Ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków – jest rozporządzenie!

Zgodnie z zapowiedziami, uproszczono zasady przyznawania paszportów roślin dla ziemniaków. Bowiem lada chwila wejdą w życie nowe przepisy rozporządzenia w sprawie uznawania miejsc produkcji za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus. Oznacza to duże ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków. Sprawdź, co się zmienia!

W ubiegłym tygodniu w Dzienniku Ustaw ogłoszono treść Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 stycznia 2025 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie uznawania miejsc produkcji za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus. Dzięki nowym przepisom producentom ziemniaków będzie łatwiej m.in. uzyskać paszport roślin, konieczny do wysyłki ziemniaków na unijny rynek.

Reklama

Wprowadzono ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że uproszczono zasady uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Było to możliwe dzięki znaczącemu obniżeniu poziomu występowania w Polsce bakterii Clavibacter sepedonicus, która jest sprawcą tej choroby. Z kolei wprowadzone uproszczenia ułatwią i przyspieszą producentom ziemniaków uzyskanie statusu miejsca wolnego od tej groźnej, kwarantannowej choroby. Bowiem tylko z takim statusem można starać się o paszport roślin, niezbędny przy wysyłce ziemniaków na zagraniczne rynki Unii Europejskiej.

Paszporty roślin dla ziemniaków wydawane są przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa (WIORiN), po przeprowadzeniu badań potwierdzających, że ziemniaki są wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus (sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka) lub po potwierdzeniu, że pochodzą z miejsca produkcji oficjalnie uznanego przez WIORiN za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus. Paszport roślin musi być dołączony do każdej jednostki handlowej ziemniaków (np. worek, big-bag). Zaś w przypadku sprzedaży bulw luzem, należy go dołączyć do dokumentu towarzyszącego przesyłce.

Ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków – łatwiej o paszport roślin

Gospodarstwo mające status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka może uzyskać paszport roślin. Dokument ten otwiera drogę sprzedaży ziemniaków na unijny rynek. Ściśle mówiąc z paszportem roślin można eksportować ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii.

Ponadto producenci z gospodarstw wolnych od Clavibacter sepedonicus mogą eksportować ziemniaki do większości państw trzecich. Ściśle mówiąc do tych, które nie wymagają dodatkowego badania wysyłanych partii ziemniaków.

Monitoringowe kontrole zdrowotności upraw ziemniaka w gospodarstwach uznanych za wolne od bakteriozy pierścieniowej będą przeprowadzane co 2 lata, a nie corocznie.

Monitoringowe kontrole zdrowotności upraw ziemniaka w gospodarstwach uznanych za wolne od bakteriozy pierścieniowej będą przeprowadzane co 2 lata, a nie corocznie. To jedna ze zmian wprowadzonych nowym rozporządzeniem ministra rolnictwa.

fot. Anna Maciejuk

Jakie uproszczenia dla producentów ziemniaków?

Jakie zatem ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków wprowadza nowe rozporządzenie? Mianowicie są to duże uproszczenia dotyczące zasad uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Zgodnie z nowymi zasadami:

  • miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2 sezonów. Zatem niezbędne badania można przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego (dotychczas wymagane było badanie plonu z 3 sezonów);
  • w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata (do tej pory było to badanie coroczne);
  • w ramach tej kontroli pobierana będzie 1 próbka z każdych 100 ton wchodzących w skład badanej partii (wcześniej badano 1 próbkę z każdych 25 ton partii).  Przy czym bada się tylko 20% wyprodukowanych partii.

Jak uzyskać status miejsca wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka?

Żeby producent ziemniaków mógł uzyskać dla swojego gospodarstwa status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka musi zgłosić się do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa. Konkretnie do inspektora właściwego ze względu na położenie gospodarstwa. Listę jednostek wojewódzkich można znaleźć na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Uproszczenie procedur uzyskania statusu miejsca wolnego od bakterii Clavibacter sepedonicus oznacza praktyczne ułatwienia w eksporcie polskich ziemniaków. Zatem umożliwi wysyłkę bulw ziemniaka na rynki innych państw wielu producentom. Również tym, którzy dotychczas nie mogli skorzystać z tego kanału sprzedaży swoich plonów.

Źródło: www.gov.pl

O pracach nad rozporządzeniem i zmianą przepisów pisaliśmy w listopadzie 2024 r.: Ułatwienia w eksporcie ziemniaków na unijny rynek

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *