Bydło: mikroelementy – makrozyski w zdrowiu

Bydło: mikroelementy – makrozyski w zdrowiu

Mikroelementy w żywieniu bydła są ważne. Jeśli producenci chcą mieć dobre mleko i wysoką płodność muszą zadbać o właściwą karmę dla bydła.

Mikroelementy w żywieniu bydła są ważne. Jeśli producenci chcą mieć dobre mleko i wysoką płodność muszą zadbać o właściwą karmę dla bydła.

Świadomość rolników zdecydowanie rośnie – powiedział nam Alfred Kużnik, specjalista ds. przeżuwaczy z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Hodowcy doskonale wiedzą, że tak jak ludzie wspomagają się mikroelementami, tak i bydłu należy dostarczyć składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju, których często brakuje w codziennej paszy. Na szkoleniach dotyczących hodowli bydła przypominam rolnikom, by zwracali uwagę na wszystkie aspekty – jeżeli coś niedobrego dzieje się w stadzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę zdrowotność pasz, np. pod względem obecności mykotoksyn oraz zawartość mikroelementów.

Mikroelementy: jakie są oznaki ich niedoborów u bydła?

mikroelementy

Jeżeli coś niedobrego dzieje się w stadzie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę zdrowotność pasz, np. pod względem obecności mykotoksyn oraz zawartość mikroelementów.

Niedobór żelaza powoduje charłactwo, brak apetytu i anemię – mówi Alfred Kuźnik. Żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, jest składnikiem wielu enzymów. To bardzo ważny mikroelement.

Miedź – bierze udział w procesie wytwarzania krwi, wchodzi w skład enzymów, odgrywa ważną rolę w procesach reprodukcji. Jej niedobór powoduje zaburzenia w płodności, w systemie nerwowym, anemię, spadek tłuszczu w mleku oraz utratę apetytu i masy ciała.

Mangan – jest ważnym pierwiastkiem biorącym udział w tworzeniu tkanki łącznej i kostnej, niezbędny dla normalnego przebiegu procesów rozrodczych, jest składnikiem enzymów biorących udział w przemianie materii. Niedobór tego pierwiastka w paszy powoduje osłabienie wzrostu młodych zwierząt, zniekształcenie kości, osłabienie reakcji immunologicznych i neurologicznych, obniżenie płodności (cicha ruja, ronienie).

Bardzo ważną rolę pełnią także cynk, kobalt i jod, ale o tym w poniedziałek!

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Gorsza jakość produktów w Polsce tematem dyskusji w Europie

Gorsza jakość produktów w Polsce i sąsiednich krajach wywołuje niezadowolenie. Dowiedz się, co mówi się o tzw. podwójnych standardach

9 grudnia 2017

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w żywieniu zwierząt

Ostatnio obserwuje się wzmożone zainteresowanie probiotykami i prebiotykami w żywieniu. Czym jednak są i jak działają?

11 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij