XIX Ogólnopolska Konferencja firmy Blattin trwa!

Download PDF

Od poniedziałku 25 lutego, hodowcy bydła i producenci mleka z różnych zakątków Polski, biorą udział w konferencjach firmy Blattin. XIX cykl wydarzenia rozpoczął się na Opolszczyźnie.

Uczestnicy konferencji w Opolu jako pierwsi zapoznali się z nowymi trendami w żywieniu bydła mlecznego w kraju i za granicą. Jak co roku, wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem.

Konferencje dla hodowców bydła

Zbigniew Pustuła – współwłaściciel firmy Blattin Polska

Zbigniew Pustuła – współwłaściciel firmy Blattin Polska  ̶  podkreśla, że przy organizacji szczególny nacisk kładziony jest na to, by co roku zapraszać do udziału w programie ekspertów, którzy przekażą aktualne trendy w hodowli bydła. – Staramy się koncentrować, aby na bieżąco, w tematach, które są bardzo aktualne i potrzebne do wyjaśnienia, korzystać z jak najlepszych doradców           – stwierdza Zbigniew Pustuła.

Program zawsze na czasie

W odpowiedzi na zapotrzebowanie hodowców, którzy chcą bardziej zapoznać się z tematem żywienia zwierząt bez śruty GMO, firma Blattin również w tym roku zaprosiła specjalistę z Kanady. William Woodley od lat układa dawki pokarmowe na bazie canoli, czyli śruty rzepakowej.

tłuszcz chroniony w dawce

William Woodley przybliżył temat żywienia bez GMO

fot. Mariusz Drożdż

W Polsce możemy z powodzeniem zastąpić kosztowną śrutę sojową śrutą rzepakową. Klimat jest sprzyjający, a rzepak nie jest modyfikowany genetycznie. Najnowsze badania naukowe wskazują, że śruta rzepakowa może z powodzeniem zastąpić sojową. Z perspektywy polskich farmerów pozytywne jest to, że w Polsce uprawa rzepaku jest łatwiejsza niż soi. Poruszam również tematy używania białka i podwyższania jego jakości w żywieniu bydła – wyjaśnia konsultant żywieniowy Woodley Dairy Direction, William Woodley.

Preparaty mlekozastępcze

Temat odchowu cieląt powinien być wciąż pogłębiany, ponieważ to istotny element decydujący o zdrowiu przyszłego stada. Dlatego jednym z punktów programu było wystąpienie eksperta z Niemiec. Frank Timmreck – konsultant żywieniowy firmy Blattin – podkreślił istotę tego ważnego etapu w hodowli bydła mlecznego i preparatów mlekozastępczych.

preparaty mlekozastępcze

Frank Timmreck skupił uwagę na preparatach mlekozastępczych

fot. Blattin

Najważniejsze przy odchowie cielęcia jest zadbanie o jego zdrowie. W tym celu należy je odpowiednio żywić. Dobrym wyborem jest stosowanie preparatów mlekozastępczych, które mają dziś tak wysoką jakość, że są zbliżone do mleka krowiego. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że przygotowanie go nie jest pracochłonne – podkreśla Frank Timmreck.

Tłuszcze chronione – tylko moda?

Profesor Zygmunt Maciej Kowalski, z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zadał w swoim przemówieniu istotne pytanie  ̶  czy tłuszcze chronione w żywieniu bydła to moda czy konieczność?
̶  Polski producent mleka już wszedł na taki poziom efektywności produkcji, że musi zwrócić uwagę nie tylko na takie charakterystyczne, typowe pasze w żywieniu, jak pasze objętościowe i pasze treściwe, ale musi również zwrócić uwagę na stosowanie dodatków paszowych – stwierdza naukowiec z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Tłuszcz chronione w dawce

Prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski

fot. Mariusz Drożdż

Fitoterapia dla krów

Konferencję wspólnie z firmą Blattin zorganizowała firma AdiFeed, której dyrektor Działu Bydła i Trzody –                 dr Krzysztof Białoń – poruszał temat fitoterapii w hodowli bydła. – Skupiłem się przede wszystkim na prawidłowym odchowie cieląt, ale tak naprawdę na wprowadzeniu alternatywnych rozwiązań dla chemicznych antybiotyków i kokcydiostatyków – mówi dr Krzysztof Białoń.

Fitoterapia

Dr Krzysztof Białoń przybliżył temat fitoterapii

fot. Blattin

Hodowcy z czołowych gospodarstw mlecznych, co roku uczestniczą w konferencjach firmy Blattin i tym razem również dopisali, bo ich zdaniem zdecydowanie warto. Paulina Żesławska – zootechnik na fermie Grobniki w Top Farms Głubczyce, ceni sobie program konferencji, jak i współpracę z doradcami firmy Blattin. ̶  Tu zawsze mówią o innowacji w żywieniu (…). Współpracujemy z firmą Blattin już od bardzo wielu lat  ̶  przyznaje zootechnik z fermy Grobniki.

Gdzie kolejne konferencje dla hodowców bydła?

̶  Trzeba uczestniczyć w takich konferencjach  ̶  przyznaje Hubert Murlowski, rolnik z Raszowej, wskazując na konieczność aktualizacji informacji dotyczących żywienia bydła.  ̶  Wiadomości, które były przekazywane 10, 15 lat temu, to już są przestarzałe – stwierdza pan Hubert.
W czasie pięciu dni konferencji firma Blattin chce dotrzeć do hodowców z każdego rejonu w Polsce: od Opola poprzez okolice Radomia, Łomży na Podlasiu, Bydgoszczy po okolice Rawicza na Wielkopolsce.

Jakie jest zdanie profesora Zygmunta Macieja Kowalskiego na temat tłuszczów chronionych? Które substancje roślinne są rozwiązaniem problemu z antybiotykoopornością? Dowiedz się więcej z naszego materiału video:

Dodaj komentarz