Kiedy kosić kukurydzę na kiszonki?

Kiszonki z kukurydzy to jedne z najbardziej wartościowych pasz w żywieniu wysokomlecznych krów. Ich jakość może być jednak różna w zależności od wielu czynników. Jednym z nich jest odpowiedni termin zbierania kukurydzy z pola.

Do zbiorów kukurydzy na kiszonkę pozostał mniej więcej miesiąc. Przy sprzyjających warunkach pogodowych zbieranie kukurydzy będzie można rozpocząć w pierwszej dekadzie września. Termin zbioru kukurydzy przeznaczonej na kiszonki nie może być jednak przypadkowy. Warto go wyznaczyć bardzo dokładnie, a najważniejszym kryterium wyboru powinna być zawartość suchej masy w materiale przeznaczonym do zakiszenia. Może być ona różna w zależności od konkretnej odmiany, pogody, fazy wzrostu czy nawet wysokości ścinania podczas zbioru.

kukurydza na kiszonki

Jak określić dojrzałość kukurydzy?

– Jednym ze sposobów wyznaczania terminu zbioru kukurydzy na kiszonki może być ustalanie położenia linii mlecznej w ziarniaku. Jeżeli linia leży w 1/3 ziarniaka (patrząc od góry), to wtedy można przyjąć, że zawartość suchej masy wynosi 32–33% – tłumaczy Zofia Chotyniec z siedleckiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Jeżeli natomiast linia mleczna znajduje się dokładnie w połowie ziarniaka, wtedy zawartość suchej masy w roślinie to ok. 35%, czyli wartość idealna do zbioru na kiszonki.

Trzeba jednak pamiętać, że metoda polegająca na ustalaniu położenia linii mlecznej nie daje 100-procentowej pewności dotyczącej zawartości suchej masy. Sporo zależy od konkretnej odmiany oraz indywidualnych warunków pogodowych na danym terenie w danym sezonie.

Wyznaczenie optymalnego terminu zbioru to jednak nie wszystko. Bardzo ważne jest też prawidłowe pocięcie zakiszanej masy, najlepiej na sieczkę o długości 1 cm. Do prawidłowego rozdrobnienia potrzebne są sprawne wałki w sieczkarniach.

– Jeżeli rolnik nie dysponuje dobrą maszyną do zbioru i istnieje ryzyko, że ziarniaki nie zostaną dostatecznie rozdrobnione, warto kukurydzę zbierać nieco wcześniej, gdy jej zawartość suchej masy jest niższa, na poziomie ok. 32–33% – radzi ekspert. – Dzięki temu łatwiej ją będzie rozdrobnić nawet mniej sprawnym urządzeniem.

 

Zobacz również:

Zielone białko w żywieniu bydła

Białko w żywieniu bydła jest głównym czynnikiem, który wpływa na parametry produkcyjne. Dowiedz się, gdzie znajduje się jego źródło?

11 kwietnia 2019

Przedsiewna dawka azotu dla pewnego startu kukurydzy!

Nawożenie kukurydzy azotem to podstawa plonu!

10 kwietnia 2019

Choroby liści zbóż – sprawdzony sposób na ochronę [WYWIAD]

Pierwszy zabieg fungicydowy ma za zadanie zwalczyć i nie dopuścić do rozwoju nowych infekcji. Sprawdź jaki sposób mają praktycy!

9 kwietnia 2019