Sorgo cukrowe w produkcji bioetanolu

Sorgo cukrowe w produkcji bioetanolu

Sorgo cukrowe najpierw uprawiane było na pasze. Później postawiono na cukier w postaci syropu sorgowego. Teraz czas na bioetanol!

Sorgo cukrowe to grupa odmian charakteryzujących się wysoką zawartością cukrów. Rośliny te są uprawiane od połowy XIX w. i lepiej niż inne formy sorga przystosowały się do suszy i wysokich temperatur. Sorgo cukrowe pierwotnie uprawiane było (i nadal jest) na cele paszowe.

Od XIX w. wytwarza się z niego również cukier w postaci syropu sorgowego i nadal jest rynek zbytu na ten produkt w USA i Indiach. W ostatnich latach sorgo cukrowe, jako surowiec II generacji, jest ponadto przeznaczane do produkcji bioetanolu.

Sorgo cukrowe – kierunek wykorzystania

Stosunkowo łatwe pozyskanie cukru z sorga oraz korzystny skład chemiczny zadecydowały o takim kierunku wykorzystania roślin. Należy jednak podkreślić, że zawartość cukrów zależy od odmiany, terminu zbioru oraz warunków klimatycznych. Cukry, a wśród nich przede wszystkim sacharoza, fruktoza i glukoza, gromadzone są głównie z łodygach, z których po rozdrobnieniu łatwo jest pozyskać sok bogaty w rozpuszczalne węglowodany. W warunkach Polski zawartość ekstraktu (na który głównie składają się cukry) wynosi od 7,0 do 14,5°Bx (stopnie Brixa). W warunkach amerykańskich, w wyższej temperaturze i dłuższym okresie wegetacji, zawartość ekstraktu może natomiast sięgać nawet 25°Bx.

sorgo cukrowe

Rys. 1. Schemat produkcji etanolu z sorga, z wstępnym pozyskaniem soku (NARI –Indie).

W technologii produkcji bioetanolu opracowanej przez Nimbkar Agricultural Research Institute (rys. 1) z 75–100 ton biomasy nadziemnej sorga teoretycznie można uzyskać z soku 3–4 tys. litrów 95% etanolu i ok. 15–20 ton wytłoków. Efektywność pozyskania soku z biomasy jest bardzo wysoka i została oszacowana na 80%.

W warunkach Polskich…

sorgo

Fot. 1. Sucrosorgo 304 podczas zbioru (Wrocław-Pawłowice, październik 2015).

W warunkach polskich ocenianych w ramach badań finansowanych z projektu NCBIR – PBS1/A8/11/2013 wydajność soku określona przy ciśnieniu ok. 30 barów może osiągnąć maksymalnie do 50% zebranej masy. Średnio w 3-letnim okresie badań wynosiła ona ok. 40% zbioru, co pozwalało otrzymać 20 ton soku z 1 ha. Z takiej ilości można uzyskać 800–1200 litrów bezwodnego etanolu oraz ok. 30 ton wytłoków.

W produkcji sorga na cele biotechnologiczne szczególnie przydatny jest surowiec odznaczający się dużym udziałem łodyg wynoszącym ponad 70% zebranej biomasy. Odmiana sorga cukrowego Sucrosrogo 304 spełnia te wartości brzegowe i w warunkach Polski południowo-zachodniej wysoko i stabilnie plonuje (fot. 1).

***

Więcej na temat sorga możecie przeczytać tutaj:

  1. Sorgo: nowy (czy) perspektywiczny gatunek dla Polski?
  2. Sorgo: nawożenie azotem, fosforem i potasem
  3. Sorgo: wymagania glebowe i wodne
  4. Sorgo: wybór odmiany decyduje o powodzeniu uprawy
  5. Sorgo: ochrona roślin – jakie są największe problemy?

Mieszanki międzyplonowe poprawiające strukturę gleby!

Niebawem siew międzyplonów. Przeczytaj, jak wybrać odpowiednią mieszankę, aby uzyskać jak najwięcej korzyści!

5 lipca 2018

Trwałe użytki zielone – efekt zwalczania chwastów (wideo)

Zwalczanie chwastów na łąkach to postawa, aby uzyskać wysokiej jakości paszę! Sprawdź efekty zabiegu herbicydowego!

14 lipca 2018

Susza zniszczyła również kukurydzę!

Plantacje kukurydzy są wypalone - skarżą się rolnicy.

3 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close