Dynie: biznes w pigułce

Dyniowe plantacje cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Przeznaczane są m.in. do konsumpcji bezpośredniej, przetwórstwa.

Dynie mają różne rozmiary, kształty i barwy. Oprócz tradycyjnych pomarańczowych są żółte, a nawet zielone. Dyniowe plantacje cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Te rośliny są przeznaczane nie tylko do konsumpcji bezpośredniej, ale również do przetwórstwa i pozyskiwania pestek. 

Pan Krzysztof Chojnacki uprawia dynie od kilku lat. Jego zdaniem te warzywadobrym pomysłem na biznes. Podkreśla, że to prosta uprawa, ale jeśli ma przynosić zyski potrzebny jest duży areał. Rolnikom, którzy go nie mają, pozostaje potraktować dynie nie tylko jako roślinę uprawną, ale również atrakcję dla dzieci. W ten sposób powstała Farma Dyń w Powsinie pod Warszawą.

dynie

Powierzchnia upraw dyń nadal jest jednak mniejsza niż 1% ogólnej uprawy warzyw w Polsce.

– Nasza farma to sposób, aby czymś ludzi przyciągnąć, aby uzyskać lepszą cenę. Sprzedajemy dynie w specjalnej otoczce atrakcji dla dzieci – opowiada pan Krzysztof Chojnacki, właściciel Farmy Dyń w Powsinie, koło Warszawy. Dynie to atrakcja numer jeden na powsińskiej farmie. Jednak na przyjeżdżające tam dzieci czeka również wiele innych niespodzianek. Mogą pobawić się w specjalnym labiryncie ze zboża czy też pogłaskać znajdujące się na farmie zwierzęta.

Na uprawę dyń stawia w Polsce coraz więcej rolników. Powierzchnia uprawy tych roślin systematycznie wzrosła w ciągu ostatnich lat. Nadal jest jednak mniejsza niż 1% ogólnej uprawy warzyw w Polsce.

W tym roku farmerom nie sprzyjała panująca w wielu regionach kraju susza. Szacuje się, że średnie plony wahają się w zależności od odmiany od ok. 25 do 50 ton z hektara. To znacznie mniej niż w ubiegłych sezonach, kiedy plantatorzy osiągali nawet 70 ton z hektara.

Dynie uprawiać można nie tylko na plantacji, ale również w przydomowym ogrodzie.

Tymczasem cena za kg dyni plasuje się od 0,2 zł do 0,8 zł. Do konsumpcji najlepiej nadają się niewielkie dynie (2–2,5 kg) o ładnym kolorze, które nie są uszkodzone. Największym zainteresowaniem cieszą się przed Halloween. Tymczasem duże dynie nadają się przede wszystkim do przetwórstwa.

Dynie uprawiać można nie tylko na plantacji, ale również w przydomowym ogrodzie. Nasiona wysiewa się w maju, najlepiej w rozstawie co ok. 19–20 cm (w rzędzie). Później niezwykle ważne jest podlewanie roślin, odpowiednie nawożenie oraz spulchnianie i odchwaszczanie gleby.

dynie

Dynie mogą stanowić też doskonałą atrakcję dla dzieci.

 Pod uprawę dyni najlepsza jest przepuszczalna, bogata w azot gleba. Można ją także posadzić na kompostowniku – podpowiada pani Elżbieta Mikołajczyk z Pomorza Zachodniego. – Za optymalną temperaturę do wzrostu dyni uważa się 25°C – dodaje.

Zbiór zaczyna się w połowie września i trwa aż do pierwszego ochłodzenia. Dynie należy zebrać przed nadejściem przymrozków, gdyż warzywa zebrane później nie nadają się już do przechowywania. Zdrowe dynie, które nie są uszkodzone można przechowywać bez problemu do połowy grudnia. Właściwe przechowywanie dyń, w suchym i nie narażonym na wilgoć pomieszczeniu, jest niezwykle ważne. Problemem wielu farmerów jest bowiem gnicie dyń, co może skutkować obniżką plonu nawet o 10–20%.

dynie

Dynie nie są jeszcze w Polsce tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych czy krajach Europy Zachodniej.

Dynie nie są jeszcze w Polsce tak popularne jak w Stanach Zjednoczonych czy krajach Europy Zachodniej. Jednak bez wątpienia robią coraz większą furorę w naszych kuchniach. Coraz częściej pojawiają się jako główny składnik sałatek, zup, zapiekanek czy sosów.

– Dynie to warzywa bogate w witaminy i minerały. Zawierają B-karoten, potas, wapno, fosfor i witaminy z grupy B, a przede wszystkim B2 – wymienia pan Adam Kowalski, dietetyk. Ponadto warzywa te są niskokaloryczne, wzmacniają układ odpornościowy i działają odkwaszająco na organizm. Pestki dyń posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele wartości odżywczych: magnez, fosfor, cynk oraz witaminę B3, czyli niacynę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Silos zbożowy w gospodarstwie rolnym

Każdy rolnik, w miarę możliwości, stara się magazynować zbiory, czekając na lepsze ceny. Czym jednak kierować się przy wyborze silosu?

30 listopada 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016

Rośliny po siewie: co im zagraża?

Rośliny po siewie potrzebują odpowiednich warunków atmosferycznych. Co w jakich fazach im zagraża?

1 grudnia 2016