Warszawa: II Forum Wołowiny za nami

26 listopada w Warszawie miało miejsce II Forum Wołowiny. Jakie tematy i problemy były poruszane najczęściej?

26 listopada w Warszawie odbyło się II Forum Wołowiny, którego organizatorem było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Jak podkreślają inicjatorzy, powodem organizacji Forum Sektora Wołowiny była potrzeba integracji w łańcuchu dostaw wołowiny. Zdaniem PZPBM Forum jest doskonałą okazją do wymiany poglądów na temat problemów sektora oraz platformą do dyskusji, jak je skutecznie rozwiązywać.

Głównym tematem obrad była przyszłość sektora wołowiny w Polsce w kontekście reformy rynku mleka. Uczestnicy konferencji zastanawiali się nad możliwością wdrożenia strategii win-win w łańcuchu dostaw wołowiny. Inne istotne kwestie poruszane w trakcie obrad to:

  • marketing rolny – w tym promocja wołowiny,
  • wzrost stopnia innowacyjności poprzez lepsze wykorzystanie osiągnięć nauki polskiej oraz światowej,
  • potrzeba poprawy stopnia standaryzacji polskiej wołowiny dla ulepszenia jej konkurencyjności,
  • poprawa współpracy w relacji przetwórcy – handel, a także hodowcy – ubojnie.

W produkcji mięsa wołowego zajmujemy obecnie 8 miejsce w Unii Europejskiej, ale mimo to – jak podkreślali uczestnicy konferencji – jemy go niewiele. W Polsce produkuje się zatem dobrą wołowinę, ale częściej trafia ona na eksport niż do naszych sklepów.

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016

Krzyżowanie świń: które rasy ze sobą łączyć?

W produkcji tuczników wysokiej jakości często wykorzystywane jest krzyżowanie międzyrasowe. Jak sprawić, by dawało dobre efekty?

28 listopada 2016

W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta?

Prosięta są w szczególności narażone na działanie niskich temperatur. Zatem jak zapewnić im najbardziej odpowiednią temperaturę?

29 listopada 2016