Jak uchronić krowy przed chorobami metabolicznymi?

Download PDF

Wysokowydajne krowy są bardziej narażone na różne problemy zdrowotne. Jednymi z nich są choroby metaboliczne krów. Dowiedz się, jak możesz chronić swoje stado!

W ciągu parunastu lat wydajność krów mlecznych znacznie wzrosła. Kiedyś marzeniem było 7 tys. l mleka w laktacji od sztuki, teraz dąży się do przekraczania 10 tys. l. Trzeba jednak pamiętać, że krowa to żywy organizm, w związku z czym poza wysokimi cechami użytkowymi powinno się kłaść nacisk na cechy funkcjonalne, w tym długowieczność zwierząt. Ciągłą bolączką ferm krów mlecznych są takie problemy, jak schorzenia racic, mastitis i rozmaite choroby metaboliczne. Większość z nich powstaje z powodu popełnianych przez hodowców błędów żywieniowych. Prowadzą one do obniżenia wydajności i wcześniejszego brakowania, a co za tym idzie – do strat ekonomicznych. Skoro jednak sporo wynika z naszego niedopatrzenia, to po naszej stronie leży zadbanie o należytą profilaktykę.

choroby metaboliczne krów

Schorzenia racic, mastitis i rozmaite choroby metaboliczne krów są przyczyną znacznych strat ekonomicznych

fot. Pixabay

Skąd biorą się choroby metaboliczne krów?

Najbardziej związane z żywieniem są schorzenia, które rozwijają się na tle metabolicznym. Nie będziemy teraz analizować wszystkich chorób metabolicznych krów, bo jest ich wiele. Przyjrzyjmy się więc temu, co może prowadzić do ich pojawienia się.

Dawka dla krów w okresie przejściowym

Okres okołoporodowy jest szczególnie ważnym i zarazem trudnym etapem dla krowy. Organizm przygotowuje się wówczas do porodu i produkcji siary oraz mleka. Istotne jest więc, aby w odpowiednim momencie przed porodem (3–4 tyg. wcześniej) wprowadzać te same składniki paszowe, które znajdą się w dawce pokarmowej dla krowy po wycieleniu. Jest to w końcu czas, w którym bakterie i pierwotniaki żwacza przyzwyczają się do nowych składników. Odpowiednio skomponowana dawka chroni przed pojawieniem się chorób metabolicznych krów.

Po więcej informacji zadzwoń już teraz do eksperta: +48 718 811 208 lub wejdź tutaj.

Przystosowanie żwacza krowy do dawki laktacyjnej

Udział pasz treściwych, wprowadzanych zamiast części pasz objętościowych, przygotuje powierzchnię przedżołądka do wchłaniania większych ilości produktów rozkładu. Trawienie skrobi z pasz treściwych sprzyja rozwojowi brodawek żwacza. Jednym słowem, jest to konieczne, aby organizm krowy był w stanie wchłonąć to, co powstaje z rozkładu paszy. W innym przypadku, gdy nie ma odpowiedniej powierzchni chłonnej, lotne kwasy tłuszczowe gromadzą się w żwaczu, co prowadzi do zmniejszenia pH środowiska przedżołądka. W konsekwencji może dojść do choroby metabolicznej krów mlecznych – kwasicy żwacza. Ponadto wspomniane mikroorganizmy są wrażliwe na nagłe zmiany składników dawki pokarmowej, które trafiają do żwacza. Trzeba więc w okresie przejściowym przyzwyczajać je do pasz treściwych podawanych w czasie laktacji.

choroby metaboliczne krów

U krów w okresie okołoporodowym często zmniejsza się pobieranie suchej masy

fot. Pixabay

Ujemny bilans energetyczny i choroby metaboliczne krów

U krów w okresie okołoporodowym często zmniejsza się pobieranie paszy. W okresie przejściowym może ono spaść nawet o 35% od normalnego pobrania suchej masy. Wzrasta natomiast zapotrzebowanie na energię. Krowy potrzebują nie tylko składników pokarmowych na zaspokojenie podstawowych potrzeb bytowych, ale też na ostatni etap rozwoju płodu, na wysiłek, jakim jest poród, i na rozpoczęcie produkcji mleka. Przy deficycie energii organizm zaczyna korzystać z rezerw tłuszczowych, co w efekcie może prowadzić do chorób metabolicznych krów, takich jak chociażby ketoza. W dwóch pierwszych miesiącach laktacja wzrasta, więc w tym czasie deficyt energii się pogłębia.

Jak zwiększyć pobieranie paszy przez krowy w okresie okołoporodowym?

Ważnym elementem profilaktyki chorób metabolicznych krów jest dbanie o jakość i smakowitość pasz. TMR musi być jednorodny, tak by krowy „równomiernie” pobierały składniki dawki pokarmowej. Przeciwdziała to selekcjonowaniu paszy przez zwierzęta.
Sprawdzonym sposobem zwiększenia homogenności i smakowitości dawki pokarmowej jest wprowadzenie do żywienia syropu paszowego. Hodowcy, którzy zaczęli skarmiać krowy tą płynną paszą, zauważyli wiele korzyści. Jedną z nich jest właśnie zwiększenie pobierania suchej masy. Konsystencja syropu paszowego powoduje bowiem, że TMR jest bardziej wilgotny i nie wysycha na stole paszowym.

Syrop paszowy dla krów

Dodatek ten ma ponadto korzystny skład i charakteryzuje się wysoką strawnością. Ze względu na zawartość białka może być stosowany jako zastępnik droższych pasz treściwych – można więc powiedzieć, że wykorzystywanie syropu paszowego obniża koszty żywienia stada. Należy dodać, że część białka tej paszy to białko by-pass, czyli białko chronione w żwaczu. Syrop paszowy jest również dobrym źródłem energii, dlatego dzięki niemu możemy zapewnić krowom możliwość pokrycia potrzeb energetycznych na produkcję mleka i funkcji bytowych.

Dowiedz się więcej o stosowaniu syropu paszowego dla krów i zadzwoń do eksperta: +48 718 811 208 lub wejdź tutaj.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.8 / 5. Liczba głosów 10

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Z forum

Powiązany temat:

Ketoza- zapobieganie i leczenie
pawlak2507
Należy zbadać i to i to
zobacz więcej »
danielhaker
Co będzie bardziej miarodajne, badanie glukozy we krwi czy ciał ketonowych? 
zobacz więcej »
rolstudent
Jak masz dobrego weta to zadzwoń. Musi on sprawdzić poziom cukru w krwi. Robi się to nakuwajac zyle na uchu i bada ta krew glukometrem. Jak masz dobrego weta to zadzwoń. Musi on sp...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o