Produkcja owoców w Polsce – w tym roku możemy liczyć na wzrost?

Download PDF

Pandemia koronawirusa spowodowała, że ten rok nie będzie łatwy dla producentów warzyw i owoców. Głównie przez brak rąk do pracy, a także przez wstrzymany eksport. Mimo to, przewiduje się że produkcja owoców w Polsce w tym roku będzie wysoka. Cz rzeczywiście tak może być? 

Koronawirus pogorszył sytuację na rynku owoców i warzyw

Na początku roku na rynkach eksportowych odnotowywano wyraźny popyt, jednak utrudnienia logistyczne związane z koronawiursem spowodowały liczne komplikacje. Według danych w szczycie epidemii eksport uległ zmniejszeniu o ok. 150 000 ton w pierwszych 4 miesiącach 2020 roku.

Produkcja owoców w Polsce – mimo ciężkich czasów zbiory bardzo dobre?

Eksperci przewidują, że produkcja owoców w Polsce w tym roku ma być większa, niż w poprzednim sezonie. Wówczas wtedy zebrano 2,9 mln ton jabłek, a w tym sezonie ich ilość ma wynieść 3,4 mln ton. Podczas Prognosfriut 2020 (wiodącego wydarzenia dla branży owocowej) przedstawiono także przewidywania, które dotyczą odmian jabłek.

Przewiduje się, że Zbiory jabłek 2020 najbardziej popularnych odmian będą przedstawiać się następująco:

  • Golden – zbiór mniejszy o 300 000 ton w porównaniu z ubiegłym sezonem
  • Gala – 1,5 mln ton
  • Idared – 600 000 ton
  • Jonagold – 541 000 ton
  • Ligol – 210 000 ton

Produkcja owoców w Polsce to nie tylko jabłka, ale także gruszki. Szacuje się, że w tym roku plony będą ,,umiarkowanie wysokie”, a konkretnie na poziomie 2 199 000 ton. Dzięki czemu, będą one wyższe o 12 % niż w roku ubiegłym.

Zwiększone zainteresowanie owocami i warzywami w czasie koronawirusa

Unia Owocowa podkreśla, że mimo panującej epidemii popyt na jabłka i gruszki w drugiej połowie sezonu ma być stabilny. Powodem tego jest zmiana nawyków żywieniowych w czasie epidemii. Konsumenci w tym czasie częściej zaczęli sięgać po owoce i warzywa, a także lokalne produkty. ,, Silny trend” zaobserwowano zwłaszcza jeśli chodzi o zakup owoców i warzyw w opakowaniach – informuje Unia Owocowa.

Produkcja owoców w Polsce ma być wyższa, a epidemia poniekąd przyczyniła się do zlikwidowania zapasów owoców z zeszłego sezonu. Ponadto, według KE sektor warzyw i owoców powinien pozostać w dobrej kondycji, pomimo kryzysu związanego z koronawirusem.

Wynika to m.in. z zapasów żywności, jakie były tworzone przez konsumentów na początku epidemii.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o