Czym naturalnie farbować jajka?

Download PDF

Prawie każda przyprawa i wiele roślin nadaje się do farbowania pisanek. Czym pomalować jajka na zielono, a czym na niebiesko?

Tradycyjny dla chrześcijan kolor farbowania jaj wielkanocnych to czerwony mówi Paweł Szymczak, etnograf z Łodzi. Właśnie czerwone jaja miała zobaczyć w domu Maria Magdalena po tym, jak zobaczyła zmartwychwstałego Jezusa i tymi jajkami podzieliła się z apostołami. Czerwień jest symbolem zwycięstwa i radości.

Jak uzyskać czerwony kolor pisanek domowymi sposobami? Dobrze sprawdzą się namoczone łuski czerwonej cebuli, które gotujemy przez 15-20 minut, a po odcedzeniu do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu i gotujemy umyte jaja, aż do oczekiwanej intensywności koloru. Do barwienia lepiej jest użyć jaj o jasnej skorupce.

Zielony kolor można uzyskać naturalnie dzięki młodym zbożom i trawom, a kolory od różowego do bordo dostaniemy, gdy użyjemy buraka czerwonego.

Niektórzy polecają także dodanie dużej ilości suszonej słodkiej czerwonej papryki.

Jajka można zabarwić też na zielony kolor. Można go uzyskać naturalnie dzięki młodym zbożom i trawom, a kolory od różowego do bordo dostaniemy, gdy użyjemy buraka czerwonego. Czerwona kapusta barwi skorupki jaj na niebiesko. Gdy użyjemy kurkumy uzyskamy intensywnie pomarańczowe skorupki. Najpopularniejszym jednak kolorem jest złoto-brązowy, który otrzymamy po zagotowaniu łusek ze zwykłej cebuli.

Zmieniają się zwyczaje wielkanocne i coraz częściej naszego polskiego kurczaka, symbolizującego nowe życie, zastępuje zachodnioeuropejski zajączek mówi Paweł Szymczak. Niemniej jednak coraz częściej poszukujemy zdrowej żywności i wracamy coraz częściej do naturalnych sposobów farbowania jaj. Pomijając aspekty tradycji, może to być niezła zabawa dla całej rodziny.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o