Buraki cukrowe: kiedy pojawi się chwościk?

Chwościk to jedna z najgroźniejszych chorób buraka cukrowego, pastewnego i ćwikłowego. Kiedy się pojawi na plantacjach?
Grzyb występuje każdego roku, we wszystkich rejonach uprawy buraka choć w różnym nasileniu. Systematyczna obserwacja roślin w okresie wegetacji pozwala na identyfikację choroby i właściwe zwalczanie jej w momencie zagrożenia.
– Pamiętajmy, że chwościk nie pojawi się wcześniej niż nastąpi zwarcie międzyrzędzi – mówi prof. Jacek Piszczek z Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Chwościk to choroba powodowana przez grzyby, a grzyby lubią wilgoć. Dopóki nie nastąpi zwarcie międzyrzędzi w łanie buraków jest sucho i nie są to sprzyjające warunki do występowania grzyba.
Korzystne dla rozwoju grzyba i potencjalnej infekcji jest wystąpienie równocześnie wysokiej temperatury powietrza w ciągu dnia 25–35oC i powyżej 15oC nocą oraz dużej wilgotności powietrza 90% i więcej. Jeżeli układ pogody będzie sprzyjający, nałożą się podane czynniki to choroba rozwinie się gwałtownie i w ciągu kilku dni może zniszczyć liście roślin.
Pamiętajmy, że formy przetrwalnikowe grzyba Cercospora beticola zimują na resztkach masy nadziemnej, rozrzuconej na polu podczas zbioru buraka, a także na porażonych chwastach, oborniku oraz w miejscach składowania korzeni.
W optymalnych, dla chwościka warunkach, zarodniki grzyba kiełkują na liściach, po czym pojawiają się na nich plamki o średnicy 2–4 mm, okrągłe, brązowe, szarzejące, otoczone czerwono-fioletową obwódką.
– Chwościk bywa czasem mylony z bakteryjną plamistością liści lub z brunatną plamistością – dodaje prof. Piszczek. – Ale to zupełnie inne choroby. Na razie chwościka jeszcze nie ma.
