Będzie można sprzedawać mięso z własnego uboju!

Download PDF

Od nowego roku każdy, kto legalnie zabije u siebie zwierzę, będzie mógł sprzedawać je bezpośrednio konsumentom. Nie wszystkim jednak ten pomysł się podoba.

Warunkiem legalnej sprzedaży własnego miejsca jest to, by ubój odbył się jedynie w wyspecjalizowanym zakładzie, a sam rolnik nie może sprzedawać więcej niż 1 tys. kg miesięcznie.

Takiej możliwości sprzeciwiają się jednak zakłady mięsne, które obawiają się, że na rynek trafić może towar niewiadomego pochodzenia. Przepisy mogą temu sprzyjać, gdyż jednocześnie wchodzą też w życie nowe przepisy o sprzedaży bezpośredniej.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o