesunął się bardziej ku rynkom azjatyckim, z jednoczesnym stopniowym zmniejszaniem wysyłek do UE i Wielkiej Brytanii. Jednocześnie tegoroczna produkcja jabłek jest o 6% mniejsza w porównaniu z wyżej porównywanym sezonem. Mają na to wpływ bezprecedensowe warunki pogodowe oraz brak siły roboczej. Zbiory tegorocznych jabłek opóźniły się o kilka tygodni ze względu na obfite opady. Problemu tego nie nadrobi się intensywnym zbiorem owoców, gdyż w Nowej Zelandii kryzys związany z niedoborem pracowników sezonowych jest ogromny. Do tego stopnia, że owoce w kwaterach o niższej jakości pozostawia się na drzewach. Dzieje się tak dlatego, że priorytet nadany jest owocom o jakości eksportowej nad owocami wykorzystywanymi do przetwórstwa.

A jaki wpływ ma susza 2022 na polskie sady?

Panująca w Polsce pogoda, co prawda ciepła i sucha, nie jest porównywalna do tej ekstremalnej utrzymującej się od dłuższego czasu nad zachodnią Europą. Mimo to już teraz lokalnie sadownicy mówią o zahamowaniu wzrostu owoców. Niewątpliwie na skład i wybarwienie owoców rzutują także zerowe lub niewielkie różnice temperatury między nocą i dniem. Niemniej, sytuacja w polskich sadach pod względem plonowania i jakości owoców nie jest zła. Problemem może być tylko cena, ale to jeszcze przed nami.

Źródła: seeds.org.ua, freshplaza.com, freshfruitportal.com, sarajevotimes.com, fruchthandel.de


Czytaj też: KSJ drożeje, czyli cena jabłek przemysłowych w górę?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *