Jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu?

Jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu?

Czy wiesz, że w styczniu 1923 roku średnie dzienne wynagrodzenie rzemieślnika w stolicy stanowiło równowartość 6,6 kg chleba?

Na polach królowało żyto, pogłowie koni było 17 razy większe niż obecnie, a ziemniaki i chleb stanowiły podstawę diety. Z okazji obchodzonej setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości sprawdzamy, jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu.

Po I wojnie światowej najbardziej popularnym zbożem w Polsce było żyto. Uprawiano je na 4,5 mln ha (w sezonie 1921/22), co stanowiło 1/4 powierzchni gruntów ornych. Pszenica, która obecnie króluje na polach, znajdowała się wtedy na czwartym miejscu (1 mln ha).

Życie na wsi 100 lat temu

życie na wsi 100 lat temu

W styczniu 1923 roku, rolnik chcący kupić jedną dojną krowę musiał sprzedać 1,4 ton żyta.

Żyto było wówczas o 35 proc. tańsze niż pszenica. W styczniu 1923 roku, rolnik chcący kupić jedną dojną krowę musiał sprzedać 1,4 ton żyta. Obecnie zakup jednej krowy to równowartość sprzedaży 5,5 ton żyta.

Więcej rolników stawiało na uprawę ziemniaków niż obecnie. Sadzono je na obszarze 2,2 mln ha, czyli 12 proc. gruntów ornych. Tymczasem w ubiegłym roku powierzchnia uprawy ziemniaków wyniosła 321 tys. ha (2,5 proc. gruntów ornych w Polsce).

W 1921 roku pogłowie koni sięgało 3,2 mln sztuk, co oznacza, że było 17 razy większe niż dziś. Więcej było również owiec – 2,18 mln sztuk wobec 260 tys. obecnie oraz bydła. Mniej – o prawie połowę było natomiast świń.

Gorzelnie i cukrownie

Gałęzią przemysłu spożywczego, która dawała zatrudnienie największej ilości osób były cukrownie i rafinerie cukru. Pracowało w nich 36 tys. osób, a produkcja cukru w sezonie 1922/23 wynosiła 315 tys. ton. Dla porównania: w poprzednim roku 3,3 tys. osób wyprodukowało 2,3 mln ton białego cukru.

Jednym z podstawowych działów przetwórstwa przemysłowego w Polsce był przemysł spożywczy. W 1922 roku w Polsce otwartych było 1202 gorzelni, które zatrudniały 7 tys. osób i produkowały około 88 mln litrów spirytusu.

Pensja = 6 kg chleba

W styczniu 1923 roku średnie dzienne wynagrodzenie rzemieślnika w stolicy stanowiło równowartość 6,6 kg chleba. W przeliczeniu ma mleko: 12,7 l, masło: 0,6 kg, wołowinę 1,9 kg, a na ziemniaki: 72,6 kg.

życie na wsi 100 lat temu

Jak wyglądało życie na wsi 100 lat temu? Podstawą diety były wówczas ziemniaki i chleb.

Warto dodać, że z wydawaniem pieniędzy należało się spieszyć, gdyż obywatele zmagali się ze zjawiskiem hiperinflacji.  Średnia dzienna stawka ze stycznia 1923 r. miesiąc później wystarczyła już tylko na zakup 4,2 kg chleba, 7,4 l mleka, 1,3 kg wołowiny lub 29,4 kg ziemniaków – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Jakie wydatki?

W 1927 roku wydatki na zakup żywności w rodzinach robotniczych stanowiły prawie 60 proc. wszystkich wydatków (obecnie to 20 proc.) Najwięcej przeznaczano na pieczywo i mąkę (ponad 30 proc.), mięso i ryby (16,5 proc.) oraz na tłuszcze (11 proc.) i mleko ( 8 proc.). Tymczasem wydatki na ziemniaki i cukier stanowiły 6 proc. wydatków na żywność.

Najczęściej spożywanym mięsem była wołowina, która stanowiła 2/3 zjadanego ogółem mięsa (12,3 kg). Podstawą diety były wówczas ziemniaki i chleb. W 1927 roku jedna osoba w rodzinach robotniczych jadła 104 kg chleba i 175 kg ziemniaków. Dla porównania: w ubiegłym roku to zaledwie 1 kg wołowiny, 40 kg pieczywa i 38 kg ziemniaków.

Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas

Jak spadek zbiorów wpłynął na rynek zbóż?

Tegoroczne warunki pogodowe były dalekie od korzystnych. Jak susza wpłynęła na polski rynek zbóż?

13 grudnia 2018

Wizja Zero – najnowsza strategia KRUS

Zapobieganie wypadkom w miejscu pracy rolnika to międzynarodowa kampania organizowana przez ISSA, do której w tym roku przystąpiła Kasa

6 grudnia 2018

Producenci żywności przygotowują się na Brexit

Przeciągające się negocjacje sprawiają, że producenci żywności przygotowują się na brak porozumienia między Londynem a Brukselą!

5 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close