Warszawa: II Forum Wołowiny za nami

26 listopada w Warszawie miało miejsce II Forum Wołowiny. Jakie tematy i problemy były poruszane najczęściej?

26 listopada w Warszawie odbyło się II Forum Wołowiny, którego organizatorem było Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Jak podkreślają inicjatorzy, powodem organizacji Forum Sektora Wołowiny była potrzeba integracji w łańcuchu dostaw wołowiny. Zdaniem PZPBM Forum jest doskonałą okazją do wymiany poglądów na temat problemów sektora oraz platformą do dyskusji, jak je skutecznie rozwiązywać.

Głównym tematem obrad była przyszłość sektora wołowiny w Polsce w kontekście reformy rynku mleka. Uczestnicy konferencji zastanawiali się nad możliwością wdrożenia strategii win-win w łańcuchu dostaw wołowiny. Inne istotne kwestie poruszane w trakcie obrad to:

  • marketing rolny – w tym promocja wołowiny,
  • wzrost stopnia innowacyjności poprzez lepsze wykorzystanie osiągnięć nauki polskiej oraz światowej,
  • potrzeba poprawy stopnia standaryzacji polskiej wołowiny dla ulepszenia jej konkurencyjności,
  • poprawa współpracy w relacji przetwórcy – handel, a także hodowcy – ubojnie.

W produkcji mięsa wołowego zajmujemy obecnie 8 miejsce w Unii Europejskiej, ale mimo to – jak podkreślali uczestnicy konferencji – jemy go niewiele. W Polsce produkuje się zatem dobrą wołowinę, ale częściej trafia ona na eksport niż do naszych sklepów.

Alpaki – egzotyczne i niezwykłe

Dostojny chód, miękkie włókno, ciekawskie spojrzenie. Skąd te egzotyczne wielbłądowate wzięły się w Polsce?

22 kwietnia 2017

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

20 kwietnia 2017

Czy hodowla alpak jest łatwa?

Czy hodowla alpak faktycznie jest taka bezproblemowa, jak twierdzi wiele osób? Sprawdzamy fakty dotyczące utrzymania tych zwierząt.

29 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij