Będzie można sprzedawać mięso z własnego uboju!

Będzie można sprzedawać mięso z własnego uboju!

Od nowego roku rolnik będzie mógł bezpośrednio sprzedawać mięso z własnego uboju. Są jednak pewne ograniczenia. Jakie?

Od nowego roku każdy, kto legalnie zabije u siebie zwierzę, będzie mógł sprzedawać je bezpośrednio konsumentom. Nie wszystkim jednak ten pomysł się podoba.

Warunkiem legalnej sprzedaży własnego miejsca jest to, by ubój odbył się jedynie w wyspecjalizowanym zakładzie, a sam rolnik nie może sprzedawać więcej niż 1 tys. kg miesięcznie.

Takiej możliwości sprzeciwiają się jednak zakłady mięsne, które obawiają się, że na rynek trafić może towar niewiadomego pochodzenia. Przepisy mogą temu sprzyjać, gdyż jednocześnie wchodzą też w życie nowe przepisy o sprzedaży bezpośredniej.

Najwyższa pomoc suszowa w Europie! Ardanowski podsumował rządy PiS

– W rolnictwie wiele się dzieje i trzy lata to właściwie epoka – ocenia minister rolnictwa.

9 grudnia 2018

Premie dla młodych rolników będą wyższe!

Podwyższenie wysokości premii to nie jedyne zmiany! Szykują się również ograniczenia…

10 grudnia 2018

Najczęstszy błąd hodowców trzody w zimie – wentylacja

Przed nadejściem zimy warto sprawdzić sprawność i wydajność wenylacji w chlewni. Co oznacza brak właściwego przepływu powietrza?

4 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close