Zboże modne i pożądane: pszenica twarda

Pszenica twarda (Triticum durum Desf.), zwana pszenicą makaronową, budzi coraz większe zainteresowanie. Dlaczego?

Pszenica twarda (Triticum durum Desf.), zwana pszenicą makaronową, budzi coraz większe zainteresowanie. W Polsce wprowadzono do Krajowego Rejestru dwie odmiany: Komnatę (formę ozimą) oraz SMH87 (formę jarą).

Czym różni się pszenica twarda od pszenicy zwyczajnej?

Pszenica twarda zawiera więcej białka, witamin, składników mineralnych i karotenoidów. Posiada cieńszą okrywę owocowo-nasienną, co z technologicznego punktu widzenia nie jest bez znaczenia, ale plonuje gorzej niż pszenica zwyczajna. W warunkach klimatyczno-glebowych Polski ciężko jest wyprodukować dobry surowiec do produkcji makaronu, ale mąka uzyskana z ziarna pszenicy twardej może być wykorzystana do produkcji mąki chlebowej, jako dodatek polepszający właściwości pieczywa lub do produkcji placków, pizzy, ciastek i kaszy kuskus oraz wyrobów ekspandowanych (pszenica preparowana).

pszenica

Pszenica twarda zawiera więcej białka, witamin, składników mineralnych i karotenoidów.

Komnata jest pierwszą polską odmianą pszenicy twardej. Kłosi się ok. 5 dni wcześniej niż odmiany wzorcowe. Jest tolerancyjna na mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną, nie ma skłonności do wylegania. Odmiana jest przeznaczona do produkcji makaronu, kuskusu, tortilli oraz semoliny – drobnej kasza lub gruboziarnistej mąka używanej do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu.

Cena 1 kg semoliny może się wahać od ok. 4 do 7 zł. Pszenica twarda ma wysokie wymagania glebowe. Może być uprawiana na glebach od I do IIIb klasy bonitacyjnej (1. i 2. kompleks przydatności rolniczej). Na kompleksie 3. (IIIb, IVa i IVb) może być uprawiana, jednak istnieje ryzyko uzyskania niskiego plonu. Jeżeli unormowany jest odczyn gleby pH, w granicach 5,6, może wydać zadowalający plon na kompleksie 4. Optymalne pH wynosi 6,2, ale dopuszcza się jego wartość z przedziału 5,6÷7,2.

Najlepszym przedplonem dla pszenicy twardej będzie ziemniak, burak cukrowy oraz rośliny strączkowe grubonasienne.

Jaki przedplon wybrać?

Najlepszym przedplonem dla tej rośliny będzie ziemniak, burak cukrowy oraz rośliny strączkowe grubonasienne – do dobrych zalicza się rzepak, natomiast trzeba unikać zbożowych i monokultury. Uprawa przedsiewna jest tradycyjna, taka jak pod zboża ozime, bez uproszczeń. Należy tak dostosować termin siewu, aby przed zahamowaniem jesiennej wegetacji rośliny wykształciły ok. 7-9 liści.

Pszenicę twardą w rejonie Niżu Dolnośląskiego można wysiewać począwszy od 10 września do pierwszych dni października. Pszenica twarda słabo się krzewi, więc trzeba wysiać jej więcej niż pszenicy zwyczajnej, aby osiągnąć średnią obsadę na 1 m2 w ilości ok. 450 roślin. W sytuacjach takich jak tegoroczna, z uwagi na przesuszoną glebę, ziarno należy umieścić głębiej.

Liście buraków jako nawóz, pszenica twarda przedplon

Najlepszym przedplonem dla tej rośliny będzie np. burak cukrowy.

Racjonalne nawożenie azotem nie powinno przekraczać 120–150 kg·ha-1 i wskazane jest jego dzielenie na 3 dawki (1/2 dawki w BBCH 20-22, 1/3 w BBCH 31-33, pozostała część w BBCH 48-50). Azotu nie stosujemy jesienią. Fosfor stosujemy w ilości, jak dla pszenicy zwyczajnej – 2/3 dawki przed siewem, 1/3 dawki tuż po krzewieniu.

W zapotrzebowaniu na potas uwzględniamy wysokość plonu, jaki możemy uzyskać i wyliczamy z zależności, że na wytworzenie tony ziarna pszenicy twardej potrzebuje ok. 20 kg K2O. Nawożenie potasem stosujemy w dwóch terminach: przedsiewnie i tuż przed wznowieniem wegetacji.

Czy można zwalczać chwasty w zbożach w grudniu?

Oczywiste jest, że chwasty są poważnym zagrożeniem dla rosnących na roli zbóż. Czy jednak opryski w grudniu są uzasadnione?

28 listopada 2016

Chwasty w życie mieszańcowym: kiedy mogą się pojawić?

Żyto mieszańcowe cechuje odporność na stresowe warunki atmosferyczne i na porastanie. Jak jednak zwalczać w nim chwasty jesienią?

2 grudnia 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016