Czy warto uprawiać dynie?

Download PDF

Największy popyt na dynie trwa od połowy października aż do Halloween. Choć sporo osób krytykuje to niepolskie święto, plantatorzy, którzy uprawiają dynie, nie mają powodów do narzekań. Dzięki Halloween popyt na ich warzywa jest zdecydowanie większy niż kilka lat temu. Uprawa dyni może być więc opłacalna. Jak się za nią zabrać?

Dynia jest typowo jesiennym warzywem. Choć niektóre wczesne odmiany dojrzewają już pod koniec lipca, największy wysyp pomarańczowych warzyw na plantacjach trwa we wrześniu i w październiku aż do pierwszych przymrozków. Trzeba jednak pamiętać, że przemarznięte warzywa nie nadają się już do dłuższego przechowywania. Należy je wykorzystać kulinarnie od razu, można też sprzedać je do przetwórstwa.

– Dynia jest warzywem bardzo wymagającym, wrażliwym na chłód, najlepiej rozwija się w temperaturze powyżej 20 stopni i w miejscach mocno nasłonecznionych. W cieniu rośnie źle, jest też bardzo wrażliwa na brak wody i składników mineralnych w glebie – wyjaśnia Piotr Wiśniewski, plantator dyni. – Jest natomiast bardzo dobra jako przedplon pod inne warzywa. Stanowisko po dyni ma dobrą strukturę i nie ma chwastów.

dynie

Choć niektóre wczesne odmiany dyń dojrzewają pod koniec lipca, największy wysyp pomarańczowych warzyw trwa we wrześniu i w październiku aż do pierwszych przymrozków.

Dynie najlepiej jest uprawiać w pierwszym roku po rozrzuceniu obornika. Wtedy gleba jest najbardziej bogata w składniki pokarmowe, na które dynia ma duże zapotrzebowanie. Wysokość plonów jest uzależniona od warunków pogodowych podczas sezonu wegetacyjnego. W dobrych latach można uzyskać ok. 30 t/ha, ale w wyjątkowo słabych sezonach plon dyni może nie przekraczać 5 t.

W ciągu roku zapotrzebowanie na dynie największe jest w okresie przed Wszystkich Świętych. To dla plantatorów uprawiających te warzywa prawdziwe żniwa.

– Dynie zaczynamy zbierać już we wrześniu. Zbieramy ręcznie, aby żadnej dyni nie uszkodzić. W przypadku dyń na Wszystkich Świętych muszą mieć one idealny wygląd, bez zadrapań czy uszkodzeń – mówi plantator. – Najchętniej kupowane są dynie typu Halloween albo Hokkaido. Sprzedajemy wtedy naprawdę hurtowe ilości. Jednak jest to jedyny okres w roku, kiedy popyt jest ogromny; zaraz po Wszystkich Świętych zainteresowanie dyniami gwałtownie spada.

Ceny za kilogram dyni są różne w zależności od rodzaju. W tym roku kształtują się na poziomie 0,3–1 zł/kg. Nieco lepsze stawki uzyskują plantatorzy uprawiający dynię ekologiczną. Jej ceny zaczynają się od 1 zł wzwyż.

 

Powiązane: Dynie: biznes w pigułce

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Z forum

Powiązany temat:

Uprawa dyni 2016
bamberszol
Koledzy wie ktoś od czego te przebarwienia na Dynii? Coś brakuje w glebie?  Czy lipcowe upały zrobiły swoje?
zobacz więcej »
bamberszol
tak minęła minęła ale ślady pozostaly
zobacz więcej »
MarekOlichwirowicz
I jak dynia ,kanciasta minęła
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o