Ziemniaki: polskie czy zagraniczne?

Download PDF

Ze względu na pogodę w wielu miejscach ziemniaki jeszcze nie są posadzone. Jakie sadzeniaki wybrać – polskie czy zagraniczne?

Polskie mówi zdecydowanie Mieczysław Łepkowski, specjalista ds. roślin okopowych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Są badane na większą ilość chorób, zwłaszcza wirusowych. Poza tym są smaczne dostosowane do naszego klimatu.

Odmian jest bardzo wiele i trudno wybrać te najlepsze.

Od kilku lat producenci najchętniej decydują się na uprawę wczesnych i średnio-wczesnych przeznaczonych do konsumpcji.

Obecnie Krajowy Rejestr liczy 122 odmiany ziemniaka, w tym 72 odmiany jadalne, 22 głównie przeznaczone do przetwórstwa i 28 to odmiany skrobiowe wylicza pan Mieczysław. Ze względu na kierunek użytkowania: 13 to odmiany bardzo wczesne; 27 – odmiany wczesne; 55 – odmiany średnio wczesne; 14 – odmiany średnio późne i 13 – odmiany późne. Ze względu na pochodzenie: 67 to odmiany hodowli zagranicznych, a 55 to odmiany krajowe.

Od kilku lat producenci najchętniej decydują się na uprawę wczesnych i średnio-wczesnych przeznaczonych do konsumpcji.

Bardzo dobre i znane odmiany ziemniaków wczesnych to Denar, Lord i Miłek, holenderskie : Arielle i Ingrid; a także niemiecka Inova z Katalogu Europejskiego wylicza pan Łepkowski. Godna uwagi jest także niemiecka odmiana Flaming tworząca podłużne bulwy o czerwonej skórce oraz najnowsze Justa, Viviana i Impala z krajowego rejestru. Każda z tych wyróżnionych odmian, oprócz bardzo dobrego smaku i wysokiej plenności, ma bardzo dobrą morfologię bulw: płytkie oczka i co najmniej dobrą regularność kształtu.

W grupie odmian jadalnych wczesnych pan Mieczysław wyróżnia ziemniaki niemieckiej odmiany Vineta, a potem Owację, Bellarosę, czy Primadonnę z Katalogu Unijnego. Warte uwagi są także Carrera, Cyprian, Bila (odporna na parcha), Oman (bardzo smaczna) i Natascha, Wszystkie te odmiany są plenne i wyróżniają się dobrym smakiem.

Są też 2 nowo zarejestrowane odmiany polskie Gwiazda i Michalina, które wyróżniają się plonowaniem.

Mieczysław Łepkowski, specjalista ds. roślin okopowych Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Są też 2 nowo zarejestrowane odmiany polskie Gwiazda i Michalina, które wyróżniają się plonowaniem wylicza Mieczysław Łepkowski. Bardzo odporne na wirusy Y są nowo zarejestrowane odmiany Oberon, Jurek, Malaga i Bogatka. Także Bohun i Mazur to odmiany o dużych bulwach, jasnożółtym miąższu i znakomitym smaku.

Wśród odmian średnio-wczesnych popularnością cieszy się niemiecka Satinapolskie odmiany Tajfun , Bartek, Tetyda i Stasia plenne, smaczne i odporne na wirusy.

Wśród odmian średnio-późnych królują niemieckie Jelly i Mondeo oraz polskie Zagłoba i Zenia.

Tu na uwagę zasługuje jeszcze nowa niemiecka odmiana Otolia, o dobrym smaku, żółtym miąższu, odporna na wirusa Y i liściozwoju mówi pan Mieczysław. To wszystko są znakomite odmiany konsumpcyjne.

Wprowadzenie nowych odmian ziemniaków jest czasochłonną i kosztochłonną procedurą.

Wprowadzenie nowych odmian ziemniaków jest czasochłonną i kosztochłonną procedurą.

Nie bójmy się nowych odmian przekonuje specjalista. Polskie hodowle nie są dużymi koncernami, nie mogłyby sobie pozwolić na wprowadzanie złych odmian.

Czy na sadzenie nie jest jednak zbyt późno?

W ubiegłym roku wiosna też była chłodna i na poletkach doświadczalnych sadziliśmy ziemniaki 28 kwietnia mówi pan Łepkowski. Wyrosły znakomicie. Zamiast wsadzać je teraz w zimną glebę, potrzymajmy je jeszcze chwilę w cieple i wysadźmy w cieplejszą glebę. Ja sam myślałem, że wiosna będzie cieplejsza i u siebie posadziłem ziemniaki 4 kwietnia. Jeszcze nie wzeszły…

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o