Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Zimowe choroby bydła znacznie obniżają wydajność mleczną. Jak zadbać o profilaktykę i polepszyć zdrowotność stada?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności i większej podatności na choroby, co powoduje obniżenie wydajności mlecznej. Na jakie choroby należy najbardziej uważać?

Jesienią i zimą w pierwszej kolejności chorują zwierzęta osłabione, mniej odporne, utrzymywane w niewłaściwych warunkach lub źle żywione. Dlatego warto zadbać o ich prawidłowe odżywianie oraz dobre warunki w oborze, gdyż w dużym stopniu mogą się przyczynić do zwiększenia odporności krów i niższej odporności na choroby.

– Sporo uwagi należy poświęcić warunkom higienicznym, jakie panują w budynkach inwentarskich – radzi Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Istotna jest regularna dezynfekcja, systematyczna wymiana ściółki, a także utrzymywanie wewnątrz obory optymalnego mikroklimatu. Nie powinno być zbyt zimno, za wilgotno, trzeba też do minimum ograniczyć przeciągi, które szkodzą zwierzętom o wiele bardziej niż niskie temperatury.

Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim.

W sezonie jesienno-zimowym krowy w oborach często chorują na zapalenie płuc. Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim. Najgorzej jest w przypadku starych obór o niskich stropach i niewłaściwej wentylacji. Tam krowy chorują dużo częściej niż w nowoczesnych oborach, które mają lekką konstrukcję i sprawną, wydajną wentylację.

Choroby dróg oddechowych są szczególnie groźne dla młodych zwierząt, zwłaszcza dla cieląt. Oprócz kiepskich warunków w oborze zachorowaniu sprzyja też intensyfikacja hodowli, zbyt dużo zwierząt na zbyt małej powierzchni, duża rotacja zwierząt w stadzie, a także utrzymywanie w jednym pomieszczeniu krów w różnej kategorii wiekowej.

– Gdy krowy znajdują się przez całą dobę pod dachem, ich funkcje życiowe powodują, że w oborze robi się czasem zbyty wilgotno – wyjaśnia ekspert. Rozwijające się wtedy drobnoustroje chorobotwórcze mogą powodować różnego rodzaju choroby skóry. Zachorowaniu sprzyja wysokie stężenie amoniaku w oborze, zbyt duże zagęszczenie zwierząt oraz kiepskie warunki higieniczne.

Aby zminimalizować ryzyko chorób skóry, które pogarszają kondycję krów i powodują obniżenie wydajności mlecznej, warto zadbać o prawidłowe warunki higieniczne w oborze. Istotna jest dezynfekcja, zapobieganie nadmiernej wilgoci, a także żywienie krów pełnowartościową, zbilansowaną paszą.

Przeczytaj również:

  1. Przygotowanie krów mlecznych do zimy
  2. Przygotuj krowy do zejścia z pastwiska!

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze – w gospodarstwie państwa Kopciów krowy mleczne słuchają muzyki. Jakie jeszcze udogodnienia zapewniają krowom gospodarze?

18 lutego 2017

Ocena genomowa bydła – rozwiązanie problemów hodowców?

Ocena genomowa może być pomocnym narzędziem do poprawy wartości hodowlanej naszych zwierząt. Inwestycja w genetykę po prostu się opłaca!

25 lutego 2017

Konferencja Blattin dla hodowców trzody chlewnej

Konferencja Blattin dotycząca żywienia trzody chlewnej, zdrowotności. Sprawdź o czym mówili eksperci na spotkaniu zorganizowanym przez Blattin

23 lutego 2017