Bydło: mikroelementy – makrozyski w zdrowiu

Bydło: mikroelementy – makrozyski w zdrowiu

Mikroelementy w żywieniu bydła są ważne. Jeśli producenci chcą mieć dobre mleko i wysoką płodność muszą zadbać o właściwą karmę dla bydła.

Mikroelementy w żywieniu bydła są ważne. Jeśli producenci chcą mieć dobre mleko i wysoką płodność muszą zadbać o właściwą karmę dla bydła.

Świadomość rolników zdecydowanie rośnie – powiedział nam Alfred Kużnik, specjalista ds. przeżuwaczy z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Hodowcy doskonale wiedzą, że tak jak ludzie wspomagają się mikroelementami, tak i bydłu należy dostarczyć składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju, których często brakuje w codziennej paszy. Na szkoleniach dotyczących hodowli bydła przypominam rolnikom, by zwracali uwagę na wszystkie aspekty – jeżeli coś niedobrego dzieje się w stadzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę zdrowotność pasz, np. pod względem obecności mykotoksyn oraz zawartość mikroelementów.

Mikroelementy: jakie są oznaki ich niedoborów u bydła?

mikroelementy

Jeżeli coś niedobrego dzieje się w stadzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę zdrowotność pasz, np. pod względem obecności mykotoksyn oraz zawartość mikroelementów.

Niedobór żelaza powoduje charłactwo, brak apetytu i anemię – mówi Alfred Kuźnik. Żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, jest składnikiem wielu enzymów. To bardzo ważny mikroelement.

Miedź – bierze udział w procesie wytwarzania krwi, wchodzi w skład enzymów, odgrywa ważną rolę w procesach reprodukcji. Jej niedobór powoduje zaburzenia w płodności, w systemie nerwowym, anemię, spadek tłuszczu w mleku oraz utratę apetytu i masy ciała.

Mangan – jest ważnym pierwiastkiem biorącym udział w tworzeniu tkanki łącznej i kostnej, niezbędny dla normalnego przebiegu procesów rozrodczych, jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianie materii. Niedobór tego pierwiastka w paszy powoduje osłabienie wzrostu młodych zwierząt, zniekształcenie kości, osłabienie reakcji immunologicznych i neurologicznych, obniżenie płodności (cicha ruja, ronienie).

Bardzo ważną rolę pełnią także cynk, kobalt i jod, ale o tym w poniedziałek!

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij