Dużo polskich ziemniaków. Czy mają szansę na eksport?

Dużo polskich ziemniaków. Czy mają szansę na eksport?

Zbiory w Polsce w tym roku są rekordowe. Ale w Europie Zachodniej ziemniaków jest mniej. Czy jest szansa na eksport polskich ziemniaków na zachód?

Zbiory w Polsce w tym roku są rekordowe. Ale w Europie Zachodniej ziemniaków jest mniej. Czy jest szansa na eksport polskich ziemniaków na zachód?

Szacunki Głównego Urzędu Statystycznego sa na razie jeszcze pobieżne. Ale wynika z nich, że w tym roku w Polsce zebrane zostanie 8,2, a może nawet 8,3 miliona ton ziemniaków.

To o ok. 2 mln t więcej niż przed rokiem – przyznaje dr Wojciech Nowacki, kierownik Zakładu Agronomii Ziemniaka w Jadwisinie Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie. – W Europie Zachodniej zbiory są niższe niż przed rokiem. Ale kraje takie jak Francja, Belgia, Holandia czy Niemcy już tworzą barierę chroniącą własny rynek i uniemożliwiającą eksport ziemniaków z Polski. Chodzi, oczywiście, o przepisy fitosanitarne.

Powodem ma być bakterioza pierścieniowa – przed wstąpieniem Polski do struktur UE bakterioza pierścieniowa była również wykrywana w naszym kraju, ale nie robiono z tego problemu. Również dziś nie byłoby z tą chorobą takiego problemu, gdyby nie fakt, że bakterie, które ją wywołują zaliczane są do grupy organizmów kwarantannowych i to najbardziej niebezpiecznych.

Ale polskie duże plantacje ziemniaków są od tej choroby wolne – mówi stanowczo dr Nowacki. – Nasz towar jest bezpieczny i produkowany przez profesjonalistów. Niemniej jednak krajom zachodnim wygodniej jest polskich ziemniaków do siebie nie wpuścić, utrzymując wysoką cenę na ziemniaki swoich, lokalnych producentów. Na dodatek przysyłają do nas ziemniaki wypolerowane i zaprawione przeciw kiełkowaniu, a my to chętnie kupujemy.

Jak zauważa ekspert – wszystkie informacje o ziemniakach przez wiele lat były kierowane wyłącznie do rolników, a nie do konsumentów. Dlatego też współczesny Polak mało wie o ziemniakach, a o kłopotach producentów – nie wie nic.

Przeczytaj również:

  1. Ziemniaki: wykopki w deszczu
  2. Rekordowe zbiory. Ziemniaki tanie jak… jabłka

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Mszyce to prawdziwe utrapienie rolnika

Mszyce to bardzo uciążliwe szkodniki występujące praktycznie na wszystkich typach upraw - od buraków przez rzepak i zboża aż po warzywa oraz drzewa owocowe

9 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij