Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powołał zespół ds. reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności.
Zadaniem zespołu jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i działaniu służb inspekcyjnych, w tym raportu i projektów ustaw niezbędnych do przeprowadzenia reformy systemu bezpieczeństwa żywności.
W skład zespołu weszli:
- Przewodniczący Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
- Włodzimierz Skorupski – Główny Lekarz Weterynarii,
- Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Wojciech Wojtyra – dyrektor generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Krystian Popławski – dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa MRiRW,
- Grzegorz Wykowski – dyrektor Departamentu Prawno-Legislacyjnego MRiRW,
- Bogusław Rzeźnicki – dyrektor Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MRiRW,
- Waldemar Sochaczewski – dyrektor Departamentu Rynków Rolnych MRiRW,
- Tadeusz Wojciechowski – prezes Biura Promocji Jakości.
Wara od prywatnej własności ziemi, chrońcie ziemię państwową!
Prywatna własność w demokracji rzecz święta i wara wam do mojej ziemi mam sprzedać rolnikowi za polowe ceny w imię czego pytam sprzedajcie swoje ville za Pol ceny imigrsntom
Ma to być inspekcja dbająca o zdrową żywność i zdrowie konsumentów a w składzie zespołu nie ma nikogo z inspekcji sanitarnej. Waśnie to ta inspekcja jest przede wszystkim odpowiedzialna za zdrową żywność i zdrowie obywateli a nadzoruje ją minister zdrowia.no cóż u nas s te paranoje nadal bo nie chodzi o zdrowie i zdrow żywność tylko o stołki, ktre po cichu już są rozdawane w ministerstwie rolnictwa. Ministerstwo to ma już inspekcję jakości handlowej ale to zespół kolesi, którzy na niczym się nie znaj. Na kontrolach tylko odczytują etykiety z opakowań bo na pozostałych sprawach się nie znają. Ustawa nie… Czytaj więcej »