Od 2017 r. powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Dotychczasowe inspekcje zajmujące się bezpieczeństwem żywności zostaną połączone.
We wtorek kierownictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi omówiło przygotowywaną organizację pracy do reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce.
– Jest ona oparta na zintegrowanym podejściu „od pola do stołu” i powinna stanowić bazę wyjściową do przeprowadzenia reform w sferze instytucjonalnej – informuje nas biuro prasowe ministerstwa rolnictwa. – Polegać ona powinna na zintegrowaniu wszystkich procesów kontrolnych i monitorujących w całym łańcuchu żywnościowym. Konsekwencją takiego podejścia jest potrzeba skonsolidowania wszystkich instytucji zaangażowanych w nadzór nad tym łańcuchem.
Przewidywane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności jako części administracji niezespolonej.
Obecnie nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawują łącznie 3 inspekcje nadzorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Bezpieczeństwem żywności po części zajmują się także Państwowa Inspekcja Sanitarna, która jest nadzorowana przez Ministra Zdrowia oraz Inspekcja Handlowa działająca w ramach struktury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
– Przewidywane jest powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ) jako części administracji niezespolonej – wyjaśnia biuro prasowe ministerstwa. – Nowa inspekcja ma zacząć działanie 1 stycznia 2017 r.
Jak podaje resort rolnictwa, połączenie inspekcji ma zapewnić lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie specjalistycznego sprzętu dotychczasowych inspekcji, a także ich zasobów kadrowych i majątkowych.
Bardzo ważne jest ustanowienie organów Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym jako organów administracji niezespolonej.
– Zostaną także wyeliminowane przypadki dotyczące dublowania się lub nakładania kompetencji – dodaje biuro prasowe. – Zintegrowana w nowej inspekcji kontrola szeroko rozumianego bezpieczeństwa i jakości produktów, które trafiają bezpośrednio do konsumenta, zapewni pełniejszą ochronę zdrowia i lepiej zabezpieczy interesy konsumentów.
Jak informuje ministerstwo rolnictwa, zdaniem resortu bardzo ważne jest ustanowienie organów Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym jako organów administracji niezespolonej. Chodzi także o to, by PIBŻ miała zagwarantowaną niezależność operacyjną w stosunku do innych centralnych instytucji państwowych.
Wśród rozważanych zmian padła także propozycja wcześniejszego powołania przez ministra rolnictwa Zespołu do spraw reformy instytucjonalnej na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Polsce. Zespół ma zapewnić ciągłość działań łączonych inspekcji przed formalnym powołaniem PIBŻ.
jeżeli żywnością będą zajmować się lekarze weterynarii to dobrze, ze mi mało życia zostało bo i tak byłabym przeznaczona na stratę przez żywność kontrolowaną przez tą inspekcje