Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Zimowe choroby bydła znacznie obniżają wydajność mleczną. Jak zadbać o profilaktykę i polepszyć zdrowotność stada?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności i większej podatności na choroby, co powoduje obniżenie wydajności mlecznej. Na jakie choroby należy najbardziej uważać?

Jesienią i zimą w pierwszej kolejności chorują zwierzęta osłabione, mniej odporne, utrzymywane w niewłaściwych warunkach lub źle żywione. Dlatego warto zadbać o ich prawidłowe odżywianie oraz dobre warunki w oborze, gdyż w dużym stopniu mogą się przyczynić do zwiększenia odporności krów i niższej odporności na choroby.

– Sporo uwagi należy poświęcić warunkom higienicznym, jakie panują w budynkach inwentarskich – radzi Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Istotna jest regularna dezynfekcja, systematyczna wymiana ściółki, a także utrzymywanie wewnątrz obory optymalnego mikroklimatu. Nie powinno być zbyt zimno, za wilgotno, trzeba też do minimum ograniczyć przeciągi, które szkodzą zwierzętom o wiele bardziej niż niskie temperatury.

Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim.

W sezonie jesienno-zimowym krowy w oborach często chorują na zapalenie płuc. Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim. Najgorzej jest w przypadku starych obór o niskich stropach i niewłaściwej wentylacji. Tam krowy chorują dużo częściej niż w nowoczesnych oborach, które mają lekką konstrukcję i sprawną, wydajną wentylację.

Choroby dróg oddechowych są szczególnie groźne dla młodych zwierząt, zwłaszcza dla cieląt. Oprócz kiepskich warunków w oborze zachorowaniu sprzyja też intensyfikacja hodowli, zbyt dużo zwierząt na zbyt małej powierzchni, duża rotacja zwierząt w stadzie, a także utrzymywanie w jednym pomieszczeniu krów w różnej kategorii wiekowej.

– Gdy krowy znajdują się przez całą dobę pod dachem, ich funkcje życiowe powodują, że w oborze robi się czasem zbyty wilgotno – wyjaśnia ekspert. Rozwijające się wtedy drobnoustroje chorobotwórcze mogą powodować różnego rodzaju choroby skóry. Zachorowaniu sprzyja wysokie stężenie amoniaku w oborze, zbyt duże zagęszczenie zwierząt oraz kiepskie warunki higieniczne.

Aby zminimalizować ryzyko chorób skóry, które pogarszają kondycję krów i powodują obniżenie wydajności mlecznej, warto zadbać o prawidłowe warunki higieniczne w oborze. Istotna jest dezynfekcja, zapobieganie nadmiernej wilgoci, a także żywienie krów pełnowartościową, zbilansowaną paszą.

Przeczytaj również:

  1. Przygotowanie krów mlecznych do zimy
  2. Przygotuj krowy do zejścia z pastwiska!

Magnez dla krów pastwiskowych! Pamiętaj o nim!

Pierwsze dni na pastwisku mogą być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia naszych krów, jeśli nie zapewnimy im odpowiedniej podaży magnezu. Jak go podać?

18 maja 2017

Jak określić dojrzałość bydła mlecznego?

Określenie dojrzałości hodowlanej bydła mlecznego jest skomplikowane. Jak prawidłowo ocenić dojrzałość bydła mlecznego?

23 maja 2017

ASF i kary dla rolników

Czy istnieje ryzyko rozprzestrzeniania się AFS w Polsce? Czy kary dla rolników sprzedających świnie są dla nich krzywdzące?

17 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij