Warszawa: II Forum Wołowiny za nami

Warszawa: II Forum Wołowiny za nami

26 listopada w Warszawie miało miejsce II Forum Wołowiny. Jakie tematy i problemy były poruszane najczęściej?

26 listopada w Warszawie odbyło się II Forum Wołowiny, którego organizatorem było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Jak podkreślają inicjatorzy, powodem organizacji Forum Sektora Wołowiny była potrzeba integracji w łańcuchu dostaw wołowiny. Zdaniem PZPBM Forum jest doskonałą okazją do wymiany poglądów na temat problemów sektora oraz platformą do dyskusji, jak je skutecznie rozwiązywać.

Głównym tematem obrad była przyszłość sektora wołowiny w Polsce w kontekście reformy rynku mleka. Uczestnicy konferencji zastanawiali się nad możliwością wdrożenia strategii win-win w łańcuchu dostaw wołowiny. Inne istotne kwestie poruszane w trakcie obrad to:

  • marketing rolny – w tym promocja wołowiny,
  • wzrost stopnia innowacyjności poprzez lepsze wykorzystanie osiągnięć nauki polskiej oraz światowej,
  • potrzeba poprawy stopnia standaryzacji polskiej wołowiny dla ulepszenia jej konkurencyjności,
  • poprawa współpracy w relacji przetwórcy – handel, a także hodowcy – ubojnie.

W produkcji mięsa wołowego zajmujemy obecnie 8 miejsce w Unii Europejskiej, ale mimo to – jak podkreślali uczestnicy konferencji – jemy go niewiele. W Polsce produkuje się zatem dobrą wołowinę, ale częściej trafia ona na eksport niż do naszych sklepów.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close