Zbiory kukurydzy na kiszonki: ustal termin żniw!

Zbiory kukurydzy na kiszonki: ustal termin żniw!

Kukurydza na kiszonki w niektórych regionach już jest zbierana. Ci rolnicy, którzy wciąż czekają, muszą pamiętać, jak ustalić termin.

Ostatnie tygodnie, choć nie sprzyjały właścicielom pól zbożowych, wyjątkowo dobrze wpłynęły na plantacje kukurydzy. W większości regionów kraju kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę jest już gotowa do zbioru. Ci, którzy wciąż czekają na zbiór, muszą pamiętać, by odpowiednio ustalić termin. Jak to zrobić?

Rolnicy koszący kukurydzę na kiszonkę muszą bardzo dobrze trafić z terminem zbioru. Kukurydza musi mieć bowiem odpowiednią zawartość suchej masy, mieszczącą się w przedziale 3035%. Zbyt wczesny lub za późny zbiór niekorzystnie wpływa zarówno na jakość przygotowywanej kiszonki, jak i na jej wartości odżywcze. Im więcej suchej masy, tym trudniejsze jest też samo przeprowadzenie żniw.

W niektórych miejscach trwają już kukurydziane żniwa, a w innych rolnicy są w pełnej gotowości do wyjazdu w pole.

Tomasz Zalewski z KPODR

– Wczesne odmiany kukurydzy już zaczynają przekraczać optymalny termin do zbioru, natomiast odmiany średnio-wczesne oraz średnio-późne osiągną dojrzałość w ciągu najbliższych kilku dni – mówi Tomasz Zalewski z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – W niektórych miejscach trwają już kukurydziane żniwa, a w innych rolnicy są w pełnej gotowości do wyjazdu w pole. Trzeba się spieszyć, bo przekroczenie terminu zbioru spowoduje, że kukurydza będzie zbyt sucha. A to przekłada się na trudności z jej rozdrobnieniem czy ubiciem przed zakiszeniem.

Kiszonka przygotowana ze zbyt suchego ziarna jest najczęściej zbyt lekko ubita, co powoduje, że dość szybko rozwija się w niej pleśń oraz drobnoustroje chorobotwórcze. Staje się więc bezużyteczna jako pasza. Opóźnienie terminu zbioru kukurydzy może więc we efekcie spowodować spore straty ekonomiczne.

 

Powiązane:

Pszenica jakościowa – czym wyróżnia się Ostroga?

Indywidualne cechy ostrogi sprawiają, że siew staje się łatwiejszy, a plony są większe. Przeczytaj wywiad z rolnikiem, który stosuje ją już od kilku lat.

12 sierpnia 2017

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Zatrucie sporyszem niebezpieczne dla ludzi i zwierząt

W zbożu niektórych rolników pojawił się sporysz. Może spowodować wiele szkód, zawiera trujące substancje. Przeczytaj, czy ubezpieczenia obejmują to ryzyko

10 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij