Żywiec wołowy – kalkulacja kosztów produkcji
Na opłacalność chowu bydła mięsnego wpływa wiele czynników a jednym z ważniejszych jest rasa bydła i jej cechy charakterystyczne. Żywiec wołowy najbardziej popularny jest w województwie mazowieckim, wielkopolskim i podlaskim.
Spis treści
Żywiec wołowy w liczbach
Według stanu na grudzień 2018 roku pogłowie bydła wynosiło ponad 6 mln sztuk. Co ciekawe, w porównaniu do roku ubiegłego odnotowano wyraźny wzrost pogłowia o 2,4%, tj. prawie 148 tysięcy sztuk. Gospodarstwa hodujące bydło nie są równomiernie rozłożone w całym kraju. Najmniej jest ich w województwie dolnośląskim, lubuskim, zachodniopomorskim i podkarpackim. Natomiast liderami w ilości hodowanego bydła są woj. mazowieckie – 19% oraz wielkopolskie i podlaskie osiągające ponad 16% ogólnego stanu pogłowia.
Jaką wybrać rasę do hodowli?
Ilu hodowców – tyle opinii. Jedni rolnicy uważają, że do hodowli najlepiej nadają się krzyżówki, a zwłaszcza krzyżówki bydła mlecznego z mięsnym. Inni twierdzą, że najlepsze wyniki daje hodowla czystych ras mięsnych. Wybór do hodowli czystych ras bydła mięsnego problemu oczywiście nie rozwiązuje. Trzeba przecież wybrać konkretną rasę. Przy wyborze hodowcy mają też swoje preferencje a może poddają się trendom, podobnie jak przy innych decyzjach? Warto tu wspomnieć, że w kraju najbardziej popularnymi rasami bydła mięsnego są Limousine, Simental oraz Charoilaise. I którą tu wybrać? Rozpoczynając hodowlę najlepiej zwrócić się po radę do doradców, którzy w profesionalny sposób przedstawią cech poszczególnych ras i pokażą ich zalety i wady.
Wielkopolski ODR
Specjaliści z wielkopolski – województwa będącego w czołówce pod względem ilości bydła, już w lutym br. przygotowali kalkulacje dotyczące produkcji żywca wołowego. Wynika z tego, że żywiec wołowy zajmuje poczesne miejsce w kręgu zainteresowań wielkoploskich rolników. W poniższych tabelach sporządzonych przez doradców z Wielkopolskiego ODR widoczne są koszty związane z produkcją żywca wołowego rasy cb – w cyklu otwartym w założonym okresie tuczu 22 miesięcy. Koszt pasz ogółem w okresie tuczu wyliczono na kwotę 1888,22 zł/szt. Do tuczu stosowano następujące pasze: kiszonkę z kukrydzy (35% sm), siano łąkowe, mieszankę treściwą, śrutę poekstrakcyjną rzepakową, słomę.
L.p. | Pozostałe koszty bezpośrednie w okresie tuczu zł/szt./cykl | |
1 | Zakup zwierząt do tuczu | 826,39 |
2 | Zmienne koszty maszynowe | 338,53 |
3 | Ubezpieczenie zwierząt | 56,43 |
4 | Leki weterynaryjne, leczenie i profilaktyka | 15,00 |
5 | Inne koszty | 15,00 |
Razem pozostałe koszty bezpośrednie | 1251,35 |
Koszty bezpośrednie ogółem wyniosły zatem 3139,57 zł/szt.
L.p. | Przychód | j.m. | |
1 | Opasy | kg | 700 |
zł/kg | 6,91 | ||
zł/szt. | 4837,00 | ||
Wartość produkcji ogółem | 4837,00 |
Z obliczeń wynika, że nadwyżka bezpośrednia osiągnęła poziom 1697,43 zł.
Mazowiecki ODR
Koszty i opłacalność opasu bydła mięsnego
Wariant I | Wariant II | ||||||||
Wyszczególnienie | Jedn. | Szt. | Ilość | Cena j. | Wartość | Szt. | Ilość | Cena j. | Wartość |
RAZEM WARTOŚĆ PRODUKCJI | zł | 3637,50 | zł | 4947,00 | |||||
Produkcja główna – żywiec wołowy | kg | 0,97 | 500,00 | 7,50 | 3637,50 | 0,97 | 600,00 | 8,50 | 4947,00 |
RAZEM KOSZTY BEZPOŚREDNIE | zł | 3502,65 | 3847,90 | ||||||
1. RAZEM KOSZT ODNOWENIE STADA | zł | 552,50 | 552,50 | ||||||
Cielę w wieku 2 tygodni | kg | 1,00 | 65,00 | 8,50 | 552,50 | 1,00 | 65,00 | 8,50 | 552,50 |
2. RAZEM KOSZTY PASZ | zł | 2865,15 | zł | 3210,40 | |||||
Nutrabyk | dt | 1,75 | 500,00 | 875,00 | 2,50 | 500,00 | 1250,00 | ||
Śruta zbożowa – własna | dt | 5,00 | 70,00 | 350,00 | 7,50 | 70,00 | 525,00 | ||
Zielonka – własna | dt | 70,00 | 8,58 | 600,60 | 45,00 | 8,58 | 386,10 | ||
Siano – własne | dt | 15,00 | 67,97 | 1019,55 | 10,00 | 67,97 | 679,70 | ||
Kiszonka z kukurydzy – własna | dt | 0,00 | 23,00 | 15,20 | 349,60 | ||||
Lizawka | szt. | 2,00 | 10,00 | 20,00 | 2,00 | 10,00 | 20,00 | ||
3. RAZEM KOSZTY SPECJALISTYCZNE | zł | 0,00 | zł | 0,00 | |||||
A. Specjalistyczne wydatki | zł | 0,00 | 0,00 | ||||||
B. Usługi specjalistyczne prod. zw. | zł | 0,00 | 0,00 | ||||||
C. Najem dorywczy do prac specjal. | zł | 0,00 | 0,00 | ||||||
4. RAZEM INNE KOSZTY | zł | 85,00 | zł | 85,00 | |||||
Opieka weterynaryjna, leki | zł | 1,00 | 85,00 | 85,00 | 1,00 | 85,00 | 85,00 | ||
Koszt bezpośredni jednostki prod. | zł | 7,01 | 6,41 | ||||||
Nadwyżka bezpośrednia bez doplat | zł | 134,85 | 1099,10 | ||||||
RAZEM KOSZTY POŚREDNIE | zł | 257,78 | zł | 275,05 | |||||
K. ogólnogospodarcze 5% k. bezp. | 175,13 | 192,40 | |||||||
Ciagnik własny | cnh | 1,00 | 82,65 | 82,65 | 1,00 | 82,65 | 82,65 | ||
RAZEM KOSZTY OGÓŁEM | 3760,43 | 4122,95 | |||||||
Koszt ogółem jednostki produkcji | zł | 7,52 | 6,87 | ||||||
Dochód z działalności bez dopłat | zł | -122,93 | 824,06 | ||||||
Dopłaty do produkcji | zł | 293,04 | 293,04 | ||||||
Dochód z działalności | zł | 170,11 | 1117,10 | ||||||
Wskaźnik opłacalności | % | 96,73% | 119,99% |
Uwagi
Upadki 3% (100% – 3% = 97%), Stawki płatności do bydła na poziomie 2018 roku – 293,04 zł/szt.
Materiał został opracowany w grudniu 2018 r.
Żywiec wołowy – kalkulacja kosztów wg specjalistów PODR
Nieco inny sposób obliczenia kosztów prezentują doradcy z podlasia, co obrazuje poniższa tabela.
Kalkulacja kosztów – opas bydlęcy intensywny ( opublikowana – październik 2018)
Wyszczególnienie | j.m. | ilość szt. | ceny zł | wartość zł | ilość szt. | cena zł | wartość zł |
wartość żywca | kg | 500 | 8,40 | 4200,00 | 535 | 7,50 | 4012,50 |
koszty | opas czystorasowy | mieszaniec | |||||
Wartość cielęcia | kg | 120 | 10,00 | 1200,00 | 120 | 10,00 | 1200,00 |
Pasze | |||||||
Kiszonka z kukurydzy | dt | 60,00 | 9,56 | 573,60 | 60,00 | 9,56 | 573,60 |
Pasza treściwa | dt | 8,00 | 55,00 | 440,00 | 5,00 | 55,00 | 275,00 |
Koncentrat opas | dt | 2,50 | 210,00 | 525,00 | 2,00 | 210,00 | 420,00 |
Siano | dt | 13,00 | 26,31 | 342,03 | 13,00 | 26,31 | 342.03 |
Razem pasze | 1880,63 | 1610,63 | |||||
Pozostałe koszty pozapaszowe | 564,19 | 564,19 | |||||
Koszty bezpośrednie | 3644,82 | 3374,82 | |||||
Koszt produkcji 1 kg żywca | 7,29 | 6,31 |
Zachodniopomorski ODR
Zestawienie wyników kalkulacji produkcji młodego bydła rzeźnego według relacji cenowych w III kwartale 2018 r.
Wyszczególnienie | Młode bydło rzeźne |
Wielkość produkcji | 440 kg |
I. Koszty bezpośrednie | 2012,65 |
1. Wartośc materiału do chowu | 282,45 |
2. Koszty paszowe | 1491,20 |
3. Koszty pozapaszowe | 239,00 |
II. Pozostałe koszty bezpośrednie | 301,90 |
specjalistyczne wydatki,usługi, środki czystości, dezynfekcja, itp. 25-5% kosztów bezpośrednich | 301,90 |
III. Koszty pośrednie | 503,16 |
koszty ogólnogospodarcze 30-10% kosztów bezpośrednich | 503,16 |
IV. Ogółem koszty | 2817,71 |
Wartość produkcji zł | 3093,20 |
Cena skupu zł/jedn. | 7,03 |
Nadwyżka bezpośrednia zł | 1080,55 |
Dochód rolniczy zł | 275,49 |
Wskaźnik opłacalności % | 109,78 |
Żywiec wołowy wg obliczeń doradców nie przynosi strat rolnikom. Mimo to, chów bydła rzeźnego w tym województwie nie cieszy się zainteresowaniem rolników.
Dolnośląski ODR
Mimo, że żywiec wołowy nie jest wiodącą produkcją rolniczą na Dolnym Śląsku doradcy z tego regionu bardzo precyzyjnie i wielowariantowo pokazują efektywność żywienia młodego bydła opasowego. Sprzedaż opasów następuje po osiągnięciu przez nich wagi 550 kg netto.
Wyszczególnienie | j.m. | cena | Wariant I – kiszonka z kukur. +ziel. + śruta | Wariant II – kiszonka z kukur. + siano | Wariant III – siano +śruta zbożowa własna | Wariant IV – kiszonka z kukur. + ziel. + pasza treściwa | ||||
ilość | wartość | ilość | wartość | ilość | wartość | ilość | wartość | |||
PASZE | ||||||||||
mleko w proszku | dt | 520,00 | 0,25 | 130,00 | 0,25 | 130,00 | 0,25 | 130,00 | 0,25 | 130,00 |
mieszanka pełnoporcjowa | dt | 156,70 | 2,20 | 344,74 | 2,20 | 344,74 | 2,20 | 344,74 | 2,20 | 344,74 |
śruta zbożowa | dt | 51,70 | 3,60 | 186,11 | 3,60 | 186,11 | 5,00 | 258,48 | 0,00 | 0,00 |
siano łąkowe | dt | 28,21 | 6,00 | 169,26 | 10,00 | 282,10 | 20,00 | 564,20 | 2,00 | 56,42 |
zielona masa | dt | 4,84 | 50,00 | 242,00 | 0,00 | 0,00 | 75,00 | 363,00 | 50,00 | 242,00 |
dodatki mineralne | dt | 317,50 | 0,25 | 79,38 | 0,25 | 79,38 | 0,25 | 79,38 | 0,25 | 79,38 |
koncentrat KBM 30% | dt | 200,00 | 0,90 | 180,00 | 0,90 | 180,00 | 1,50 | 300,00 | 0,00 | 0,00 |
kisz. z kukurydzy | dt | 13,35 | 50,00 | 667,50 | 75,00 | 1001,25 | 0,00 | 0,00 | 63,00 | 841,05 |
słoma paszowa | dt | 18,57 | 4,00 | 74,28 | 4,00 | 74,28 | 4,00 | 74,28 | 4,00 | 74,28 |
sól lizawka | dt | 105,00 | 0,20 | 21,00 | 0,20 | 21,00 | 0,20 | 21,00 | 0,20 | 21,00 |
mieszanka treściwa dla opasów | dt | 174,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 5,00 | 870,00 |
RAZEM KOSZT PASZ na 1 kg przyrostu (510kg) | zł
zł |
2073,26
4,07 |
2277,85
4,47 |
2135,08
4,19 |
2658,87
5,21 |
|||||
koszt WET | zł | 40,00 | 40,00 | 40,00 | 40,00 | |||||
cielę z zakupu 1 szt. | kg | 12,00 | 45 | 540,00 | 45 | 540,00 | 45 | 540,00 | 45 | 540,00 |
Razem koszty bezpośrednie | zł | 2653,26 | 2857,85 | 2715,08 | 3238,87 | |||||
Koszty pozostałe bez amortyzacji i kosztów czynników zewnętrznych |
1061,30 | 1143,14 | 1086,03 | 1295,55 | ||||||
KOSZTY CAŁKOWITE | zł | 3714,56 | 4000,99 | 3801,112 | 4534,42 | |||||
KOSZT PROD. 1KG ŻYWCA ( 550 kg) | zł | 6,75 | 7,27 | 6,91 | 8,24 | |||||
Przychód ze sprzedaży | zł | 7,44 | 550 | 4092,00 | 550 | 4092,00 | 550 | 4092,00 | 550 | 4092,00 |
NADWYŻKA BEZPOŚREDNIA | 1438,74 | 1234,15 | 1376,92 | 853,13 | ||||||
Dochód rolniczy | zł | 377,40 | 91,01 | 290,89 | -442,42 | |||||
Wskażnik opłacalności | % | 110 | 102 | 108 | 90 |